perjantai 14. toukokuuta 2010

Kesän ensimmäiset kasvisnyytit grillissä


Lämpöaallon saavuttua Raumalle avasimme saman tien grillikauden. Nyt on kesä!

Viikon kuluttua pakkaan hellevaatteeni kasaan Turussa ja muutan kokonaan kesän viettoon Raumalle. Lämpöaallon sekoittamana olen katsellut paljon vanhoja kesäkuvia. Niistä välittyvät ihanat hetket ja tunnelmat saavat minut jälleen vakuuttumaan siitä, kuinka ihanaa onkaan viettää kesää kotona Raumalla. Saatte nyt osanne malttamattomasta kesänodotuksestani!

Kesällä ruuanlaittomme ja syömisemme siirtyy tosiaan osittain ulos. Blogini otsikon kuva on otettu takapihamme terassilta viime kesänä ja siinä terassilla syömme aina kuin ei ole mitään pakottavaa syytä syödä sisällä. Kesällä valmistamme melkein päivittäin ruokaa grillissä. Grillaamisesta tulenkin kirjoittamaan kesällä varmasti paljon. Grillissä voi nimittäin valmistaa melkein mitä vain helposti ja terveellisesti. Veikkaanpa, että moni grillin omistaja voisi hyödyntää grilliään vielä enemmän ja monipuolisemmin kuin on tottunut. Toivottavasti onnistun antamaan kesän aikana blogissani joitakin kivoja ideoita grillikauteen.

Grillausmuistoja kuluneilta kesiltä...

Tänä viikonloppuna tein grillattavaksi kasvisnyyttejä porkkanasta, parsakaalista, punasipulista sekä herkkusienistä ja mausteeksi niihin lisäsin kantarellituorejuustoa. Tällaista yhdistelmää en muista aiemmin kokeilleeni, mutta tulen ehdottomasti tekemään näitä jatkossakin! Grillasimme myös broilerin rintafileitä ja lisäksi tein sienirisottoa, joka sekin ansaitsisi ehdottomasti blogiin pääsyn.

Grillaus jos mikä on kausijuttu ja niin ovat monet muutkin kesän herkut. Pari viikkoa sitten törmäsin jo mansikoiden ja herneiden myyjiin ruokakaupan pihalla. Tunnustan, että sana ”ilonpilaaja” käväisi mielessäni… Mansikoiden ja herneiden ilmestyminen torille kuuluu kesän odotetuimpiin tapauksiin enkä siksi ymmärrä, miksi niitä pitäisi olla tarjolla aina. Eihän joulukaan ole joka päivä! Mansikoita kannetaan kesällä kotiimme litratolkulla, eikä ole ollenkaan harvinaista, että iso mansikkalaatikollinen tyhjenee meillä yhtenä päivänä. Minä ja isosiskoni vietämme nimipäiviämme heinäkuun alussa parhaaseen mansikka-aikaan, joten saamme herkutella nimppareilla aina ihanalla mansikikkakakulla.


Kesällä kotonamme Raumalla käy monenlaisia vieraita. Tampereen kummeillani on ollut lapsuudestani asti tapana vuokrata itselleen pariksi viikoksi kesämökki Rauman seudulta. Edelleenkään kesä ei olisi mitään ilman heidän mökkiviikkojaan! Saamme silloin melkein joka päivä kutsun heidän luokseen uimaan ja saunomaan sekä tietenkin nauttimaan heidän ihanista tarjoiluistaan. Saamme tietysti myös kummit monta kertaa vastavierailulle kotiimme. Kesällä olemme saaneet usein muitakin ihania vieraita, niin pieniä kuin suuriakin ihmisiä. Ja aina pari karvaturria mahtuu mukaan.


Kun saamme kesällä enemmän väkeä taloon, äitini kantaa terassille keittolevyn ja leivinalustallisen munkkitaikinarinkilöitä. Niitä hän sitten paistelee auringonpaisteessa nälkäisille vierailijoille. Malttamattomimmille äiti repii maistiaispalat ensimmäisestä paistetusta ja sokeroidusta munkista. Nämä maailman ihanimmat reikämunkit on tehty mummuni eli äidinäitini ohjeella. Munkit olivat nimittäin hänen elämäntyönsä! Äitini vanhemmilla oli oma kahvila pienessä Förbyn kylässään ja munkit olivat tämän kahvilan tärkein tuote. Mummuni valmisti munkkitaikinan aina ulkomuistista ilman edes aineiden mittaamista. Kerran viisas äitini mittasi mummun munkkitaikinaan käyttämien aineiden määrät ja kirjoitti reseptin ylös tulevia sukupolvia varten. Tämä munkkiresepti on valitettavasti ainoa resepti, jota en aio blogiini laittaa. Kyse on nimittäin eräänlaisesta suvun salaisuudesta! ;)


Rauman kesässä on toki muutakin ihanaa kuin munkintuoksuinen kotipihamme. Rauma on hieno kesäkaupunki, jonne kannattaa tulla tutustumaan, jos vielä ei ole ehtinyt. Vanhan Rauman puutaloalue putiikkeineen ja pihapiireineen on näkemisen arvoinen. Merimaisemista nauttiville suosittelen ehdottomasti retkeä saaristossa. Raumalla on myös monenlaisia kesätapahtumia musiikista ja elokuvista Mustan pitsin yöhön ja Pitsimissin valintaan. Mutta se Rauman markkinoinnista. Jokaisella on oma kesäparatiisinsa ja tämä olkoon minun!


Hei, nyt tulee viimein se ohje!

Kasvisnyytit

porkkanaa
parsakaalia
punasipulia
herkkusieniä
kantarellituorejuustoa
mustapippuria
suolaa
kuivattuja yrttejä
öljyä

Grillaus: 20-30 minuuttia

Leikkaa porkkanat tikuiksi ja parsakaali nupuiksi. Esikeitä tai höyrytä porkkanaa ja parsakaalia muutaman minuutin ajan, jotta ne kypsyvät grillissä nopeammin. Leikkaa punasipuli lohkoiksi ja siivuta herkkusienet. Kokoa kasvikset öljyllä sivellyille kaksinkertaisille alumiinifoliopaloille. Lisää muutama teelusikallinen kantarellituorejuustoa kuhunkin nyyttiin. Mausta mustapippurilla, ripauksella suolaa ja kuivatuilla yrteillä. Kokoa alumiinifolion kulmat yhteen ja purista nyytit kiinni. Grillaa 20-30 minuuttia, kunnes vihannekset ovat kypsiä.

3 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Uutta odotellessa!

Karkkis kirjoitti...

Oih ja voih... Tämä on eka kesäni pois Raumalta ja kyllä haluisin päästä sinne enemmän. Vierailisin myös tuossa vanhan Rauman kuvan vaaleamman keltaisessa talossa. Toki vierailisin mielelläni myös teillä, teillä on aina ollut niin ihanaa kesäruokaa!

Noora kirjoitti...

Ilmoittelehan Karkkis, kun Raumalla pyörit! Tervetuloa silloin meille! Hauska sattuma, että Vanhan Rauman kuvan talo onkin tuttu talo. Kuva löytyi parin vuoden takaisten kesäkuvien joukosta, ja luulen, että kummisetäni on ottanut sen Raumalla vieraillessaan. Mitä idylliä!