sunnuntai 20. joulukuuta 2009

Bobotie eli eteläafrikkalainen jauhelihavuoka


Tein juuri pientä inventaariota kotiimme kasautuneista lehtipinoista ja leikkelin hyvältä vaikuttavia ruokaohjeita talteen. Jostain vanhasta Gloria-lehdestä bongasin Etelä-Afrikkaa käsittelevän matkajutun, joka oli höystetty ihanin ruokakuvin ja reseptein. Yksi herkku pääsikin heti testattavakseni.

Tänä vuonna jouluruokien kokkailu jää meidän perheessämme tavallista vähemmälle, sillä olemme lähdössä jouluna ulkomaille lomailemaan. Suurena jouluintoilijana himoitsen kuitenkin tuttuja jouluisia makuja ja tämä ruokaohje oli kuin tehty jouluiseen matkustustunnelmaamme. Vähän eksotiikkaa ja joulun mantelit ja rusinat samassa paketissa! Mikään jouluruokahan tämä ei oikeasti ole vaan sopii ruokalistalle ympäri vuoden.

Bobotie on eteläafrikkalainen perinneruoka, josta jokaisella paikallisella kokilla on kuulemma oma versionsa. Googlettamalla huomasin, että oma versionsa löytyy myös tutusta ja turvallisesta Pirkka-reseptiarkistosta! Sattumalta Bobotieta oli kokkailtu hetki sitten myös seuraamassani Pastanjauhantaa-blogissa.

Kyseessä ei todellakaan ole mikään tavallinen jauhelihamureke. (Jauhelihamureketta mitenkään väheksymättä!) Bobotien pohjana on ruskistettu naudan tai lampaan jauheliha, jossa maistuvat curry ja hedelmäinen makeus. Päälle tulee munamaito, jonka ansiosta Bobotie muistuttaa ennemminkin jauhelihapiirakkaa ilman pohjaa. Bobotie tarjoillaan riisin ja raikkaan salaatin kanssa.

Tämä makunautinto vei kyllä meidän perheeltämme kielen mennessään, joten suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Bobotien rinnalle äiti valmisti mehukkaan riisi-bataattivuoan, jonka reseptin tulen varmasti bloggaamaan teille vielä myöhemmin.

Bobotie (3-4 annosta)

500 g jauhelihaa
0,5 dl korppujauhoja
1 dl maitoa
2 sipulia
1 valkosipulinkynsi
1 omena
0,5 dl rusinoita
2 rkl mietoa currytahnaa
½ tl kurkumaa
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl hunajaa
timjamia
salviaa
mustapippuria
ripaus suolaa
oliiviöljyä paistamiseen

Munamaito:
2 kananmunaa
3 dl maitoa

Pinnalle:
mantelilastuja
muutama laakerinlehti
Paistaminen: 175 °C, 40-50 minuuttia

Sekoita kulhossa korppujauhot ja maito. Silppua sipuli, hienonna valkosipuli ja pilko omena pieniksi kuutioiksi. Kuumenna tilkka oliiviöljyä paistinpannulla ja sekoita siihen currytahna. Kuullota sipulit ja valkosipuli pannulla ja lisää hetkeksi joukkoon omenakuutiot ja rusinat. Lisää nämä maidossa turvotetun korppujauhon joukkoon.

Ruskista jauheliha ja lisää loput mausteet lihan joukkoon. Sekoita maustettu jauheliha kulhossa odottavien muiden aineiden joukkoon ja kaada seos laakeaan uunivuokaan.

Sekoita kananmunat ja maito keskenään ja kaada jauhelihan päälle vuokaan. Ripottele pinnalle mantelilastuja ja asettele päälle muutama laakerinlehti.

Paista 175 °C:ssa noin 40-50 minuuttia. Maista ja ihastu!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Toivottavasti voimme nauttia yhdessä bobotieta ensi kesänä samalla Etelä-Afrikan kisoja seuraten! ;)

Anonyymi kirjoitti...

Edellisen viestin kirjoitti Sakke