torstai 28. tammikuuta 2010

Välimeren leipä


Lisää Välimeren makuja: tässä on mitä ihanin leipäohje! Bongasin reseptin jostain melko lähiaikoina ilmestyneestä Kodin kuvalehdestä, joka on mielestäni oikeastaan parhaat ruokaohjeet tarjoava naistenlehti. Alkuperäinen ohje oli kahdelle leivälle, mutta puolitin ainemäärät. Tällä ohjeella tulee yksi pitkä leipä, joka kuvassa näkyy puolitettuna. Ei mahtunut muuten koriin eikä kuvaan…

Tein leipää aika lennossa pitkän työ-/koulupäivän jälkeen, ja nopeasti tämä herkku kyllä hupenikin. Leipätaikinassa oli jotenkin erikoisen onnistunut koostumus, sopivan rouheinen, vaikka vaaleasta leivästä olikin kyse. Sovelsin kyllä vähän alkuperäisen ohjeen jauhosuhdetta, joten kehuinkohan nyt vähän itseäni… Feta-oliivi-aurinkotomaattitäyteinen leipä ei tietenkään sen enempää voiteluja tai juustoja kaipaa vaan on herkullista sellaisenaan. Mussuti mussun vaan!

Välimeren leipä (1 leipä)

2,5 dl vettä
puoli pussia kuivahiivaa
1 tl suolaa
½ rkl hunajaa
n. 6-7 dl jauhoja: puolet sämpyläjauhoja ja puolet hiivaleipäjauhoja
vajaa ½ dl oliiviöljyä

Täyte:
1 dl silputtuja oliiveja
1 dl silputtuja aurinkokuivattuja tomaatteja
100 g fetajuustoa

Pinnalle:
oliiviöljyä
parmesaaniraastetta
kokonaisia kivettömiä oliiveja

Paistaminen: 200 °C, noin 20 minuuttia.

Kuumenna vesi vähän yli kädenlämpöiseksi (42°C). Sekoita kuivahiiva pieneen jauhomäärään ja lisää nämä veteen. Lisää suola ja hunaja. Lisää jauhoja taikinaa vaivaten ja alustamisen loppupuolella oliiviöljy. Taikina saa olla pehmeää, muttei tarttuvaa. Jauhojen määrä ohjeissa on aina vähän ”noin”-käsite, näppituntuma kertoo mikä on hyvä!

Kohota lämpimässä paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi. Silppua sillä aikaa täytteen aineet.

Vaivaa taikinaa hetki leivinalustalla ja kaulitse siitä suorakaiteen muotoinen levy. Levitä täyteainekset tasaisesti levylle. Käännä levyn alareuna keskelle täytteen päälle ja yläreuna jo käännetyn reunan päälle. Nosta leipä uunipellille. Itse jätin saumapuolen ylöspäin, mutta tasaisen pinnan halutessasi käännä sumapuoli alas. Kohota hetki liinan alla.

Voitele leipä kevyesti oliiviöljyllä, ripottele pinnalle parmesaanijuustoraastetta ja koristele kokonaisilla oliiveilla. Paista 200 °C:ssa noin 20 minuuttia.

Ei kommentteja: