keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Inkivääriporsasta kookosmaidossa


Syön nykyään aika harvoin varsinaista punaista lihaa, vaikka en mikään kasvissyöjä olekaan. Jotenkin vain kala-, kana- ja kasvisvaihtoehdot tuntuvat houkuttelevan useammin, ja lihaa tulee vahingossa vähän syrjittyä. Viime aikoina olen kuitenkin syönyt muutamia mieleenpainuvia lihaherkkuja, ja oman kokkailuni reseptin nyt saattekin.

Omistan valtavasti ruokaohjeita, joita olen poiminut talteen milloin mistäkin lehdestä ajatuksenani kokeilla niitä vielä joskus. (Kaiken huipuksi en leikkaa reseptejä irti lehdistä, vaan säästän varmuuden vuoksi koko lehden…) Tämänkin reseptin alkuperäinen versio on peräisin muutaman vuoden takaisesta Yhteishyvän Ruokamaailmasta. Reseptin eksoottiset makuyhdistelmät vangitsivat kiinnostukseni. Kanelitankoja sun muita harvemmin viskellään liharuokien joukkoon… Myös porsaan lihan käyttö tuntui mukavalta vaihtelulta ja pieneltä haasteeltakin. Lihan syömisen lisäksi olen onnistunut karttamaan lihan käsittelyä. Onneksi apunani oli jälleen vanhempieni asiantuntemus ja lihankäsittelytaidot. Alkuperäisessä ohjeessa käskettiin käyttää porsaan suikaleita. Kaupassa äidin kanssa ollessani äiti iski määrätietoisena kärryyn kuitenkin kokonaisen porsaan sisäfileen. Sen isä sitten taituroi innokkaasti suikaleiksi. Itse katsoin vierestä suu auki ja muistelin kotitalousopettajani viisauksia lihan leikkaamisesta poikkisyin. Suomeksi: sisäfilee leikattiin poikittain ehkä sentin paksuisiksi paloiksi, jotka sitten vielä suikaloitiin.

Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin pakastevokkivihanneksia. Pakastehylly ei kuitenkaan saanut minua innostumaan ja suuntasin vihannesosastolle. Valitsin niin paljon erilaisia kasviksia, että puolet taisi jäädä lopulta vokkipannun ulkopuolelle. Tähän ruokaan vihanneksiksi sopivat hyvin vaikka erilaiset paprikat, kesäkurpitsa, porkkana ja parsakaali. Herkkusienet käyvät myös erinomaisesti. Säilykeosastolta nappasin mukaani vesikastanjoita, eli niitä hassuja rapeita vaaleita kiekkoja, joita valmiit vokkisekoitukset usein sisältävät. Kukaan ei myöskään kiellä käyttämästä vaikka aitoja tai säilöttyjä hedelmiä tässä ruuassa. Vain mielikuvitus on rajana! Vihannesosastolta löytyy myös se tuore inkivääri, hassun näköinen vaaleanruskea sarvi.

Omaan versiooni käytin noin puolikaan keltaisen ja punaisen paprikan, muutaman porkkanan, puoli rasiallista herkkusieniä sekä noin säilykepurkin verran vesikastanjoita

Kaiken muokkailun ja itsepäisyyden jälkeen kokkaamani lopputulos oli erittäin herkullinen! Inkiväärin, kanelin, kardemumman ja kookosmaidon makuyhdistelmä toimi hienosti porsaan ja kasvisten kanssa. Raaka-aineiden kokoamisen jälkeen tämä ruoka on myös nopea ja helppo valmistaa. Nopeutta saa tietysti lisättyä käyttämällä niitä valmiita porsaan suikaleita ja pakastevokkivihanneksia. Enkä yhtään epäile, etteikö nopeutettukin versio maistuisi huippuhyvältä. Ja toki tämä ruoka toimisi loistavasti myös broilerista tehtynä.

Eksotiikasta vielä hetkeksi suomalaisiin lihaelämyksiin. Olimme viikonloppuna käymässä Tampereella kummieni luona, ja he jos ketkä ovat ruuanlaiton mestareita. Tällä kertaa herkuteltiin riistalla! Maistoin varmaankin ensi kertaa peuraa ja hirveä, ja molemmat olivat todella positiivinen kokemus. Tarjolla oli alkupalakierroksella savustettua peuran paistia leivän kanssa, mutta maistelin paistin mielenkiinnolla sellaisenaan. Maku oli todella miellyttävä, jotenkin ”aidon” lihan tuntuinen. Pääruokana söimme hirvipataa juuresten kanssa, ja voi että, miten hyvää se oli!

Kunnon lihaan kannattaa siis panostaa. Minä ainakin tiedän vastauksen siihen tv-mainoksen kysymykseen: ”Kumpi on parempaa, natriumglutamaatti vai aito maku?”

Inkivääriporsasta kookosmaidossa

400-500 g porsaan sisäfileetä tai valmiita porsaan suikaleita
400 ml kookosmaitoa
vokkipannun täydeltä suikaloituja vihanneksia tai pussillinen pakastevokkivihanneksia
1 ½ rkl raastettua tuoretta inkivääriä
½ chilipalkoa hienonnettuna tai ripaus cayennepippuria
½ tl currya
1 tl kardemummaa
3-4 rkl soijakastiketta
1 rkl fariinisokeria
1 kanelitanko
1 dl paahdettuja ja suolattuja cashewpähkinöitä
öljyä paistamiseen

Suikaloi sisäfilee ja kasvikset valmiiksi. Ruskista porsaan suikaleita vokkipannussa viitisen minuuttia. Lisää kookosmaito ja keitä suikaleita vartin verran. Kuori ja raasta inkivääri. Lisää kasvikset sekä mausteet kookosmaidon ja lihan joukkoon. Hauduta, kunnes vihannekset ovat hieman pehmenneet, mutta älä anna niiden ylikypsyä. Lisää lopuksi suolapähkinät ja anna hautua vielä muutama minuutti. Tarjoile jasmiini- tai basmatiriisin kanssa.

Loppukevennykseksi minun on jälleen kerrottava eräs hauska tarina yläasteen kotitaloustunneilta, koska tämä jos mikä liittyy lihaan! Seiskaluokalla selailin aina ennen kotsantuntia isosiskoni vanhaa kotsankansiota tietääkseni, mitä seuraavaksi koulussa tehtäisiin. Löysin siskon kansiosta kerran liharuokia koskevan teoriamonisteen ja jostain kumman syystä opettelin huolella monisteeseen nimetyt ruhon osat. Opettajalla riitti kyllä ihmeteltävää, kun viittailin innokkaana osaten ulkoa koko ruhon niin kuin joku lihakauppias. Mitä enemmän tapauksesta kuluu aikaa, sitä enemmän tämä minua naurattaa... ja nolottaa! Mutta kysykääpä vaan edelleen minulta, missä on kuve tai mistä kohtaa ruhon peffasta saadaan paahtopaisti. Tai katsokaa itse…

2 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Ruhon osat. Missä täällä on like-nappi :)

Noora kirjoitti...

Hahaa! Ehkä tää ennusti myös mun anatomian opiskelua tulevaisuudessa. Aika hauskaa muuten: Äiti olisi halunnut peukuttaa Facebook-tyyliin, kun syötiin tätä.