keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Macaronit


Sanasta ”macaron” tulee monelle mieleen tuttu pastalaji, mutta nyt puhumme jostakin aivan muusta. Nämä Pariisista kotoisin olevat macaronit ovat pieniä täytettyjä marenkileivoksia. En muista, koska itse tutustuin tähän valloittavaan makeaan herkkuun ensimmäisen kerran, mutta kovin kauan aikaa siitä ei ole. Macaroneja leipomaan uskaltauduin vasta äskettäin nähtyäni parin ystäväni onnistuneen taidonnäytteen.

Leivokset syntyvät siis mantelijauhoa sisältävästä marenkivaahdosta, joka värjätään halutunlaiseksi elintarvikevärillä. Vaahto pursotetaan leivinpaperille pieniksi ympyröiksi ja marengit paistetaan uunissa. Valmiit macaronleivokset syntyvät yhdistämällä kaksi marenkia täytteen avulla pieneksi ”hampurilaiseksi”. Macaronien leipomisessa voi varmasti epäonnistua monella tavalla, eikä oma yrityksenikään mennyt heti nappiin. Kirjasin tarkasti ylös kuitenkin ohjeet onnistuneisiin macaroneihin, joten tällä reseptillä uskaltaisin jopa itse yrittää uudelleen!

Macaron-leivokset ovat mitä ihanteellisin tarjottava kevään ja kesän juhliin tai vaikka nyt lähestyvään vappuun. Macaronit ovat värikkyydessään näyttäviä ja pienuudessaan taas juuri sopiva täydennys yleensä juhlapoydän pääosassa olevalle kakulle. Tämä yhdistelmä nähtiin esimerkiksi ystäväni häissä viime kesänä. Macaronien värin voi valita omaan teemaansa sopivaksi ja käyttää elintarvikeväriä antamaan joko hennon sävyn tai kirkkaamman efektin. Itse värjäsin ruskeat macaronit kaakaojauheella ja samalla sain niihin ihanan suklaisen maun. Täytteenä macaroneissa käytetään erilaisia kreemejä tai tuorejuustoa. Ainoa vaatimus täytteelle on mielestäni vain tietty jähmeys, jotta leivoksen puoliskot pysyvät täytteen avulla yhdessä. Macaroneihin voi soveltaa vaikka erilaisista leivosohjeista löytyviä täytteitä tai kuorrutteita. Itse täytin macaronit suklaisella kermavaahdolla, jota jähmeytin liivatejauheen avulla. Siihen löytyy ohje alta.

Leipomisesta innostuneet, onnea matkaan! Veikkaan, että leivottuasi macaroneja ihmettelet, miksi et ole tehnyt niitä koko elämäsi ajan kaikkiin mahdollisiin juhliin ja herkkuhetkiin. Näin kävi ainakin minulle!

Ensimmäiset macaron-leivokseni: mintunvihreää, vaalenpunaista ja ruskeaa

Macaronit

Ohjeesta tulee 2 pellillistä macaron-marenkeja. Pellilliset kannattaa valmistaa yksi kerrallaan ja näin voit helposti värjätä marenkisatsit eri värisiksi. Seuraa nyt tarkasti ohjeita…

3 valkuaista
4 dl tomusokeria
150 g mantelijauhetta
elintarvikeväriä tai kaakaojauhetta värjäykseen

Paistaminen: 125 °C, 15–20 minuuttia.

Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Ole tarkkana, sillä valkuaisten joukkoon ei saa mennä yhtään keltuaista, muuten valkuaiset eivät vaahtoudu! Kaada valkuaiset erotteluvaiheessa vaikka mitta-asteikolliseen kuppiin. Tällöin näet helposti paljonko on puolet, sillä vatkaat valkuaiset kahdessa erässä. Minun kolme valkuaistani olivat yhteensä noin 1 dl, joten puolet on tietysti ½ dl. Kaada siis puolet valkuaisista kulhoon ja vatkaa kovaksi vaahdoksi.

Vatkaa valkuaisvaahdon joukkoon vähitellen puolet tomusokerista eli 2 dl. Vaahdosta pitäisi tulla jämäkkää ja kiiltävää. Tomusokerin lisäyksen aikana on hyvä värjätä seos. Lisää elintarvikeväriä muutama pisara kerrallaan, jotta löydät haluamasi sävyn. Kaakaojauheella värjäys onnistuu myös tässä vaiheessa ripottamalla kaakaojauhetta pikku hiljaa vaahdon joukkoon. Muista vatkata koko ajan! Vaahdon koostumus saattaa hieman löystyä kaakaojauheen tai elintarvikevärin lisäyksen jälkeen.

Kova ja kiiltävä vaahto valkuisista, tomusokerista ja tilkasta punaista elintarvikeväriä

Sekoita viimeisenä lusikalla joukkoon puolet eli 75 g mantelijauheesta. Lopputuloksena pitäisi olla pursottamista kestävä paksun tuntuinen seos. Kaada seos pursotinpussiin ja leikkaa pussin päähän suurehko reikä. Levitä pellille leivinpaperi ja pursota noin pari senttimetriä halkaisijaltaan olevia pyöreitä marenkeja. Marengit eivät sen kummemmin leviä uunissa, joten voit pursottaa pellin melko täyteen. Paista 125 °C:ssa 15–20 minuuttia. Anna paistuneiden marenkien jäähtyä rauhassa leivinpaperilla, ennen kuin irrotat ne. Valmista sitten toinen pellillinen marenkeja lopuista aineksista.

Uunista tulleita marenkeja

Täyte:

1-2 riviä tummaa, valkoista tai maitosuklaata
1 rkl kiehuvan kuumaa vettä
¼ tl liivatejauhetta
1 dl sokerilla makeutettua kermavaahtoa

Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Yhdistä sulanut suklaa kermavaahtoon. Kuumenna vesi kiehuvaksi esimerkiksi nopeasti kahvikupissa mikrossa ja liuota kiehuvaan veteen liivatejauhe. Kaada neste ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kermavaahdon joukkoon. Anna vaahdon jähmettyä pari tuntia jääkaapissa ennen macaronien täyttämistä.

Valitse macaronin puoliskoiksi mahdollisimman saman kokoiset marengit. Lisää pieni määrä täytettä toisen marengin tasaiselle puolelle ja paina hellästi vastapuoliskon tasainen puoli päälle. Täytettyjä macaroneja kannattaa säilyttää jääkaapissa, mikäli niitä ei heti syödä parempiin suihin!

4 kommenttia:

yasemin kirjoitti...

Så söta dem är. :)

Nna kirjoitti...

voi, miten kauniita! itse pelkään liikaa epäonnistumisen tuomaa pettymystä ja ostan siksi omani mielellään valmiina.

Anonyymi kirjoitti...

IHANIA! kiitti tosi tarkasta ohjeesta, tolla mäki onnistuisin :D Hei onko kiertoilmauunissa sama lämpötila? ;O

Noora kirjoitti...

Kiertoilmauunin lämpötilaa lasketaan mielestäni aina jonkin verran alkuperäisestä ohjeesta. Meillä on uuni, jossa saa valituksi kiertoilman, mutta sitä ei ole pakko käyttää. En siis käyttäisi kiertoilmaa macaronien paistamiseen. Onko olemassa uuneja, joissa on vain kiertoilmatoiminto? Veikkaan, että tällöin uunin ohjekirjassa kerrottaisiin jotakin lämpötilan alentamisesta, sillä resepteissä lämpötilat on aina tarkoitettu tavallisille uuneille.