torstai 21. huhtikuuta 2011

Rukiiset leipäset

Juuresta kukkiin


Minulla ei ole teille nyt mitään pääsiäisaiheista reseptiä, mutta pientä puuhaa vapaapäiville kuitenkin. Pääsette tekemään leipäjuurta! Minä en tiedä leipäjuurista yhtikäs mitään, mutta sen tiedän, että ne voivat olla jopa 300 vuotta vanhoja. Tämä leipäjuuri on kuitenkin vain 3 päivää vanha. Lasketaanpas: jos aloitat leipäjuuren teon vielä tänään, saat jo pääsiäissunnuntaina leipoa näitä söpöjä leipäsiä.

Opiskelukaupungissani Turussa sain maistaa eräässä opiskelijaravintolassa uunituoreita pienen pieniä ruisleipäsiä, jotka olivat mielettömän hyviä. En käynyt kysymässä reseptiä keittiön tädeiltä, mutta sattumalta bongasin ruotsalaisesta Söta saker -blogista (kiva nimi!) vähän samannäköisten leipien ohjeen. Nämä ruista, kauraa ja vehnää sisältävät leipäset eivät ole samanlaisia ruisleipiä, joita Turussa söin, mutta tosi herkullisia ja söpöjä kuitenkin, ehdottomasti postaamisen arvoisia.


Mutta nytpä en ajatellut pariin päivään haikailla ollenkaan Turun opiskelijaruokaloihin vaan herkutella kotona Raumalla ihanilla pääsiäisherkuilla! Leivoin äsken rahkapiirakkaa noudattaen tarkasti äidin ikivanhaa, takuuvarmaa reseptiä. Mutta tiedättekö mitä: piiraasta tuli ihan kummallisen kumista koostumukseltaan. Syyksi paljastui se, että minä noudatin reseptiä, äiti taas ei noudata! Haha! Juttu naurattaa minua nyt, mutta eipä naurattanut hetki sitten ollenkaan… Kumipiirakan lisäksi meillä on pääsiäisenä luvassa onneksi ainakin lampaan karetta ja ankkaa. Erityisesti ankka jännittää minua, sillä sellaista ei ole taidettu täällä koskaan aiemmin kokkailla. Toivottavasti siitä ei tule kumiankkaa!

Vaikka pääsiäinen onkin tänä vuonna paljon tavallista myöhemmin, tuli se silti aivan yllättäen. Olen muutenkin ihan pihalla kaikesta, sillä olen kevätflunssassa. Vaikken mikään vuodepotilas olekaan, jotenkin tämä flunssa saa minut vähän sekaisin. Heräsin tänä aamuna kello viideltä, vaikka minulla oli vapaapäivä. Eikö se jo riitä todisteeksi sekavuudesta? Haju- ja kuuloaistinikin ovat lähteneet luultavasti Pääsiäissaarille lomailemaan, mutta olenkin keskittynyt sitä enemmän näköhavaintoihin.


Hassua, miten keväällä silmät aivan janoavat värejä talven harmauden jälkeen. Narsissit eivät ole koskaan näyttäneet niin kirkkaan keltaisilta, rairuoho niin raikkaan vihreältä ja tulppaanit niin helakan vaaleanpunaisilta kuin nyt. Laitoin tänään päälleni äidin tekemän keltaisen hihattimen ja tuntui, että sain lisää energiaa ihan vain tuon värikkään vaatteen vuoksi. Tänä vuonna kevätmuoti taitaakin olla värikkäimmillään. Olin viime viikonloppuna pitkästä aikaa tekemässä muotinäytöstä ja melkein hypin innosta saadessani esitellä niin ihanan keväisiä asuja. Isä oli mukana ottamassa valokuvia ja laitan yhden kuvan tännekin. Vaikka hehkuttelin jo maaliskuun alussa kevään alkaneen, nyt ollaan kyllä ihan kevään ytimessä. Nauttikaa tekin värikylläisestä pääsiäisestä!

Tiputyttö

Tommy Girl

Leipäjuuri:

Päivä 1 (illalla): Sekoita kulhossa 1 dl vettä ja 2 dl vehnäjauhoja. Peitä kulho kannella tai muovikelmulla ja jätä huoneenlämpöön.

Päivä 2 (aamulla): Lisää juureen 1 dl vehnäjauhoja ja runsas ½ dl vettä. Sekoita ja jätä huoneenlämpöön kannen alle.

Päivä 2 (illalla): Lisää 1 dl vehnäjauhoja ja reilu ½ dl vettä. Jos juuri on alkanut kuplia, siirrä juuri jääkaappiin. Jos käymistä ei vielä ole tapahtunut, annan juuren olla huoneenlämmössä seuraavaan päivään.

Päivä 3 (illalla): Lisää 1 dl vehnäjauhoja ja reilu ½ dl vettä. Säilytä juurta jääkaapissa kannen alla.

Päivä 4: Juuri on valmis leivottavaksi, mutta se säilyy edelleen jääkaapissa. Lisää 1 dl vehnäjauhoja ja ½ dl vettä juureen muutaman kerran viikossa, jotta käyminen jatkuu, jos säilytät juurta pidempään.

Rukiiset leipäset

20 g hiivaa tai vajaa pussillinen kuivahiivaa
4 dl vettä
2 dl leipäjuurta
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
3 dl kaurahiutaleita
3 dl ruisjauhoja
4-5 dl vehnäjauhoja

Paistaminen: 225 °C, noin 10 minuuttia

Lämmitä vesi, lisää hiiva, suola, hunaja ja leipäjuuri. (Huom.: Osa juuresta jää talteen.) Alusta taikinaan kaurahiutaleet ja ruisjauhot. Lisää vehnäjauhoja, kunnes saat pehmeän taikinan. Jätin oman taikinani melko löysäksi ja lisäilin jauhoja myöhemmin leivinlaudalla. Annan taikinan kohota tunnin ajan vedottomassa paikassa. Jaa kohonnut taikina muutamaan osaan ja kaulitse taikina noin senttimetrin paksuiseksi levyksi. Leikkaa levystä haluamasi kokoisia suorakulmioita. Anna leipästen kohota liinan alla vielä puolesta tunnista tuntiin. Voitele leivät vedellä ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita. Paista 225 °C:ssa noin 10 minuuttia.

1 kommentti:

Karkkis kirjoitti...

Mulla on ruisjauhoja kaapissa, voisi tätäkin joskus kokeilla. Kokeilin tehdä ihan ruisleipää juuresta kerran, mutta se kokeilu ei kyllä onnistunut kovin hyvin... Noh, en ehkä jaksa yrittää uudestaan, kun on kaikkea muutakin kokeiltavaa!

Oli hauska nähdä sinut muotinäytöksessä, vaikka ihan kokonaan ei nähtykään!

Niin, ja hyvää pääsiästä!