Sushi on varmasti viime vuosien trendikkäimpiä ruokia. Vielä jonkin aikaa sitten en voinut käsittää, miksi raaka kala (hyi), levä (yök) ja kylmä riisi (häh) voivat olla kenenkään mielestä hyvää. Kauniista ulkonäöstä huolimatta sushi ei mielestäni edes näyttänyt ruualta. Miten ihmeessä nuo pikku legopalikat saivat muka joillakin veden herahtamaan kielelle? Olin jo kehittänyt teorian siitä, että joku trendipelle oli kerran käynyt Japanissa ja kerskui sen jälkeen kaikille syöneensä sushia. Niinpä kaikki muutkin pikku trendipellet alkoivat teeskennellä pitävänsä sushista, jotta eivät olisi yhtään vähemmän trendikkäitä kuin ensimmäinen trendipelle.
Oma pikku trendipellesiskoni vei minut kerran syömään sushia Turussa. Vaikka kuinka olisin halunnut olla hieno trendipelle, kokemus jäi mielestäni laihaksi. Ei sushi pahaa ollut, mutta se ei vain maistunut juuri millekään. Rivien välistä ymmärsin, että paikka oli muullekin seurueelle vähän pettymys. Toinen sushikertani oli kuitenkin kaikkea muuta. Isosiskoni teki kotona itse sushia koko perheelle ja me kaikki olimme aivan myytyjä. Syy trendipellejen sushi-innostukseen siis ratkesi: sushi on yksinkertaisesti todella herkullista.
Isosiskoa ei onneksi tarvinnut kauaa houkutella pitämään minulle sushikoulua. Toiseksi oppilaaksi saimme isosiskoni ystävän, joka on kyllä myös minun ystäväni. :) Japanilaiset mestarikokit harjoittelevat sushin tekoa vuosikaudet ja ihan vain suomalaisten harrastajienkin joukossa on varmasti todellisia asiantuntijoita ja taitureita. Tärkeintä meille oli kuitenkin vain herkullinen ja kaunis lopputulos. Jos kiinnostaa, tervetuloa mukaan sushikouluun vasta-alkajille!
Aloitetaan ruokakaupasta. Hyvän sushin salaisuus on täydellisessä tuoreudessa ja kaikkein ehdottominta se on kalan kohdalla. Kun ryhdyt tekemään sushia, kerro aikeesi ehdottomasti myös kalatiskillä, jotta saat kaikkein tuoreinta kalaa. Meidän sushimme oli tehty tuoreesta merilohesta ja graavisiiasta. Kummallista, mutta totta, raa’an kalan syöminen ei ole ollenkaan ällöttävää! Elämys muistuttaa graavikalan syömistä, ei sen kummempaa. Kalatiskiltä voi napata mukaan myös muita mereneläviä, kuten katkarapuja tai vaikkapa mätiä. Rapuja myydään myös sushirullien sisään laitettavina raputikkuina sillihyllyssä.
Saalista kala- ja vihannesosastolta
Kalan lisäksi sushiin kuuluvat erilaiset kasvikset ja vaikkapa sienet. Vain mielikuvitus on rajana, mutta me vasta-alkajat aloitimme turvallisesti kurkusta, porkkanasta, paprikasta ja avokadosta. Loput sushitarvikkeet löytyvät helposti yhdestä hyllystä, jostain sieltä muiden etnisten ruokatarvikkeiden välistä. Sushin tekoon tarvitaan tietysti sushiriisiä ja sen maustamiseen riisiviinietikkaa. Mukaan tarvitaan vielä leväarkkeja, wasabia eli vihreää tulista piparjuuritahnaa, inkivääripikkelssiä sekä ihan tavallista soijakastiketta ja majoneesia. Sushirullien muotoilemiseen tarvitään lisäksi bambumatto, jonka senkin löytää ihan siitä samasta ruokakaupan hyllystä. Sitten vain sushin tekoon… Kyllä, se on haastavaa, mutta ei, se ei ole vaikeaa. Jep, se vie aikaa, mutta se on myös loistavaa ajanvietettä!
Sushiriisin keittäminen
(Me teimme puolitoistakertaisen annoksen. Ohje on pienestä Ruokasuosikit: Sushi -kirjasta)
300 g sushiriisiä
3 ½ dl vettä
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
½ tl suolaa
Ennen keittämistä huuhtele raaka riisi kylmällä vedellä esimerkiksi siivilän avulla. Huuhtele, kunnes vesi on kirkasta, valuta riisi ja lisää kattilaan veden kanssa. Keitä tiiviin kannen alla miedolla lämmöllä hauduttaen noin 15 minuuttia. Kumoa riisi laakeaan astiaan. Sekoita riisiviinietikka, sokeri ja suola yhteen ja levitä mausteseos tasaisesti riisin joukkoon käännellen riisiä varovasti lastalla. Varo voimakasta sekoittamista, mikä rikkoo riisinjyvät. Jatka riisin pöyhimistä ja jäähdyttämistä huoneenlämpöiseksi. (Uskokaa tai älkää, sushikirjassa tässä käsketään käyttää viuhkaa!!!) Käytä riisi samana päivänä. Peitä tarvittaessa kostealla liinalla, mutta älä pane riisiä jääkaappiin.
Kaiken maailman lutraamista...
... ja viuhkomista. Kyllä tää menee jo trendipelleosastoon.
Raaka-aineiden esivalmistelut
Leikkaa vihannekset kapeiksi tikuiksi ja kalat riisipallojen päälle laitettaviksi ohuiksi siivuiksi tai rullien sisään laitettaviksi suikaleiksi. Leväarkit eivät tarvitse mitään esikäsittelyä. Kun käytät levää, sileä puoli on ulkopuoli ja karhea puoli tulee riisiä vasten.
Sormisushit eli nigirit
Sushiriisipallojen muotoilu onnistuu hyvin käsin. Riisin käsittelyyn tarvitset pienen vesikulhon, jossa voit kastella sormiasi vähän väliä. Sushiriisi nimittäin tarttuu kuin liima kuiviin sormiin. Muotoile riisistä suupalan kokoisia pyöreitä tai soikeita palloja. Sipaise riisipallon päälle pieni määrä wasabia – ihan vain pieni vihertävä läikkä riisin pinnassa riittää, wasabi on nimittäin todella voimakkaan makuista ja voi poltella suussa. Aseta pallon päälle sopivan kokoinen kalasiivu. Valmis!
Erilaisia nigiri-suhipaloja: Lohta sekä graavisiikaa ja avokadoa levällä vyötettynä
Sushiveneet eli gunkan magi
Muotoile riisistä halkaisijaltaan soikea lieriö. Taita leväarkista leveydeltään lieriön korkuinen suikale ja kääri se riisilieriön ympärille pehmittämällä ja kiinnittämällä levää veden avulla. Sipaise veneen päälle hieman wasabia ja täytä vene vaikkapa mädillä.
Epäselvä, mutta havainnollistava kuva
Valmiit mätiveneet
Sushirullat eli makit
Aseta leväarkki bambumaton päälle. Jos haluat pienempiä rullia, taita ja repäise leväarkki puoliksi. Levitä sushiriisiä leväarkille ohueksi ja tiiviiksi kerrokseksi sormin painelemalla. Jätä leväarkin ulkoreunaan sentin verran tyhjää tilaa. Sipaise riisin alareunan tienoille wasabia tai pursota majoneesia – tai molempia. Asettele riisille pitkittäin kasviksia ja kalasuikaleita. Valitse muutama raaka-aine, jota käytät. Lähde rullaamaan sushia bambumaton avulla tiiviiksi rullaksi, vähän niin kuin rullaisit ilmapatjaa. Leikkaa saumapuoli alaspäin oleva rulla annospaloiksi terävällä vedellä kastellulla veitsellä. Riisi tarttuu veitseen helposti, joten pyyhi veistä leikkaamisen välissä.
Kokeile myös tätä: puolikkaalle leväarkille pestoa, lohta ja rucolaa
Keikausrullat
Aseta leväarkki bambumaton päälle ja levitä koko arkin päälle ohut kerros riisiä. Levitä tuorekelmu riisin päälle ja käännä koko levy toisinpäin. Aseta leväarkin alareunaan haluamasi täytteet. Kääri arkki tiiviisti rullalle bambumaton avulla vetäen tuorekelmua pois välistä. Kierittele sushirullat seesaminsiemenissä ja leikkaa rulla annospaloiksi.
Nappisuoritus muuten, mutta sauma saisi olla alaspäin leikatessa
Munakassushi
3 kananmunaa
½ tl sokeria
1 tl riisiviinietikkaa
½ tl soijakastiketta
ripaus suolaa
öljyä paistamiseen
Vatkaa munat kevyesti rikki mausteiden kanssa. Paista munakas paistinpannulla kunnes pinta on hyytynyt ja rullaa valmis munakas lastan avulla heti. Anna jäähtyä ja leikkaa kapeiksi paloiksi. Muotoile sushiriisistä palloja tai tee tuorekelmulla päällystetyn bambumaton avulla riisirulla, jonka leikkaat paloiksi. Aseta munakaskiekura sen päälle. Taita levästä kapea suikale ja kääri se vyöksi palan ympärille.
Munakassushit siellä kaiken keskellä. Kohta alkaa olla valmista...
Inspiraatio
Tee sushipaloja mielikuvituksesi mukaan edellä mainituilla tekniikoilla raaka-aineita vaihdellen! Myös vaikkapa munakkaaseen voi kääriä täytteitä.
Tarjoilu
Tarjoile sushipalat heti niiden tekemisen jälkeen. Aseta sushipalat kauniisti tarjolle laakeaan astiaan. Kata kaikille ruokailijoille lautanen, syömäpuikot, pieni kulhollinen soijakastiketta, nokare wasabia ja pieni määrä inkivääripikkelssiä.
The best party platter ever!
Vihreä wasabinappi, inkivääripikkelssiä sekä soijakastiketta
Syöminen
Ota pieni nokare wasabia puikkoon ja sekoita se soijakastikkeen joukkoon. Voit laittaa wasabia myös suoraan palan päälle. Kasta pala soijakastikekulhoon ja laita sushipala suuhun mielellään kokonaisena. (Suosi siis suupalan kokoisten sushien tekoa.) Nam!
Jos et ole ennen maistanut sushia, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. En voi taata, että kaikki siitä pitäisivät, onhan ihmisillä muutenkin erilainen maku ruuan suhteen. En tosin vielä ole törmännyt ihmiseen, joka hyvää tuoretta sushia maistettuaan ei olisi siitä pitänyt. Sushista saa kyllä vatsansa täyteen, mutta sen syömisestä tulee aina hyvä olo.
P.S. Turustakin saa muuten hyvää ravintolasushia. Sakura on ehdottomasti oma suositukseni. Kado Sushia kehuvat kaikki, mutta itse en sinne ole vielä ehtinyt.
12 kommenttia:
Ah, kiitos hyvästä ja havainnollistavasta postauksesta! Rakastan sushia mut en ole vielä saanut aikaiseksi tehdä sitä kunnolla itse. Nyt kyllä alkoi kovasti tehdä mieli noita herkkuja, nam :)! Ehkä sä voit tehdä mulle muutaman kotiinpaluun kunniaksi.. ;)
Oi nam! Mä en ole vielä päässyt kokeilemaan muuta kuin Hanko sushia, mutta sielläkin oli ihan hyvää. Olen syönyt joidenkin kaverien tekemää sushia kyllä. Tuossa pitää nähdä kyllä aika paljon vaivaa, voi olla, että minä jaksaisin tehdä vain paria lajia kerrallaan.
Koska muuten sulle sopisi synttäri-illallinen? Varsinainen päivä lähestyy kovaa vauhtia!
Jee, hienoja kuvia! Hain tänään pikasushia Sellosta eikä ollut kyllä läheskään yhtä hyvää!
Siis NIIN kauniita susheja vai miksi niitä yksittäisiä herkkupaloja sanotaan. Olen kokeillut sushia vasta kerran ja kokemus oli keskinkertainen. Saa nähdä tuleeko koskaan tehdyksi, kun olen sellainen kropokokki niinkuin kerran selitin. Sushi vaatii näppäryyttä.
Ava
Katja: Täytyypä tehdä sulle sushia. Tai sit tehdään yhdessä! ;)
Karkkis: Hanko Sushia pitäisi myös testata! Synttäri-illallinen voisi sopia ensi viikon (vko 12) ke tai to tai sitten seuraavilla viikoilla. Kivaa!
Anne: Viimein sun odotuksesi palkittiin, kun sain postattua tämän... :)
Ava: Onhan se sushin teko vähän sorminäppäryyttä vaativaa, mutta varmasti selviäisit siitä!
Heips! Surffaillessa eksyin tänne ja ihastuin niin moneen ohjeeseesi, että varmaankin joudun palaamaan ;) ainakin lohipelti menee viikonloppuna kokeiluun!
Moikka Noora ja onnea!
Olen nyt pari kertaa testaillut sushin tekoa, tosin ilman lihaa, niin ei tarvitse arvuutella mitä tulikaan syötyä. Kaveria en ole syömiselle saanut, mutta kaipa kokeilen sitä myös kotikotona joskus. Tuo pesto on hyvä keksintö sinen väliin ja itse olen leikannut vihannesten joukkoon myös fetasiivuja. Todella hyviä ja levissä on eroja: toiset ovat kovia ja toiset juuri sopivan rapsakoita.
Toivottavasti nähdään pian!
T.H
Toivottelen Päivikin lämpimästi tervetulleeksi blogini pariin ja kiitän H:ta onnitteluista! Sushi-innostus tarttuu. :) Järjestetään vaikka yhdessä sushipartyt!
Heippa Noora!
Miten kaunis ja havainnollinen sushikoulu!
Muistui mieleeni ensimmäinen ja ainoa kokemukseni sushista. Olimme mieheni kanssa kutsuttu vieraaksi perheeseen, jossa oli japanilainen emäntä. Meidät ohjattiin ruokapöytään, jossa oli toinen toistansa kauniinpia pieniä suupaloja. Emäntä oli tehnyt suuren työn tarjottavaa tehdessään. Kaikki olivat kuin taideteoksia, eri värisiä kuin perhoset ja kukat. En ollut koskaan edes kuullut sanaa "shushi". Ensin luulin että kyse on makeista leivoksista. Mutta kauhukseni ja järkytyksekseni havaitsin että kaikissa oli RAAKAA kalaa, jota en voi syödä missään muodossa, en suolattuna enkä ilman suolaa. En voinut ottaa palaakaan! Häpesin ja olisin mielelläni vajonnut pöydän alle tai vielä mielummin haihtunut kokonaan. Vierailu päättyi vähän sekaviin tunnelmiin ja siitä asti shushi on ollut minulle painajaisten aihe!
Virpi
Hei Virpi! Kuulostaa aika hassulta tilanteelta tuo kuvailemasi vierailu. Kaikille ei varmaankaan raaka kala maistu. Sushia voi tehdä kyllä pelkistä kasviksistakin tai sitten laittaa vaikka lihasuikaleita, jos haluat joskus kokeilla kuitenkin sushin tekemistä. Raa'an kalan syömisen tilalle sinun kannattaa kokeilla tuota uusinta ohjettani eli chili-lohta. Kypsää ja älyttömän hyvää! :)
Oi!! Rakastuin! Ihania japanilaisia herkkuja! Sushi ja muutenkin japsiruoka on täydellistä. ♥ Varsinkin tuo pesto-rucola-lohi kuulostaa mielenkiintoiselta.
Wau, olettepa jaksaneet väkertää montaa erilaista sushia. :) Itse olen tehnyt sushia kotona vuosikaudet ja maistatellut kavereilla. Kovin moni muu ei tunnu siihen hurahtavan, mutta ei se mitään: more for me. Nam! :)
Lähetä kommentti