lauantai 22. toukokuuta 2010

Raparperikeikaus


Kesälomani alkamisen kunniaksi herkutellaan raparperikeikauskakulla!

Raparperi on ehdottomasti kausituote. Nuoret raparperinvarret maistuvat parhaimmilta, joten juuri kesän alussa on oikea aika tehdä ihania raparperiherkkuja. Tämä raparperikeikauskakku vaniljakastikkeen kanssa on tällä hetkellä ihaninta mitä tiedän. Lieneeköhän syynä se, että tällä kakulla on päässyt herkuttelemaan viimeksi vuosi sitten… Onneksi olen kuitenkin saanut maistella raparperikeikauskakkua lapsuudestani asti, sillä resepti kuuluu kotonamme iät ja ajat leivottuihin ikisuosikkeihin. Raparperikeikauksen resepti on itse asiassa peräisin isäni nuoruuden kesätyöpaikasta! Väitän, että tämä on maailman paras raparperiohje, joten kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Raparperikeikaus kuulostaa ehkä hankalalta tehdä, mutta tätä leipoessa ei tarvitse osata keikauttaa muuta kuin kakku ulos vuoasta, ihan tavalliseen tapaan. Raparperikeikaus tehdään niin, että raparperinpalat asetetaan ensin kakkuvuoan pohjalle ja päälle kaadetaan taikina. Valmiin kakun kumoamisen jälkeen raparperikerros on tietenkin kakun päällä. Helppoa! Raparperikauden ulkopuolella kakun voi tehdä vaikka omenoista tai ananaksesta. Kakkupohja on niin suloisen mehevä, että tätä kakkua on vaikea jättää kokonaan vain alkukesän herkuksi.

Kotipihamme kiinnostavin puska tällä hetkellä. Muutamia vuosia sitten, oman raparperisatomme ollessa vielä pieni, haimme raparperinvarret naapurin pihalta. Luvan kanssa kylläkin!

Raparperikeikaus

raparperikerros:
50 g voita
5 dl raparperia
2 dl fariinisokeria

taikina:
125 g voita
1 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

tarjoiluun:
vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

Paistaminen: 175 °C, noin 30–40 minuuttia.

Leivo kakku pyöreään ei-irtopohjaiseen kakkuvuokaan. Irtopohjavuoka vuotaa aina hieman, joten vältä suosiolla uunin pesu valitsemalla kiinteäpohjainen vuoka.

Leikkaa leivinpaperista kakkuvuoan kokoinen pala vuoan pohjalle. Voitele vuoan reunat ja levitä 50 g voita sulatettuna vuoan pohjalle leivinpaperin päälle. Vinkiksi voin sulatukseen: Laita uuni lämpenemään ja aseta vuoka uuniin voinokareen kanssa. Anna nokareen sulaa tasaisesti vuoan pohjalle uunin lämmetessä. Ole kuitenkin tarkkana, jotta voi ei ehdi kärventyä!

Kuori raparperinvarret ja leikkaa ne noin sentin mittaisiksi paloiksi. Sekoita raparperinpalat ja fariinisokeri keskenään ja levitä seos vuoan pohjalle voisulan päälle.



Valmista kakkutaikina. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kanamunat yksitellen joukkoon hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Kaada taikina raparperikerroksen päälle vuokaan. Paista 175 °C:ssa 30–40 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ennen kuin kumoat sen. Kumottuasi kakun poista varovasti leivinpaperi raparperikerroksen päältä. Tarjoa kakku vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa.

2 kommenttia:

Marianne kirjoitti...

Hyvää oli, kiitos kun saatiin maistella!! terv. Marianne ja Peter

Anonyymi kirjoitti...

Nam! Herkkua :) T. Tuija