perjantai 8. tammikuuta 2010

Juustokohokas


Joulun ja lomailujen jälkeen itseeni iskee aina pieni haikeus. Onneksi lomaltapaluu on ainakin itselläni tänä vuonna melko pehmeä lasku: kahden päivän työviikko ja sitten viikonlopun viettoon. Ja vuoden ensimmäisen työviikon viikonloppuahan on syytä juhlia! Mikä olisikaan mieltä kohottavampaa kuin näyttävä juustokohokas, sillä makunautinnon lisäksi juustokohokkaan tekijä saa ihanan onnistumisen tunteen.

Juustokohokas kuulostaa hankalalta tehdä, eikä sen valmistus ihan silmät kiinni sujukaan. Mutta vaikeaa se ei ole! Valmistamani juustokohokas oli vasta ensimmäiseni, mutta onnistuin äidin ohjeilla täydellisesti. Tietysti annan kaikki samat jipot nyt teille ja varustin ohjeen vielä valokuvin valmistuksen eri vaiheista. Yritin tehdä ohjeista niin selkeät, että kuka vain uskaltaa ryhtyä kohokkaan tekoon. Kokeneet kokkaajat voivat hypätä höpötysteni yli ja heittää kohokkaan suoraan uuniin vanhalla rutiinilla.

Tämä juustokohokas kuuluu jälleen niihin ihaniin ikisuosikkiruokiin, joiden reseptit ovat peräisin kaukaa edelliseltä vuosituhannelta. Juustokohokkaan reseptin äitini on napannut jostakin lehdestä jo ennen kuin äidiksi ryhtyikään. Ohje on siis taatusti toimiva ja itse juustokohokas on käynyt vuosien varrella aika monta maistelusyyniä läpi. Vaikka juustokohokas on meillä tuttu juttu, sen ilmestyminen pöytään tuntuu aina jonkinlaiselta ihmeteolta. Miten muutamasta keittiön peruselintarvikkeesta voikaan syntyä tällainen samettisen pehmeä ja ilmava juhlaruoka? Olemme kyllä adoptoineet juustokohokkaan myös ihan tavallisiin ruokahetkiimme, sillä saahan arkipäivisinkin kohota arjen yläpuolelle!

Juustokohokas

25 g voita
¾ dl vehnäjauhoja
3 ½ dl kermamaitoa (sisältää siis noin puolet maitoa ja puolet kermaa)
2 dl emmentalraastetta
5 kananmunaa
½ tl suolaa
mustapippuria

Paistaminen: 175 °C, noin 35-45 minuuttia

Valmista ensin juustokastike. Tämän kohdan vaarana on pohjaan palaminen, joten ole tarkkana. Laita voi kattilaan ja anna sulaa. Lisää sulaneeseen voihin vuorotellen vehnäjauhoja ja kermamaitoa ja sekoita huolellisesti vispilällä kattilan pohjasta asti. Käytä liedessä mietoa lämpöä. Älä pelästy jauhojen paakkuuntumista alussa, ne sekoittuvat kyllä kermamaitoon. Anna kastikkeen pulpahtaa ja paksuuntua. Sekoita lopuksi joukkoon juustoraaste ja anna juuston sulaa. Mausta seos suolalla ja pippurilla.

Valkokastike saa olla paksua ennen juuston lisäämistä.

Anna kastikkeen jäähtyä hieman ja erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset. Lisää keltuaiset juustokastikkeeseen yksi kerrallaan sekoittaen ja siirrä valkuaiset omaan kulhoonsa odottamaan vatkausta. Muista, että valkuaisten joukkoon ei saa eksyä yhtään keltuaista, sillä muuten vaahtoa ei synny. Vatkaa siis seuraavaksi valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Yhdistä lopuksi juustokastike valkuaisvaahtoon varovasti käännellen.

Juustokastike käännellään joukkoon vaahdon laskua varoen.

Kaada kohokastaikina voideltuun korkeareunaiseen vuokaan tai pieniin annosvuokiin. Kaada taikinaa vuokaan tai annosvuokiin vain 2/3:n korkeudelta, sillä kohokas tarvitsee kohoamistilaa.


Paista 175 °C:ssa noin 35-45 minuuttia, kunnes kohokas on noussut ja paistunut kellanruskeaksi. Istuta syöjät pöytään jo paistamisen aikana, sillä kohokas ei odota yleisöään. Kanna valmis kohokas siis uunista suoraan pöytään. Tarjoile juustokohokas näyttävänä alkupalana tai osana pääruokaa.

4 kommenttia:

Karkkis kirjoitti...

Mmm... tätä pitää ehdottomasti kokeilla! Alkoi tehdä tätä mieli kun luin reseptiä.

Noora kirjoitti...

Kannattaa kokeilla Karkkis! Tämä on vaan niiiiin hyvää. Iso vuoallinen katoaa alta aikayksikön riippumatta syöjien lukumäärästä... Slurp! Kiitos taas ahkeralle blogin seuraajalle/kommentoijalle!

Anonyymi kirjoitti...

Näyttää kyllä aivan hyvältä, ja ennen kaikkea KUULOSTI aivan mielettömältä! T.H&O

Anonyymi kirjoitti...

Ensimmäinen juustokohokkaani onnistui mainiosti ohjeellasi. Kiitos selkeästä ohjeesta.
Voisikohan kohokkaaseen laittaa palvikinkkua tai pinaattia?