perjantai 15. lokakuuta 2010

Kana Hienohelma


Voisiko ruualla olla ihanampaa nimeä kuin kana Hienohelmalla! Nimen lisäksi olen tietenkin kovin ihastunut myös kana Hienohelman herkulliseen makuun. Tämä kana pukeutuu sinihomejuustolla maustettuun kermahuntuun ja helmoissa heiluu makean täyteläistä banaania.

Sinihomejuusto jakaa tunnetusti kansan – ja perheet – kahtia. ”Jotkut ahmivat aisteillaan. Jotkut kiertävät kaukaa.” lukee kainostelematta aurajuustonkin mainoksessa. Meidän perheessämme minä olen ollut pikkulapsesta asti aurajuustoahmatti ja myös vanhempani rakastavat sinihomejuustosta. Isosiskoni sen sijaan pitää kaikkea aurajuustolla maustettua suurin piirtein myrkyllisenä. Siskoni ollessa kotona syömässä kana Hienohelmaa on hänen broilerinpalansa maustettu jollakin muulla juustolla. Ihan hyvää on varmasti ollut sekin, mutta jos kuulut meikäläisiin, et voi varmaankaan kieltää sinihomejuuston ja broilerin yhteensopivuutta.

Kermahunnutetun broilerin ja banaanin ovat tajunneet yhdistää myös ainakin ruotsalaiset perinteisessä Flygande Jakob -ruuassaan, johon tulee edellä mainittujen ainesten lisäksi pekonia ja suolapähkinöitä. Tätä ruokalajia on tarjolla välillä opiskelukaupungissani Turussa Åbo Akademin opiskelijaruokaloissa, mutta en ole ehtinyt vielä maistaa sitä. Mielestäni on kuitenkin hauska sattuma, että näillä samantyyppisillä ruuilla, kana Hienohelmalla ja Lentävällä Jaakopilla, on molemmilla yhtä omaperäiset nimet!


Raaka-aineyhdistelmistä saattaa jäädä vielä mietityttämään banaanin ja sinihomejuuston liitto. Erikoisia raaka-aineyhdistelmiä kohdatessani alan jostain kumman syystä ajatella aina ketsuppia ja suklaata… Vaikka pidän molemmista, olen varma, etten pitäisi niistä yhdessä. Sinihomejuusto ja banaani eivät kuitenkaan ole yhtä radikaali yhdistelmä vaan makuhermoja kutkuttava nautinto, sött o saltigt samtidigt! Uunissa pehmeäksi ja makeaksi muhinut banaani sekä pieni sinihomejuuston häivähdys maustavat broilerin todella herkulliseksi. Kana Hienohelma on yksi suosikkiruuistani, kannattaa kokeilla!

Jokaisen reseptin alkuperä on tietenkin ehdottoman tärkeä esitellä. Itse tiedän Hienohelman ohjeen lähteneen alkujaan liikkeelle entisen lukioni kanslistin reseptiarkistoista. Häneltä resepti on kulkenut kädestä käteen ja päätynyt myös Sinivalkoiseen keittokirjaan, jonka Rauman Kokoomusnaiset julkaisivat vaalien alla joitakin vuosia sitten. Kyseisestä keittokirjasta ohje on meidänkin käyttöömme tullut. Todettakoon vielä, että meidän poliittisesti sitoutumaton perheemme voisi kokkailla yhtä hyvin vaikka Vasemmistonpunaisesta keittokirjasta, sillä meillä kannatetaan ensisijassa hyvää ruokaa… ja rehellisesti hankittua vaalirahaa. ;)

Kana Hienohelma ei ole mitään pikaruokaa, mutta se on siinä mielessä helppo valmistaa, että ruuan voi tehdä ajoissa uunia vaille valmiiksi vaikka illallisvieraita varten. Tässä resepti niin kuin meillä pruukataan tehdä:

Kana Hienohelma

3-4 maustamatonta broilerin rintaleikettä koosta riippuen

Mausteliemi:
puolisen litraa vettä
2 rkl valkoviinietikkaa
2 tl pippurisekoitusta
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl rakuunaa

3 banaania
100 g sinihomejuustoa muruina
2 ½ dl ruokakermaa
ripaus cayennepippuria ja currya

Kypsentäminen: keittäminen ja maustuminen yhteensä pari tuntia, uunissa 200 °C:ssa noin 40 minuuttia.

Aseta broilerin rintaleikkeet kokonaisina kattilaan ja kaada vettä päälle sen verran, että broilerit suurin piirtein peittyvät. Lisää mausteet liemeen. Keitä rintaleikkeet kypsiksi miedolla lämmöllä noin tunnin ajan. Anna jäähtyä liemessään.


Paloittele rintaleikkeet muutamaan osaan. Me annamme luiden ja nahan olla paikoillaan maun tuojina, mutta alkuperäisessä ohjeessa ne poistetaan. Aseta broilerinpalat uunivuokaan ja kaada koko mausteliemi päälle. Lisää halutessasi vielä rakuunaa sekä ripaus cayennepippuria ja currya. Viipaloi banaanit joukkoon. Sekoita sinihomejuusto ja ruokakerma keskenään ja hiero seos haarukalla tahnamaiseksi. Kaada kermaseos tasaisesti broilerien päälle. Anna maustua, jos aikaa on. Kypsennä vuokaa 200 °C:ssa noin 40 minuuttia. Tarjoa riisin kanssa.


Huomasitko: pikkutipujen vartioimasta "munalasta" on kadonnut kananmuna jos toinenkin broilerin keittämisen ja tämän kuvan välillä... Ensi kerralla siis leivotaan!

2 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Juu en kokeile :D

Nanna kirjoitti...

Tämä on yksi meidänkin perheen ikisuosikeista. Meille resepti on löytynyt -80 luvun lopun Anna-lehden kytkynä tulleesta keittokirjasta Annan iltapalakirj tai annan parhaat... en tähän hätään löytänyt kirjaa, en muista varmuudella nimeä....