keskiviikko 6. lokakuuta 2010

Cheddar-rucolapiirakka


Jostain kumman syystä tämä on vasta ensimmäinen ruokablogiini päätyvä suolainen piirakkaresepti. Suolaiset piirakat ovat melkeinpä suosikkileivonnaisiani, niitä tulee leivottua suhteellisen usein ja minulla paljon erinomaisia julkaisun arvoisia reseptejä. Siksi siis ihmetys: mikseivät suolaiset piirakat päädy blogiini? Voi olla, että suolaista piirakkaa tulee leivottua kotona iltapalaksi sellaisina laiskuuden hetkinä, ettei valmiin piirakan äärelle päästessään tule mieleenkään räpsiä ruokablogikuvia. Jos taas piirakkaa on leiponut vieraita varten, on kesteille tullut leivottua usein muitakin herkkuja ja jokin jälkiruokakakku on pöyhkeillyt tiensä blogijulkisuteen piirakkaparan kustannuksella. Niin tai näin, on korkea aika korjata vahinko!

Blogia kirjoittaessani käyn usein pientä taistelua uusien reseptilöytöjen ja vanhojen suosikkien bloggaamisen välillä. Ikisuosikkien julkaiseminen on tietysti parasta mitä voin lukijoilleni tarjota: näiden herkkujen toimivuutta on testattu perheessämme useita vuosia ja aina niitä on vain leivottava lisää ‒ ei lisätestaamisen vaan riippuvuuden vuoksi. Ikisuosikkiruokiin liittyy tietysti paljon muistoja ja suuri tunnearvo, joten tietysti haluan välittää nämä tärkeimmät reseptini eteenpäinkin. Ikisuosikkien julkaisulla ei toisaalta ole mikään kiire, sillä nämä reseptit ovat kyllä varmassa tallessa reseptilaatikossamme eikä niiden olemassaoloa niin vaan unohda. Uudet loistaviksi havaitut reseptit sen sijaan ovat suuressa vaarassa kadota ikuisiksi ajoiksi. Mitenköhän monta kertaa meilläkin on pengottu lehtipinot läpi jotakin kerran kokeiltua ja huippuhyväksi havaittua reseptiä etsittäessä… Uudetkin reseptilöydöt ovat siis ehdottomasti blogipaikkansa ansainneet. Tämä cheddar-rucolapiirakka onkin uunituore löytö, jonka haluan ehdottomasti jäävän käyttöön.

Niin, tämä piirakka on todellinen helmi, mutta niin on myös essun omistaja eli perheemme "La regina della cucina". (Ja se en ole minä! ...Sillä minähän olisin "la principessa", hihii...)

Maistoin cheddar-rucolapiirakkaa ensimmäisen kerran loppukesällä, missäs muuallakaan kuin kummieni luona. Piirakan maku oli kerrassaan koukuttava! Pyysin tietysti kummitädiltäni reseptiä, joka oli peräisin kesäisestä naistenlehdestä, muistaakseni Annasta. Kotona löysin sattumalta saman reseptin itse lehdestä talteen poimimana, en vain ollut muistanut koko reseptiä sen koommin. Pelkkä reseptin talteen poimiminen ei siis tietenkään takaa, että reseptiä koskaan kokeilisi ja oli siis oikea onnenpotku, että kummitätini tarjoili tätä meille! :)

Cheddar-rucolapiirakka on siitä jännittävä, että sen pääaineksia en ole juurikaan aiemmin piirakassa kokeillut. Rucola tuo piirakkaan mukavaa potkua ja cheddar taas täyteläisyyttä. Rucolan ja cheddarin välissä maistuvat ihanat, pähkinäiset pinjansiemenet. Vaikka piirakan ainekset ovat ihan uutta, tätä piirakkaa ensi kertaa maistaessani piirakan maku muistutti minua selvästi jostakin tutusta herkusta… enkä vieläkään tiedä mistä! Ehkä maku oli vaan niin hyvä, että se sai aistini ylikierroksille...

Suomessa cheddarjuustoa taitaa olla tavallisista ruokakaupoista saatavana lähinnä vain Aamupala-juuston tyyppisesti pehmeinä, yksittäisiin muovikuoriin käärittyinä siivuina. Niistä minäkin piirakkani leivoin ja erinomaista tuli. Eräät minulle läheiset hyvän ruuan ystävät majailevat tällä hetkellä kuitenkin cheddarjuuston synnyinsaarella. Rakas isosiskoni ja hänen miehensä muuttivat nimittäin nyt syksyllä vuodeksi Skotlantiin ja veikkaan, että siellä saattaisi olla Suomen kauppoja parempi valikoima englantilaisia juustoja. Cheddar-rucolapiirakkaa leipoessani isosiskoni tulikin heti mieleeni, ei vaan cheddarin vuoksi vaan myös siksi, että rucola ja pinjansiemenet ovat olleet ainakin ennen hänen suosiossaan. Veikkaan, että cheddar-rucolapiirakka maistuisi myös hänelle. Isosiskoni vietti juuri myös syntymäpäiväänsä ja tämä resepti voisi olla vaikka pieni lahja hänelle. Lahja, jonka hän saa itse leipoa ja jonka reseptin minä olen muualta itselleni ilmaiseksi keplotellut. Siis kerrassaan erinomainen lahja antajan kannalta! Onnea! ;)

Synttärilahjaruokateemaan palaan vielä, sillä ajattelin osallistua nyt lokakuussa ensi kertaa blogien välillä käytävään ruokahaastekilpailuun. Kilpailun teemana on tässä kuussa siis leipoa jotain hyvää lahjaksi synttärisankarille. Tulevissa blogipostauksissa tulen palaamaan myös Britannian parhaaseen ruokalahjaan maailmalle (mikähän veikkaat sen olevan?) sekä erääseen suosikkijuustooni, jota rakas siskoni taas inhoaa sydämensä pohjasta (ja mikähän se taas mahtaa olla?). Hieman jännitystä elämään, pysykää siis kanavalla…


Cheddar-rucolapiirakka

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
150 g voita
½ dl kermaviiliä

Täyte:
1 ruukku rucolasalaattia (säästä hieman koristeluun)
3 rkl hienonnettua tuoretta basilikaa
4 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
100 g cheddarjuustoa
2 dl emmentaljuustoraastetta
2 kananmunaa
2 dl kermaa tai ruokakermaa
ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria

Paistaminen: 225 °C, noin 30 minuuttia

Nypi vehnäjauhot, voi ja kermaviili keskenään taikinaksi. Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tarvittaessa jauhojen avulla. Pistele pohjataikinaan reikiä haarukalla. Levitä hienonnettu rucolasalaatti sekä basilika piirakkapohjalle. Paahda pinjansiemeniä kuivalla pannulla ja levitä ne rucolan päälle. Raasta tai muuten hienonna cheddarjuusto ja levitä se emmentalraasteen kanssa piirakkapohjalle. Sekoita kanamunat, kerma ja mausteet keskenään ja kaada seos tasaisesti piirakan päälle. Paista 225 °C:ssa noin 30 minuuttia tai kunnes piirakka on kauniin ruskistunut. Koristele hieman jäähtynyt piirakka rucolalla.

9 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Cheers mate! Voi kuule, täällä on cheddaria raasteena, siivuna ja palana; mietona, puolivoimakkaana ja voimakkaana; värjättynä ja vaaleana. Aivan peruselintarvike! Täytyy kokeilla kyllä piirakkaa vaikka perjantai-illan iloksi.

Aivan varmasti Suomesta saa cheddaria, jos menee vähän paremman juustotiskin kauppaan! Vaadin, että kokeilet vielä jonkun muun kuin lällärisulatejuuston kanssa, tai muuten mä nokitan täällä:)

Britannian (Skotlannin) lahja maailmalle on haggis. Onnea ruokahaasteeseen!

Karkkis kirjoitti...

Fish 'n' chips, fish 'n' chips!

Jälleen kerran, kuulostaa hyvältä. Vaikka ite voisin kokeilla jonkun muun juuston kanssa, en oikein välitä cheddarista. Tai no, kokemus rajoittuu aamupala- ja hampurilaischeddariin, joten sillä voi olla osuutensa.

Kommentoin muuten sitä meidän kuvallakin varustettua postausta, en tiedä näetkö aina kun uusi kommentti tulee vanhaankin postaukseen.

Noora kirjoitti...

Maria: Kiva, että lahja kelpaa! :D Kyllä varmasti Suomestakin löytyisi cheddaria juustotiskiltä, täytyy käydä tarkemmin läpi vielä Rauman isommat marketit. Enköhän ehdi kokeilemaan piirakkaa siis paremmistakin cheddarlaaduista, ostetaan sitten viimeistään sieltä Britanniasta!

Karkkis: Ehkäpä sun pitää kokeilla noita Marian mainitsemia laatucheddareita ennen kuin tyrmäät cheddarin kokonaan. Kokeilin piirakasta yli jäänyttä cheddaria leivällä, eikä se siinä muodossa yllättäen tosiaan ollut kovin hyvää. Jostain syystä piirakassa se kuitenkin toimi! Tämän piirakan voisi tehdä varmasti mistä vaan juustosta, veikkaan, että joku hieman vahvemman makuinen juusto olisi paras. Kiitos kommentistasi myös luumaclafoutikseen, saan sähköpostin kaikista kommenteista, joten huomatuksi tulevat kyllä! Kiitos vaan ihanille vieraille! :)

Kivoja arvauksia Britannian ruokalahjaksi maailmalle, mutta ei vielä osunut ihan siihen, mitä tarkoitan. Vinkki: kyseessä ei ole Gordon Ramsay. Hän olisi ehkä Skotlannin ruokalahja maailmalle... ;)

Maria kirjoitti...

Onks Gordon Ramsay skotti? En olisi uskonut... Musta on tullut sen fani, tosi hyvä tyyppi. En ymmärrä, miksi se muka on kauhukokki, ehkä niin siinä Hell's kitchenissä vai mikä se oli, en ole katsonut. Täällä tulee Ramsay's best restaurant, ja Gordon on kyllä totaalisesti asiansa mies!

Tästä tulemmekin kakkosvaihtoehtoon tässä ruokalahjakysymyksessä: Jamie! Mutta se ei ole yhtään herkku, niin en ehdottanut...

Jatkan vielä vähän tätä cheddarjuttua. Suomessa kun se on aina sitä värjättyä hampparijuustoa. Tykkään kyllä siitäkin, mutta täällä esim. lasagneen menee vaaleaa keskivahvaa cheddarraastetta. Eikä se ole mitään luksusjuustoa, vaan ihan samassa asemassa kuin emmentaali tai kermajuustot Suomessa. Ja vielä vielä marketin omaa pirkkamerkkiä:)

Noora kirjoitti...

Maria: Ainakin Wikipedia ilmoittaa Ramsayn skotiksi. En ole kovin perillä hänen ruokaohjelmistaan, mutta erinomainen kokkihan hän on. Jos Jamie Oliver ei ole susta herkku niin Gordon Ramsayko sitten on??? No oothan säkin taas vuoden vanhempi, joten ei ihme, että vähän vanhemmat miehet alkaa kiinnostaa... ;)

Oli Jamie Oliver sitten herkku tai ei, olen sitä mieltä, että juuri hän teki ruuanlaitosta mediaseksikästä ja aloitti koko kokkailubuumin. Näin ollen hän on ehdottomasti Britannian ruokalahja maailmalle, mutta parhaimmuudesta voidaan tietysti aina kiistellä.

P.S. Tämä Cheddar-rucolaresepti ei vielä ollut se ruokahaasteeseen osallistuva resepti. Saat siis jälkiruokaakin...

Maria kirjoitti...

Pöh! En mä sanonut, että Gordon Ramsay olisi herkku. Mutta mä en kestä, kun Jamie Oliver luntustaa lippiksessä ja lököfarkuissa! Mutta olen mä silti sitä mieltä, että Jamien ruuat ja tapa laittaa ruokaa on mahtavia!

Karkkis kirjoitti...

Kohta menee uuniin sovellus tästä piirakasta! Ilman cheddaria, mutta rucolalla ja pinjansiemenillä. Lisäksi laitan muutaman kesäkurpitsa viipaleen.

Cheddaria, siis ihan oikeeta, löytyy Wiklundin herkusta, viskillä tai ilman. Itse halusin pelata varman päälle ja ottaa vain ispiraatiota tästä piirakasta, koska muistelen, etten tykkää cheddarista.

Maria kirjoitti...

Kiitos synttärilahjasta! Sitä täällä nyt ollaan maiskuteltu:) Minun makuuni ei yhtään liian voimakkaan juustoinen, vaikka laitoin emmentaalin sijaan vaaleaa cheddaria ja ulkonäkösyistä vielä lisää oranssia. Ei uskoisi minun näin sanovan, mutta tuohon makumaailmaan saattaisi jopa sopia h***juusto.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vielä reseptistä! Kaksi viikkoa sitten onnistui upeasti ja tänään teen taas. T. Sakke