sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Madeiran makuja


Uuden vuoden tervehdys Madeiralta! Takanani on viikko uskomattoman luonnon, herkullisen ruuan ja ainutlaatuisen joulutunnelman keskellä. Madeira on Portugalille kuuluva saari Atlantin valtamerellä, hieman Kanarian saaria pohjoisempana. Ilmasto on ympäri vuoden leuto, kesäisin lämpöä on hieman yli 20 C°, talvella taas hieman alle. Madeira on kuuluisa erityisesti sen vehreästä ja värikylläisestä luonnostaan sekä jylhistä maisemistaan. Luonnon kauneutta pääsee ihastelemaan lukuisissa puutarhoissa ja erityisesti saaren kastelukanavia eli levadoja seuraavia polkuja patikoimalla. Nyt talvellakin saaren luonnossa riitti paljon ihmeteltävää, mutta kesällä kasvien kukkiessa ihailtavaa olisi moninkertaisesti. Joulun aikaan Madeiralla on kuitenkin jotain muutakin ainutlaatuista ihmeteltävää, nimittäin saaren pääkaupungin Funchalin yltäkylläiset jouluvalot. Joulukoristeet ja -seimet, suloiset lapsikuorojen esitykset sekä kaiuttimista jatkuvasti soivat joululaulut virittävät ihanan joulutunnelman, vaikka lumisesta talvesta ei ole tietoakaan. Sanoin kuvailematon kokemus oli tietenkin nähdä maailman suurin, Guinnesin ennätyksiinkin päässyt Funchalin uuden vuoden ilotulitus!



Luonnosta ja joulutunnelmasta siirryn nyt tietysti ruuan pariin, joka aina on erityinen kokemuksensa joka matkakohteessa. Madeiran luonto tarjoaa ruokapöytäänkin herkullisia antimiaan ja parhaiten erikoisiin hedelmiin ja vihanneksiin sekä meren herkkuihin pääsee tutustumaan Funchalin keskustan kauppahallissa. Myyjät maistattavat turisteille mielellään mitä erikoisempia ja herkullisempia hedelmiä. Omaan maistelukierrokseeni kauppahallissa kuuluivat peikonlehti eli tuhannen maun hedelmä, annoona eli kermaomena ja erilaiset passionhedelmät. Peikonlehden sorruin jopa ostamaan viidellä eurolla(!) ja tietysti törppöyksissäni unohdin sen hotellin jääkaappiin. Näitä ja monia muita hedelmiä ja vihanneksia voi bongailla myyntikojujen lisäksi kasvamassa puutarhoissa ja levadojen varrella. Kuuluisin hedelmä Madeiralla on kuitenkin ehdottomasti banaani. Aito madeiralainen banaani on tavallista banaania hieman pienempi kääpiöbanaani ja sen makeuden rinnalla tavallinen banaani maistuu melkeinpä puulta. EU on kieltänyt naurettavine banaanin ihannemittoineen kääpiöbanaanin viennin ulkomaille, joten Madeiralla on jouduttu risteyttämään kääpiöbanaania isompiin lajikkeisiin maun kustannuksella. Herkullista kääpiöbanaania saa onneksi maistella edelleen Madeiran lomallaan.

Ylärivissä kääpiöbanaaneja ja banaanien alapuolella oikeassa reunassa vihreät pyöreähköt hedelmät ovat kermaomenoita. Peikonlehden hedelmät ovat vihreitä, pitkän kävyn muotoisia ja alimmat korit ovat täynnä erilaisia passionhedelmiä.

Madeiran ruokakokemuksiin kuuluvat ehdottomasti meren antimet. Erityistä kiitosta kalaherkuistaan saavat Tokos ja Casa Madeiranese -ravintolat. Herkullisista kalalajeista riittää valittavaa, mutta aina ei tarvitse valita vain yhtä. ”Mixed grilled fish” on aina ehdoton ykkösvalintani merellisissä etelän lomakohteissa ja se osoittautui nappivalinnaksi myös Madeiralla. Pyysin Tokos-ravintolan tarjoilijatarta kirjoittamaan ylös lautaseltani löytyvät neljä eri kalalajia. Edelleenkään en tiedä mikä oli mikäkin, mutta joka tapauksessa kalat olivat toinen toistaan herkullisempia. Näiden kalojen lisäksi lomalla tuli maisteltua varmaan vähintään neljää muutakin eksoottista kalalajia. Madeiralla on ehdottomasti kokeiltava ainakin yhtä tiettyä kalaa, jota kutsutaankin Madeiran kansalliskalaksi. Mistään muualta kuin Madeiralta ja Japanista sitä ei kai saakaan. Kyseessä on espada eli sapelikala. Kauppahallin kalatiskillä voi käydä ensin pelästyttämässä itsensä tämän kalan rumuudella. Espada asuu niin syvissä vesissä, että kun se kalastetaan pintaan, espada on kuollut paineenvaihteluista johtuvaan sukeltajan tautiin. Kukaan ei olekaan koskaan nähnyt espadaa elävänä! Espadan liha on vaaleaa ja erittäin maukasta. Espada tarjoillaan perinteisesti leivitettynä - minkäs muunkaan kuin paistetun, kanelilla maustetun kääpiöbanaanin kanssa!

Tokoksen mixed grilled fish: sekalaisessa järjestyksessä sword fish, monkfish, dourado ja sea bream.

Espada on ruma kalatiskillä…

…mutta herkullinen lautasella.

Toinen ehdoton ruokalaji Madeiralla on melkein saman niminen kuin espada: nimittäin espetada. Espetada ei kuitenkaan ole kala vaan grillattu häränlihavarras. Espetada oli tietysti ”Madeiralaisen illan” pääruokalaji. Sen tarjoilu on aikamoinen näky itsessään. Lihavarras on valtavan kokoinen ja se tuodaan roikkumaan pöydän päällä olevaan korkeaan telineeseen. Vartaasta jokainen voi sitten pudottaa lautaselleen lihanpaloja. Espetada maustetaan suolalla, laakerinlehdillä ja maustevoilla. Lisukkeeksi Madeiralla tarjoillaan niin espetadan kuin kalojenkin kanssa keitettyjä vihanneksia ja perunoita, kasviksilla höystettyä riisiä, grillattua bataattia, maissijauhoista tehtyjä friteerattuja kuutioita, ranskanperunoita ja salaattia. Ja nimenomaan tarjoillaan! Madeiralla lähes aina sai eteensä tyhjän lautasen, johon tarjoilija sitten asetteli erillisiltä suurilta vadeilta niin pääruuan kuin lisukkeetkin. Olo oli kuin Nobel-illallisilla!

Maustevoi valuu paperista espetadan ylle.

Madeiran lomalla syöminen painottui tietysti herkullisiin illallisiin, mutta tuleehan sitä päivälläkin kaupungilla ravaavalle nopeasti nälkä. Funchalin keskustassa törmäsi useisiin herkullisen tuoksuisiin kojuihin. Useimmissa kojuissa leivottiin, paistettiin ja myytiin ihanaa maalaisleipää ”Bolo do Cacoa”. Tätä arinalla paistettua mehevää leipää tarjoiltiin usein ravintoloissakin ennen ateriaa. Leipä halkaistaan keskeltä ja väliin sivellään valkosipuli-yrttivoita. Bolo do Cacon ohjeen saimme eräällä retkellä matkaoppailtamme ja tottahan toki aion leipoa sitä pian. Suureksi yllätyksekseni arinaleivän mehevyyden salaisuus on bataattisose!

Litteitä arinaleipiä ja hassuja myyjiä
 
Makeiden herkkujen ystäville keskustasta löytyy munkkikojuja. Churrot ovat pitkulaisia ohuita munkkeja, jotka paistettuaan kieritellään kaneli-sokeriseoksessa. Munkkikojuista sai myös ehkä vielä churrojakin herkullisempia meheviä reikämunkkeja. Eräs tyypillinen madeiralainen makea leivonnainen on tiivis, pähkinöitä ja manteleita sisältävä hunajakakku, jonka pitkä säilyvyys on taattu.

Churroja

Madeiralaisten ruokien lisäksi odotin yhtä ihan toisenlaista ruokakokemusta matkallani. Vanhempani ovat olleet Madeiralla kerran aikaisemminkin ja edellisellä matkallaan he kävivät China Town -nimisessä kiinalaisessa ravintolassa, ja kehuivat tätä paikkaa kovasti. Itse kammoan kiinalaista ruokaa, mutta tämän vanhempieni kehuman paikan halusin kokea. Ja toden totta, kiinalainen ruoka voi olla myös hyvää! Tästä lähtien minut saa viedä kiinalaiseen syömään – tähän nimenomaiseen ravintolaan. Maukkaista pääruuista ja ystävällisestä palvelusta huolimatta tämän kiinalaisen ravintolan hitti taisi kuitenkin olla jälkiruoka: friteerattu jäätelöpallo!

Friteerattu jäätelöpallo oli epätodellista ja ihanaa!

Madeiran ruokakokemukset päätti matkan viimeisenä iltana suuri uuden vuoden juhlaillallinen hotellissamme Pestana Miramarissa. Hotellivaraukseemme kuului 150 euron arvoinen buffetillallinen juomineen. Illallinen oli aika herttainen kokemus, saimme muun muassa hauskat uuden vuoden päähineet päähämme. Itse tarjoilut ja kattaukset olivat viimeisen päälle, mutta illallinen kärsi vähän runsaudenpulasta. Esimerkiksi jälkiruokapöydässä laskin olevan jopa kaksikymmentä erilaista kakkua tai muuta herkkua. Ruoka oli hyvää, mutta ehkä vähempikin vaihtoehtojen määrä olisi riittänyt. Illallinen hotellilla oli kuitenkin mukava ja vaivaton tapa juhlistaa vuosikymmenen vaihtumista. Notkuvien pöytien äärestä selviytyneet kapusivat illallisen jälkeen hotellin terassille ihailemaan, kun ilotulitukset kirjaimellisesti ympäröivät koko Funchalin Vivaldin vuodenaikojen tahdissa. Rakettien räiskettä katsellessa ja leppoisasta tunnelmasta nauttiessa pohdin, että jokaisen ihmisen tulisi saada viettää ainakin yksi joulun ja uuden vuoden aika Madeiralla. Sen jälkeen ei nimittäin ole enää entisensä… Hyvällä tavalla. :)

Pestana Miramarin uuden vuoden illalisen alkupalabuffet. Tai oikeastaan osa siitä.

Jälkiruuat jatkuivat silmänkantamattomiin. Huomaa ilmapallot ja hassut hatut!

Maailman suurin ilotulitus

Madeira, tulen pian takaisin!

4 kommenttia:

Karkkis kirjoitti...

Voi että, ihania kuvauksia ja kuvia! Tuli ihan matkakuumekin.

Ja nälkä! Harmi ettei ole nyt just mitään ihania hedelmiä saatavilla...

Anonyymi kirjoitti...

Olen käynyt Madeiralla pari kertaa. Loistopaikka! Upea luonto, mahtavat maisemat, siistiä kaikkialla. Ruoka on hyvää ja palvelu ystävällistä. Oma suosikkini on espada-kala!
Kiitos kivasta blogista Nooralle, hyvää Uutta Vuotta 2010!

t. Raimo

Anonyymi kirjoitti...

Ihana blogi! Päätin juuri että valitsen madeiran joulumatkaksi! Mutta haluaisin tietää missä päin madeiraa oleilit ja mikä hotelli? :)

Noora kirjoitti...

Kiitos kehuista, mukavaa, että olet löytänyt blogiini.

Madeira on joulukohteeksi erinomainen valinta! Olimme pääkaupungissa Funchalissa, joka on varmaankin ainoa kohde, jonne turistit Madeiralle matkatessaan majoittuvat. En tiedä varmasti, mutta veikkaan, ettei tavallisen turistin toivomia hotelli-, ravintola- ja shoppailumahdollisuuksia ole oikein muualla Madeiralla. Funchal on kuitenkin itsekin kovin pieni pääkäupungiksi! Madeiraa kannattaa kyllä lomallaan lähteä kiertämään ja samoilla luonnonpuistoissa.

Asuimme Aurinkomatkojen valikoimasta löytyvässä Pestana Miramar -huoneistohotellissa, jota en voi muuta kuin kehua. Ystävällistä, siistiä, kaunista, erinomainen aamiainen. Uima-altaat, kuntosali ja useita ravintoloita. Lisäksi hotellilla on erinomainen sijainti keskustan ja Lidon turistialueen välissä. Molempiin pääsee helposti kävellen, matkaa ehkä pari kilometriä. Keskustassa on kauppoja ja paikallista menoa, Lidoon päin taas on mukava lähteä lenkkeilemään ja hurjapäät voivat kastautua kylmässä Atlantissa. Lidosta on turistin myös helpompi löytää iltaisin ravintoloita. Tokos ja Casa Madeiraneese tulevat heti hotelliltamme Lidoon päin lähtiessä vastaan, China Town -ravintola löytyy vähän pidemmältä.