sunnuntai 13. kesäkuuta 2010

Bataatti-riisivuoka ja 10 muuta bataatti-ideaa



Bataatti on ehdottomasti yksi lempiraaka-aineistani. Bataatti on saavuttanut suosionsa suomalaisissa ruokapöydissä vasta lähivuosina, lapsuudessani sitä olisi tuskin edes saanut kaupasta. Bataattia käytetään meillä jatkuvasti, mutta aika monille tämä makea mukula on vielä tuntematon. Uusia raaka-aineita voi olla melko suuri kynnys käyttää, jos niistä ei saa minkäänlaista opastusta. Sainkin toiveen, että laittaisin blogiini jonkin hyvän bataattiohjeen. Annan nyt suosikkireseptini lisäksi 10 muuta ideaa, joiden avulla toivottavasti uskaltaa aloittaa bataatilla herkuttelun. Bataattiaiheisia reseptejä löytää valtavasti lisää esimerkiksi netin reseptiarkistoista.

Bataatti on alkujaan Etelä-Amerikasta kotoisin oleva, runsaasti beetakaroteenia sisältävä mukulakasvi. Suomessa myytävät soikeat oranssit bataatit muistuttavat ulkonäöltään hiukan jättikokoisia Rosamunda-perunoita. Bataatteja on olemassa monta muutakin kokoa, muotoa ja väriä, minkä saimme todistaa joulukuisella Madeiran matkallamme. Bataattia löydät useimmista ruokakaupoista juureshyllystä. Hintakaan ei vie vararikkoon, Rauman Prismasta ostimme tällä viikolla bataattia hintaan 2,25 €/kg. Bataattiin kannattaa suhtautua kuin vanhoihin tuttuihin perunaan ja porkkanaan. Säilytä, käsittele ja käytä sitä samoin. Toisin kuin porkkanaa, bataattia voi syödä vain kypsennettynä. Ennen kypsennystä bataatti kuoritaan ja suuren kokonsa vuoksi se kannattaa pilkkoa pienempiin paloihin. Bataattia leikellessään kannattaa olla varovainen, sillä raaka bataatti on erittäin kovaa. Kypsennetty bataatti on kuitenkin yllättävän pehmeää. Ja niin herkullista!


10 + 1 ideaa bataatista

1) Bataattisosekeitto
Bataattikokkailut on helppo aloittaa pehmeästä sosekeitosta. Keitä paloiteltua bataattia, perunaa ja muita juureksia kunnes ne pehmenevät ja soseuta keitto. Lisää ruokakermaa tai lempituorejuustoasi ja yrttejä – valmista! Vielä pikaisemmin saat keiton aikaiseksi juureshyllyn valmiista bataatti- ja juuressoseista (esim. Pirkka). Ystäväni taas tarjoili maailman ihaninta bataattista ja kantarelleista soseutettua keittoa.

2) Bataattilohkot uunissa
Valmistamme bataattia usein uunissa lohkoina muiden juuresten kanssa. Juureslohkot pyöritellään oliiviöljyssä ja maustetaan suolalla, pippurilla ja kuivatuilla yrteillä. Uunijuurekset paistuvat pellillä tai laakeassa uunivuoassa 200 °C:ssa noin 40 minuuttia. Esikeittäminen tai -höyryttäminen lyhentää paistoaikaa, mutta ei ole välttämätöntä.

3) Kermabataatit
Kerma- tai valkosipuliperunat saavat vaihtelua, kun korvaat osan perunasta bataatilla. Valmistamme esimerkiksi uunilohta välillä niin, että asetamme lohifileen keskelle uuninpeltiä ja levitämme kalan ympärille peruna- ja bataattisiivuja sekä ruokakermaa. Nam!


4) Kokonainen uunibataatti
Samalla tavalla kuin valmistetaan uuniperunoita, kokonaisen tai halkaistun bataatin voi laittaa folion sisään uuniin muhimaan. Tarjoile esimerkiksi herkullisen kermaviili-savulohitäytteen kanssa.

5) Bataatti grillissä
Bataatti toimii loistavasti grillinyyteissä. Tällöin bataattipaloja kannattaa esikeittää tai höyryttää ennen grillausta, jolloin ne valmistuvat nopeammin. Kokeilimme viimeksi soijakastikkeella ja seesaminsiemenillä maustettuja bataattinyyttejä.

6) Bataatti padassa tai pannulla
Äitini valmistaa usein ruokaa savipadassa uunissa ja lisää muiden juuresten sekaan bataattia. Siskoni taas tekee kasviscurrya paistaen bataattikuutioita pannulla.

7) Lämmin salaatti bataatista
Leikkaa bataatti pieniksi kuutioiksi ja paista kuutioita öljyssä pannulla, kunnes ne pehmenevät. Lisää mukaan papuja ja halkaistuja kirsikkatomaatteja. Mausta suolalla, pippurilla ja kuivatuilla yrteillä. Kokoa salaatiksi rucolan tai tuoreen basilikan sekä grillattujen halluomijuustosiivujen kanssa.


8) Bataattimuusi
Tavallista perunamuusia voi piristää bataatilla tai muusin voi valmistaa pelkästä bataatistakin.

9) Bataatti leivonnassa
Bataattia voi käyttää niin suolaisiin kuin makeisiinkin leivonnaisiin. Madeiralla söimme ihanaa bataattileipää Bolo do cacoa, jota olen aikonut leipoa jo pidemmän aikaa. Jos onnistun, resepti päätyy varmasti blogiin! Bataatti sopii suolaisen piirakan täytteeksi ja bataattisoseesta voi leipoa kakkuakin.


10) Jouluinen bataattilaatikko
Perinteisten lanttu-, porkkana- ja perunalaatikoiden rinnalle kannattaa kokeilla ensi jouluna bataattilaatikkoa!

+ 1) Bataatti-riisivuoka
Tämän ohjeen äitini on napannut työkavereidensa kanssa käydyistä ruokakeskusteluista. Bataatti-riisivuoka on melko uusi ruokalaji pöydässämme, mutta on saavuttanut ehdottomasti jo ikisuosikin aseman. Tämä sopii loistavasti liha-, kana- tai kalaruokien lisukkeeksi, mutta paistos on niin herkullisen mehevää, että sitä voisi syödä yksinäänkin.


Bataatti-riisivuoka
 
1,5 dl riisiä (esim. basmati)
3 dl vettä
½ kasvisliemikuutio
1 suurehko bataatti
4-5 tomaattia
1-2 dl ruokakermaa
1-2 dl emmentalraastetta
suolaa
pippuria
kuivattuja ja tuoreita yrttejä

Paistaminen: 200 °C, noin 40 minuuttia

Keitä riisi lähes kypsäksi vedessä, johon on lisätty puolikas kasvisliemikuutio. Kuori bataatti ja viipaloi se noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Levitä uunivuoan pohjalle kerros bataattiviipaleita, tämän päälle keitetty riisi ja viimeiseksi toinen kerros bataattia. Kerrosten väliin kannattaa ripotella mausteita ja yrttejä oman maun mukaan. Lisää viimeiseksi kerrokseksi paksuja tomaattiviipaleita ja painele koko vuoka tiiviiksi. Kaada päälle ruokakermaa, joka valuu pinnalta mehevöittämään myös alempia kerroksia. Ripottele mausteita tomaattisiivujen päälle ja lisää pinnalle vielä juustoraastetta. Paista uunissa 200 °C:ssa noin 40 minuuttia tai kunnes bataattisiivut tuntuvat pehmeiltä.


1 kommentti:

Elisabet kirjoitti...

Vilket bra inlägg! Speciellt "bataatti-riisivuoka" tänker jag pröva på så fort jag kommer hem till Finland, ser jätte gott ut :)