sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Sunnuntain värikäs lohipelti

Talviruokien parhaimmistoa


Uunilohi taitaa olla muidenkin kuin minun suurimpia suosikkiruokia. Lohta voi valmistaa uunissa monella tavalla, mutta minun kaksi lempiruokaani ovat jo aiemmin esitelty ihanakala sekä tämä värikäs lohipelti. Niin kauan kuin muistan, äitini on paistanut meille päivälliseksi lohta kermaperunoiden seassa. Viime vuosina hänellä on ollut tapana levittää pellille lohen kaveriksi paljon muutakin: bataattia, porkkanoita, punajuuria, sipulia… Varmasti moni muukin juures ja kasvis, tai vaikkapa sieniä, on pellillä nähty. Olen seurannut lohi- ja juurespellillisen valmistumista lukuisia kertoja ja tänään valmistin ruuan itse. Kirjolohifileen rinnalle pääsi tänään perunoita, bataattia, punasipulia ja porkkanoita. Ai että oli hyvää!

Tällä kertaa pidemmittä puheitta:

Lohi-juurespelti

(Tässä ohje niin kuin tänään sen valmistin. Soveltaminen on sallittua!)

1 kirjolohifilee
4 porkkanaa
5 pientä perunaa
1 pieni bataatti
2 punasipulia
suolaa
pippuria
kuivattuja yrttejä
2 ½ dl ruokakermaa
1 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
tuoretta tilliä

Paistaminen: 200 °C, noin 45 minuuttia

Levitä uuninpellille paistopaperi. Aseta kalafilee keskelle nahkapuoli alaspäin. Mausta suolalla ja pippurilla. Pilko porkkanat tikuiksi, perunat ja bataatit siivuiksi ja sipulit lohkoiksi. Levitä kasvikset sektoreittain pellille lohen ympärille. Mausta suolalla, pippurilla ja kuivatuilla yrteillä. Kaada juuresten päälle ruokakerma ja maito. Lisää kuohukerma viimeiseksi sekä juuresten että lohen päälle. Pinnalla oleva kerma ruskistaa ruuan kauniisti uunissa. Paista 200 °C:ssa noin 45 minuuttia. Silppua valmiin lohen pinnalle runsaasti tuoretta tilliä.

Yksi,

kaksi,

kolme!

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mmmmh!

Ei ole ikinä tullut mieleenkään yhdistää nuo kaikki ainekset yhteen. Olen aina tehnyt uunilohen erikseen ja siihen lisäksi sipulia, perunaa ja bataattia öljy-yrttiseoksessa.

Niin yksinkertaista, mutta herkullista!

Noora kirjoitti...

Kiva, jos sait uutta inspiraatiota! Vaihtelu virkistää. :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Kiva, kun laitoit kalaohjeen! Olen ollut niin kaavoihin kangistunut lohen kanssa, että on virkistävää saada siihen uutta näkökulmaa. Pöydässä on kaunis kattaus. Oliko inspiraationa aurinkoinen päivä vai lohivuoan herkullisen keltaiset sävyt?
Aurinkoista helmikuuta toivottaen
Maisa

Anonyymi kirjoitti...

HEIPS!

Tuo on juuri sellainen ruoka, jollaisia rakastan. Kaikki hoituu samalla kertaa niin pääruoka kuin sen lisukkeetkin. En ole itse älynnyt laittaa kaikkia lisukkeita tuohon kalan viereen kerman sekaan. Hyvä idis! Taidan kokeilla kun on bataattikin jääkaapissa. Tein tänään muuten taas juustokohokasta, joka kohosi aivan ennätyksellisiin korkeuksin.

Ava

Anonyymi kirjoitti...

Vautsi mikä ohje! Niin yksinkertainen. Tekisi mieli kokeilla heti viikonloppuna kun porukkaa tulee käymään, mutta L. on maidottomalla dieetillä vauvan koliikin takia. Mahtaako tulla edes hyvää niillä soija- tai kaurakermakorvikkeilla?
T. Virpi

Anonyymi kirjoitti...

Tehtiin lohipelti tänään aivan ohjeesi mukaan, mutta nesteenä 4d kauraruoka-"kermaa" (gogreen) ja 1 dl kauramaitoa. Mutta se kauramaito oli virhe, olisi pitänyt laittaa koko 5 -6 dl sitä kauraruoka-"kermaa". Oli tosi helppo ohje ja siinä tuli kaikki samalla ja kun ei paremmasta tiedetty niin kaikki tykkäsivät. Arveltiin vain MITEN hyvää sitten olisi jos olisi oikeaa kuohukermaa! Kiitos kivasta ohjeesta.
t. Virpi

Karkkis kirjoitti...

Tätä odotellaan saatavaksi tänään illalla, äiti tekee. Minä sen sijaan teen runebergintorttuja ohjeellasi, ollaan oikein blogin suurkuluttajia kyllä.

Anonyymi kirjoitti...

Heips!

Tänään on ollut oikein sinun blogisi superkäyttöpäivä. On tehty sekä lohta että runebergintorttuja. Lohen nimeksi tuli meillä asetelmakala, koska siinä vihannekset asetellaan kalafileen ympärille kauniisti. Kalasta tuli tosi hyvää. Kiitos taas hyvästä ohjeesta! Samoin tortut olivat helppo ja hyvä resepti.

Ava

Noora kirjoitti...

Kalapelti on saanut teidät tosiaan innostumaan! Tosi hauska juttu, että meidän perheemme vanha tuttu ruokalaji on ollut monelle uusi ja toivottu idea. Runebergintortutkin ovat tainneet olla hauskaa uutta kokeiltavaa. Se, jos mikä, ilostuttaa myös minua. :) Ruokabloggausta parhaimmillaan sekä lukijoille että kirjoittajalle! Ja ihanaa, kun kommentoitte niin ahkerasti! <3

Maisa: Kiitos kehuista! Aurinkoisen keltaisen pöydän kattoi isosiskoni. Kysyin häneltä inspiraation lähdettä ja hän vastasi hölmistyneenä: "Näillä mennään. Random." Hihhihhii. Täällä ei siis harrasteta mitään kovin korkealentoista kattaussuunnittelua!

Ava ja Karkkis: Teillä on oltu tosi ahkeria keittiössä! Kivaa, että kala ja tortut onnistuivat ja maistuivat ja juustokohokaskin kohosi korkeuksiin. :) Asetelmakala on tosi hieno ja osuva nimi lohipellille! Mekin voitaisiin ottaa se käyttöön, sillä meillä ei ole ollut mitään kunnon nimeä tälle ruualle.

Virpi: Ja teilläkin on kokkailtu tätä! :) Kiva kuulla, että kauraruokakerma sopi tähän. Uudet ruokasovellukset ovat aina vähän riskipeliä, mutta ensi kerralla tietää sitten paremmin, jos nyt kauramaidon käyttäminen osoittautui huonoksi ideaksi. Maidolla olemme vähän pehmentäneet kuohukerman "tujuutta", joten ehkä kauraruokakerma ei olisi laimentamista sitten kaivannut. Jos teette vielä uudestaan muilla tavoilla, olisi kiva kuulla, miten onnistui!

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on aivan ihanaa! KIITOS OHJEESTA! Tein nyt kolmannen kerran. Tällä kerralla juureksina oli bataattia, porkkanaa, palsternakkaa ja tavallista sipulia. Kermassa haudutettuna niistä tulee suussa sulavan herkullisia. Olen tähän niin koukussa, että en varmaan saa itseäni kokeilemaan noita muita kalaohjeitasi...ainakaan ennen kuin ehkä kyllästytän itseni tähän ensin!
Terveisin Maisa