perjantai 10. syyskuuta 2010

Bataatti-kantarellikeitto


Ystäväni päättivät järjestää tänä viikonloppuna Turussa pienet sadonkorjuunyyttärit. On ennemminkin sääntö kuin poikkeus, että suunnitelmat tahtovat mennä aina päällekkäin. Minä en valitettavasti pääse osallistumaan ystävieni herkkuiltaan, sillä olin jo buukannut itselleni viikonloppuloman kotipaikkakunnalleni sovittuine tekemisineen. Sadonkorjuumieli valtasi kuitenkin minutkin ja otin sen mukaani tänne Raumalle.

Tein tänään illalla omaa suosikkikeittoani bataatista ja kantarelleista. Bataattia ei taideta lukea ainakaan Suomessa syksyn sadoksi, mutta bataatin lämpimän oranssi väri ei mielestäni voisi paremmin sopia vuodenaikaan. Viimeistään kantarellit muuttavat tutun sosekeiton syysiltojen parhaaksi herkuksi. Ohje on juuri sopivasti peräisin eräältä tyttöseltä sadonkorjuujuhlia viettävästä ystäväporukastani. Hänen kokkauksensa ja leipomuksensa tuntuvat iskevän minuun aina erityisellä tavalla ja olenkin jatkuvasti pyytelemässä häneltä reseptejä. Häneltä saamissani ruokaohjeissa on poikkeuksetta ollut jokin toimiva uusi idea, jota en ole tullut edes ajatelleeksi. Yhdistää nyt pehmeä bataatti ja samettinen sieni – mikä nerokas idea! Lupaan, että lopputulos vie kielen...

Kiitos vielä ystävälleni, että saan julkaista reseptin blogissani!

Bataatti-kantarellikeitto

½ l bataattikuutioita
1 keskikokoinen sipuli
6 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
5-6 dl kantarelleja
öljyä tai voita paistamiseen
tuoreita timjamin lehtiä
ripaus suolaa
valko- tai mustapippuria
2 dl kermaa tai ruokakermaa

Kuori ja kuutio bataatti ja silppua sipuli. Keitä bataattia ja sipulia vedessä 20–30 minuuttia tai kunnes bataatti on pehmeää. Puhdista sienet ja paista ne pannulla. Lisää paistetut sienet ja kasvisliemikuutio keittoon. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Lisää kermaa ja ohenna tarvittaessa maidolla tai vedellä. Mausta timjaminlehdillä, pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Kuumenna kiehuvaksi. Voit koristella keiton timjaminlehdillä ja paistetuilla sienillä.

Se taisikin olla kohtalo, että tulin tänä viikonloppuna Raumalle. Ihana ruskankeltainen takkikohtalo!

6 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Aika jännä:) Suosittelen palaamaan mun viimeiseen kirjoitukseen, toiveesi on toteutunut!

Anonyymi kirjoitti...

Hieno takki, tuo valoa maagiseen syystunnelmaan...
t. i.

Karkkis kirjoitti...

Voi mikä ruskatakki! Hurmaava! Mistä löysit? Mulla on välikausitakkina sellainen tiilenpunainen, näytettäis varmaan hauskoilta rinnakkain!

Keiton yhdistelmä on suorastaan kiehtova... Taidanpa viikonloppuna yrittää ehtiä sienimetsään. Yleensä käy kyllä niin, että löytämäni kanttarellit tulee popsittua ilman sen kummempia ohjeita kermassa tai pelkältään paistettuna.

Noora kirjoitti...

Kiitos! Löysin takin Raumalta Benettonista, siellä oli kaikkia ihania syystakkeja vain yksi kappale kutakin kokoa. Oli pakko toimia siis heti! Tämä oli kylläkin rakkautta ensisilmäyksellä... Värikkäät takit rinnatusten oltaisiin varmasti hauska näky!

Sienet ovat kyllä hyviä joka muodossa. Älä huoli, jos sun kantarellit katoaa ennen kuin ehdit tehdä niistä keittoa. Saatat päästä maistamaan tätä jossain muualla... ;)

Anonyymi kirjoitti...

Terveisiä Kotkasta! Kuten jo aikaisemmin sanoin tosi upea toi takki! Kiva, että toi resepti päätyi tänne. Valitettavasti en voi ottaa kunniaa sen kehittämisestä:( Täältä saa kanssa kivoja vinkkejä!

Noora kirjoitti...

Terveisiä takaisin Kotkaan, herkkureseptien alkulähteille! Keltainen takki on ollut viime päivinä jopa liian kuuma täällä Turun syksyssä, tulis jo talavi...