perjantai 25. helmikuuta 2011

Taivaallinen pesto-munakoisovuoka

Eiköhän tää talvi ollut tässä


Nooran ajanlaskun mukaan talvi päättyy ensi viikon tiistaina. Tiistai on nimittäin maaliskuun ensimmäinen päivä, ja maalis-, huhti- ja toukokuu ovat kevät. Eräs ystäväni yritti juuri väittää minulle muuta, mutta pysyn kannassani. Lunta saa tupruttaa maaliskuussa vaikka taivaan täydeltä, mutta eikö olekin parempi, jos silloin voi jo täysillä fiilistellä kevättä eikä vain odottaa, koska talvi hellittää?

Talvi oli kylmä ja luminen. Kattokaa nyt mun huushollia!

Mutta nyt kun vielä ollaan pari päivää talven puolella, ehdin esitellä teille viimeisen uunissa muhivan, täyteläisen talviruuan. Tein taivaallista pesto-munakoisovuokaa jo joskus ennen joulua, mutta postaaminen on vain jäänyt. Ehkä siksi, että tämän ohjeen postaus onnistuu helposti: kerrankin valmiissa ruokaohjeessa oli kaikki saman tien täysin kohdallaan. Minun ei ole tarvinnut muistaa muuta kuin se, että ohje löytyi sellaisenaan Kotiliedestä.

Ylistävä nimi ei ole itse keksimäni, mutta yhdyn täysin Kotilieden ruokatoimittajan kuvaukseen. Tämä ruoka yhdistää nimittäin mitä herkullisimpia ja täydellisesti toisiinsa sopivia ruoka-aineita: jauhelihaa, pinaattia, pestoa ja munakoisoa. Ainoa asia, mistä munakoisovuoan valmistuksessa haluan huomauttaa, on suola. Älä lisää sitä kokonaisuuteen ylimäärin. Munakoisojen itkettämisestä jää munakoisoihin valmiiksi sopiva suolaisuus ja samoin pesto on melko suolaista. Itse ruokaa valmistaessani olin jo valmiiksi varuillani liian suolan suhteen, joten lopputulos oli juuri sopiva suolaisuudeltaan. Pieni etukäteishuomautus vain, jotta saatte nauttia samasta taivaallisesta makuelämyksestä.

Taivaallinen pesto-munakoisovuoka

1 munakoiso
suolaa itketykseen
1-2 sipulia
400 g jauhelihaa
150 g eli 1 pss pakastepinaattia
öljyä paistamiseen
kuivattua basilikaa
mustapippuria
(suolaa)
1 dl pestoa
2 dl kermaa tai ruokakermaa
oliiveja
juustoraastetta

Paistaminen: 200 °C, 30–40 + 10 minuuttia

Pese munakoiso ja leikkaa se noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Itketä munakoisoja hetki ripottelemalla suolaa viipaleiden päälle. (Katso tarkempi ohje itketyksestä tästä.) Silppua sipuli ja kuullota öljyssä pannulla. Lisää jauheliha ja ruskista. Lisää joukkoon kohmeinen pinaatti ja paista, kunnes pinaatti on sulanut. Mausta basilikalla, mustapippurilla ja ripauksella suolaa.

Levitä puolet itketetyistä (muista pyyhkiä suola pois) munakoisoviipaleista öljytyn uunivuoan pohjalle. Lisää päälle jauheliha ja peitä lopuilla munakoisoviipaleilla. Sekoita pesto kermaan ja kaada munakoisoviipaleiden päälle. (Oikeastaan pesto-kermaseosta voisi kaataa jo hieman suoraan jauhelihan päälle...) Paista vuokaa uunissa 200 °C:ssa 30–40 minuuttia. Ota vuoka pois, lisää pinnalle oliiveja ja juustoraastetta. Paista vielä 10 minuuttia. Tarjoa haluamiesi lisukkeiden kera.

8 kommenttia:

Tupu kirjoitti...

Siis taivaallisen on näköinenkin. NAMPSKIS.

sansu kirjoitti...

ihan pakko kyllä kokeilla tätä heti huomenna! :)

Karkkis kirjoitti...

Mä en ole vieläkään oikein löytänyt reseptiä, jossa munakoiso olisi mielestäni edukseen. Ravintoloiden ruuissa se on ihan hyvää, mutta jotenkin kotona en saa siitä niin hyvää kuin haluaisin. Ehkä en vaan itketä kunnolla tai jotain. Täytyy joskus kokeilla, kääntääkö tämä kelkkani maaliskuun lumisilla hangilla!

Noora kirjoitti...

Karkkis: Mä luulen, että ongelmat munakoison kanssa voivat johtua siitä, että ohjeissa ei melkein koskaan käsketä itkettää munakoisoja ja usein ne kannattaa myös paistaa pannulla öljyssä. Tässä Kotilieden ohjeessa ei käsketty itse asiassa tehdä kumpaakaan, mutta munakoisot täytyy kyllä itkettää AINA! Nyt en esipaistanut niitä ja ruoka onnistui oikein hyvin, sillä kokonaisuus taisi olla aika kauan uunissa. Joskus mullakin on kyllä jäänyt joku ruoka vähän hailakaksi ihan vaan sen takia, että makaoisot olisi kannattanut käyttää pannullakin. Esipaistetuistetuista munakoisoista saa taatusti hyvää, kokeile vaikka niin.

Noora kirjoitti...

makaoisot, hahahaa

Anonyymi kirjoitti...

Heips!

Mulla on vähän sama ongelma kuin Karkkiksellakin. Yksi resepti oli kyllä hyvä, muuta se oli niin työläs, että kerta riitti. Tätä aion kyllä kokeilla, koska vaikutti helpohkolta ja koska tulos sinun mukaasi oli tosi hyvä. Ja siinä oleva pinaatti kuulostaa myös houkuttelevalta "lisäaineelta"
Kommentoin kun tulee kokeilluksi.

Ava

Noora kirjoitti...

Munakoisotouhut kannattaa aloittaa vaikka munakoisopizzasta. Ei voi tulla muuta kuin hyvää!

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Tätä vuokaa on ihan pakko koittaa!näyttää superhyvältä!