maanantai 26. syyskuuta 2011

Kurpitsapiirakka

Lähtökahvit


Kaivakaapas kurpitsasoseet pakastimesta, nyt tehdään kurpitsapiirakkaa! Kurpitsapiirakka on erään suosikkiopettajani bravuuri ja sain muutama viikko sitten maistaa tätä ihanaa piirakkaa hänen leipomanaan. Edellisessä postauksessa koverrettiinkin kurpitsaa juuri tätä varten. Kurpitsapiirakka on melko harvinaista herkkua meilläpäin, mutta Pohjois-Amerikassahan tämä on todellinen perinneleivonnainen, jota tarjotaan ainakin kiitospäivän ja joulun aikaan. Amerikkalaisia on helpotettu kurpitsapiirakan teossa aika paljon, sillä kurpitsasosetta saa ostaa sikäläisistä kaupoista valmiina. Ei sen valmistus toki ole mahdotonta itsekään. Kurpitsanpalat keitetään pehmeiksi ja soseutetaan. Soseesta erottuu vielä paljon nestettä, joka pitäisi saada valutettua pois. Virpin niksi oli laittaa kurpitsapalat pehmenemään mehumaijaan, jolloin nestettä poistuu jo keittämisvaiheessa mehun muodossa. Kun valmiin kurpitsasoseen pakastaa, sulatusvaiheessa nestettä erottuu edelleen, mutta toisaalta kosteasta soseesta tulee erilaista piirakkaa kuin kuivasta. Itse valutin pois kaikki nesteet, mitä sulatuksessa kurpitsasoseesta irti tirisi. Kurpitsan kanssa touhuilustani voit lukea lisää täältä.
"Kuivaa" kurpitsasosetta

Kurpitsapiirakan halusin valmistaa lähtökahveilleni, kun naapurin ystäväperhe saapui antamaan minulle lähtöhalaukset ennen Italiaan lähtöäni. Ensimmäistä kurpitsapiirakkaani pääsi maistelemaan yhdeksänpäinen makuraati. Piirakka oli onnistunut tosi hyvin ja ihastutti kaikki. Kurpitsapiirakka on hieman kuin mausteista juustokakkua, mutta toisaalta rakenteeltaan keveämpää. Suussa sulavaa… Kiitos vielä Virpille loistavasta ohjeesta, joka jää käyttöön!

Kurpitsapiirakka

Pohja:
50 g voita tai margariinia
2 dl vehnäjauhoja
½ dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kylmää vettä tai maitoa

Täyte:
4 dl (sokeritonta) kurpitsasosetta
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl fariinisokeria (tai ½ dl hedelmäsokeria)
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
ripaus suolaa
ripaus inkivääriä
ripaus kanelia

Paistaminen: 200 °C 10–15 minuuttia, 175 °C noin 40 minuuttia

Nypi voi, jauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe, lisää kylmä neste ja sekoita taikinaksi. Voitele noin 24 cm:n piirakkavuoka ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna. Paista pohjaa 200 °C:ssa uunin alimmalla tasolla 10–15 minuuttia. Sekoita kaikki täytteen aineet yhteen. Kaada täyte esipaistetulle piirakkapohjalle ja paista 175 °C:ssa uunin alimmalla tasolla 20 min ja loput 15–20 minuuttia uunin keskitasolla. Anna piirakan hyytyä ja vetäytyä ja tarjoa haaleana tai kylmänä vaniljakastikkeen, jäätelön tai kermavaahdon kera.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heips!

Mulla on rapuilla yksi isohko kurpitsa ja kaksi aivan pientä koristeena. Vaikka resepti kuulostaa tosi ihanalta en malta rikkoa kurpitsoja vielä, koska ne ovat niin söpöjä. Sinä olit kyllä onnistunut tekemään mainiot kurpitsanaamat omistsi, mutta en tiedä onko minulla kärsivällisyyttä.

Italialaisia reseptejä odotellen.

Ava

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Olen ihan sanaton kun kurpitsapiirakkani on päässyt näin hienoon seuraan! Muuten tuosta kuvastasi näkyy, että reuna on juuri sopiva eikä yhtään palanut! Olit siis heti löytänyt oikean paistosysteemin. Kyllä se riippuu uunistakin. Aikaisemman kodin uunissa piirakka onnistui aina ilman ongelmia, täällä saa olla varovaisempi.
Virpi

Anonyymi kirjoitti...

Mukavia Italian ruokakokemuksia sinulle Noora...niistä saamme varmaan vielä nauttia!
t. äiti ja isi