sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Lucia-pullat, Lussekatter tai Joulupullat

Hei!

Tervetuloa uuteen leivonta- ja ruoka-aiheiseen blogiini!

Nyt juhlitaan Lucian päivää. Ruotsissa, missä Lucian päivä taitaa olla paljon suurempi juttu kuin meillä täällä Suomessa, on tapana syödä Lucia-pullia eli Lussekattereita 13.12. Nämä pullat ovat S-kirjaimen muotoisia, sahramilla maustettuja ja rusinoin koristeltuja. Suomessa täysin samanlaisten pullien ohjeet löytyvät useinmiten nimellä joulupullat. Joten vaikka Lucian päivä meni jo, ovat nämä pullat yhä äärimmäisen ajankohtaisia! Tein itse pieniä pullia, sillä kahvipöydässä on usein tarjolla muitakin herkkuja, ja pikkupullan jälkeen jaksaa maistella vielä muutakin. :)

Sahrami on minulle melko uusi mauste ja täytyy kyllä sanoa, että se toi perinteiseen ja tuttuun pullaan aivan uuden sävyn. Miten ihanaa olikaan leipoa keltaista taikinaa! Sahramia kannattaa käyttää varovasti, sillä sen maku on vahva. Tämän ohjeen määrä on mielestäni juuri sopiva.

Hiivan käyttäminen on mielestäni melkein vaikeinta koko leipomisen maailmassa. On niin vaikeaa tietää, milloin maito on juuri sopivan lämpöistä - ei liian kylmää eikä kuumaa. Huvittavaa, että monen harvoin leipovan bravuuri tuntuu olevan juuri pullat - mielestäni ne leivonnaisista kaikkein vaikeimmat! Nämä Lucia-pullat onnistuivat kyllä tosi hyvin. Vinkkinä voin vielä antaa, että rusinoita kannattaa liottaa vedessä hetki ennen pulliin painamista, sillä silloin ne eivät pala niin helposti uunissa.

Lucia-pullat

3 dl maitoa
1 pussi kuivahiivaa
1/2 pussia sahramia*
1/2 tl suolaa
1 dl sokeria
1/2 rkl kardemummaa
1 kananmuna
n. 9 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
75 g pehmeää voita

rusinoita koristeeksi
kananmunaa voiteluun

Paistaminen: 225 °C, 5-10 minuuttia
* Sahrami myydään 0,5 gramman pusseissa. Ohjeeseen riittä puolet siitä eli 0,25 grammaa.

Kuvassa melkein pellillinen Lucia-pullia vielä ilman rusinoita ja kanamunalla voitelua.

Lämmitä maito 42 °C lämpöiseksi, sekoita kuivahiiva ja sahrami pieneen jauhomäärään ja lisää nämä maidon joukkoon. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja kanamuna. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikinaa. Pehmeä voi lisätään taikinan alustamisen loppupuolella. Taikina saa olla pehmeää, mutta ei niin löysää, että se tarttuu sormiin. Anna pullataikinan kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa noin puoli tuntia.
Pyörittele taikinasta ohuita nauhoja, ja kääri nauha rullalle molemmista päistä eri suuntiin, niin että saat S:n muotoisen pullan. Paina molempien päiden kierteen keskelle rusina ja voitele pullat kananmunalla. Sitten 225 °C:n lämpöiseen uuniin reiluksi viideksi minuutiksi. Tarjoa kauniin kellertävät pikkulusset Lucia-sävelten kera kynntilänvalossa.


Tänä vuonna olin päättänyt leikkiä Luciaa oikein kunnolla, sillä minulla on ollut jo pitkään haaveena saada olla Lucia. Ostin Lucia-kruunun, ompelin valkoisen puvun ja houkuttelin ystäväni kulkueeseen. Esiinnyimme kurssikavereidemme yllätykseksi pikkujoulusitseillä perjantaina ennen Lucian päivää opiskelupaikkakunnallani Turussa. Viikonloppuna saavuin kotiin Raumalle joululomaa viettämään. Lucian päivänä sunnuntaina oli tietysti pukeuduttava jälleen Lucian asuun! Yllätin tällä kertaa naapurin ystäväperheen ja vein heillekin korillisen Lussekatteja.

Ei kommentteja: