sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Joulupiparit

Piparkakkuakan matka maailman ääriin


Joulupiparien leipominen on joka vuosi yhtä erityinen hetki. Koko vuoden odotuksen jälkeen saa tuntea jälleen joulun tuoksun, kun ensimmäinen pellillinen piparkakkuja paistuu uunissa. Piparkakkujen leipomiseen liittyy monella varmasti myös aimo annos nostalgiaa: kukapa ei olisi pulleilla lapsenkätösillään painellut tähtösiä kaulittuun piparkakkutaikinaan. Aikuiset sanovat usein kaipaavansa joulussa sitä samaa innostusta ja riemua, jota lapsena kantoivat sisällään. Minusta aika lähelle puhdasta jouluiloa pääsee piparkakkuja leipomalla.

Tänä vuonna pipaririemuni oli tavallistakin suurempi, sillä piparkakkujen leipominen ensimmäistä kertaa Italiassa oli kuin haaste, josta selviydyin voittajana. Täällä olen nähnyt piparkakkuja myytävänä joissakin leipomoissa sekä törmännyt lehdissä joihinkin piparkakku- eli ”biscotti di Natale” -resepteihin, mutta useimmiten kyse on vaaleammista, murotaikinamaisista pipareista, ilman meille olennaisia joulumausteita. Ainesten etsiminen omaan, noin kaksikymmentä vuotta sitten hoitotädiltäni saatuun maailman parhaaseen piparkakkureseptiin osoittautui pieneksi seikkailuksi.

Ilman vaikeuksia kaupan hyllyltä löytyivät sokeri, kananmunat, kaneli, yllättäen perunajauhot, neilikat (kylläkin kokonaisina) ja voi (täällä näköjään aina suolatonta). Jauhojen valinnassakin onnistuin: ”00”-merkinnällä varustetut jauhot ovat tarkoitettu yleisesti makeaan leivontaan. Supermarketin myyjä yritti auttaa minua loppujen tuotteiden etsimisessä, mutta joutui myymään minulle joko ”ei oota” tai ”en tajuuta”. Jouluenkeli ilmestyi kuitenkin luokseni kassajonossa. 13 vuotta Italiassa asunut amerikkalaisnainen tiesi, että ruokasooda on italiaksi bikarbonaatti ja johan myyjätkin alkoivat ymmärtää. Vielä puuttuvia kardemummaa ja siirappia varten tämä amerikkalaisenkeli johdatti minut erääseen erikoisruokatarvikkeita myyvään liikkeeseen. Siirappi tosin oli suomalaiseen tuotteeseen verrattuna huomattavan paksua ja vahvan makuista tököttiä, mutta käytin sitä sitten tavallista pienemmän määrän. Taikinaa maistellessani olin tuntevinani siirapin maun edelleen liian vahvana, mutta valmiiden piparien maku oli kerta kaikkiaan kohdallaan! Voi sitä riemun ja ylpeyden määrää! ”Minä tein ihan itte pipareita Italiassa!” Kyllä olisi hoitotätikin ihmeissään.

Tänä vuonna myös makuraati toi hieman jännitystä matkaan, sillä vein piparit tarjolle kielikurssilleni. Ja miten kelpasivat? Annetaan näiden ilmeiden puhua puolestaan… :)




Piparkakut (iso annos)

400 g voita (suolattua)
4 ½ dl sokeria
3 kananmunaa
1 dl siirappia (sitä suomalaista)
3 tl soodaa
1 tl kanelia
3 tl kardemummaa
½ tl jauhettua neilikkaa
3 dl perunajauhoja
9 dl vehnäjauhoja

Koristelu:
kananmunan valkuainen
tomusokeria
sitruunamehua

Paistaminen: 175 °C, noin 8 minuuttia

Sulata voi ja anna sen hieman jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri kevyesti vaahdoksi ja lisää joukkoon siirappi, sulatettu voi ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Anna taikinan seistä viileässä yön yli ennen leipomista. Paista piparkakut 175 °C:ssa noin 8 minuuttia.

Valmista kuorrutus sekoittamalla aineet sopivan paksuiseksi tahnaksi. Laita tahna muovipussiin ja leikkaa muovipussin kulmaan pieni reikä, josta voit pursottaa kuorrutuksen.

Minä sekä koristeluapulaiseni Englannista käytimme koristelussa pursotuspussien sijaan medisiinareiden ”HC-menetelmää”, steriilejä injektioruiskuja. Täällä Italiassa niitä saa nimittäin supermarketista (???) neuloineen päivineen (!!!).

Jouluinen tervehdys ruiskuluolasta

4 kommenttia:

lintsi kirjoitti...

Piparit maistuvat varmaan vielä entistä paremmilta, kun ainesten hankkiminen oli noin hankalaa...:) Mukavaa joulunodotusta Italiaan!

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin olen jo kerran leiponut pipareita ja eilen niitä juuri syötiin glögin kanssa. En ole mikään piparimakufani, mutta tuoksu joka leviää kotiin on ihana. Niin jouluinen.


Oli hauska lukea siitä kun metsästit aineita Italian kaupoista. Onneksi onnistuit lopulta täydellisesti.


Jouluisin tunnelmin


Ava

Satu kirjoitti...

Koemaistajat näyttävät hyvin tyytyväisiltä pipareihinsa :)

Meillä on samantapainen, keittämätön piparkakkuohje ja rakastan sillä leivottuja pipareita.

Karkkis kirjoitti...

Kauhistus, mähän olen laimilyönyt tätä blogia! Nyt korjaan asian!

Minä en ole vielä koskaan leiponut pipareita muusta kuin valmistaikinasta, mutta nyt sain vähän äidin tekemää taikinaa. Taidanpa leipoa huomenna, kun teen myös appiukolle sun blogista joskus kauan sitten bongaamaani näkkäriä.

Hih, injektioruisku voisi kyllä olla kätevä! Olisi pitänyt pyytää sulta tuliaisiksi. Spritsauspussien taittelu on musta nimittäin ärsyttävää! Yleensä mun pipariluomukset on ollut nimittäin taloja tai New Yorkeja tai muita rakennelmia ja koristelu on iso osa hupia!