keskiviikko 31. elokuuta 2011

Kesäkurpitsapallot ja tsatsiki

Makumuisto vie Kreikkaan


Ruokamuisto muutaman vuoden takaa saavutti minut. Se tuli isän kautta sähköpostissa, jonka otsikko oli ”Kesäkurpitsapallerot”.

Kesällä 2008 vietimme ihanan loman Kreikassa Santorinin saarella. Tulivuorenpurkauksessa mereen vajoamalla syntynyt Santorini on Kreikan saarista varmasti karuimpia, mutta toisaalta myös kauneimpia: suurin osa Kreikan postikorteista on kuvattu Santorinilla. Saaren jyrkät länsirinteet laskevat kalderan, tulivuorenpurkauksessa syntyneen laguunin syvyyksiin ja kalderan keskellä tupruttelee edelleenkin savua Kreikan ainoasta toimivasta, onneksi hyvin rauhallisesta, tulivuoresta Nea Kamenista.


Loma Santorilla on jäänyt mieleeni kaikista tekemistäni ihanista lomamatkoista jotenkin aivan erityisenä. Santorinilla näimme ja koimme niin uskomattoman upeita asioita. Purjehduspäivä kalderalla, kiipeäminen tulivuoren huipulle aivan rikkihöyryn tuoksuun asti, uiminen nuorentavissa(!) kuumissa lähteissä, maailman kauneimman auringonlaskun näkeminen Oiassa, pystysuoran rinteen ylös kapuaminen aasin selässä Firassa ja antiikin Kreikan tavoittaminen Mesa Vuono -vuorella… Loman kruunasi hurmaava hotelli Bellonias Villas Kamarissa. Köllötellessäni hotellin omalla rauhallisella rantakaistalla tai kauniilla allasalueella, noutaessani (ilmaisen!) jäätelön allasbaarin pojilta ja nautiskellessani puutarhan huumaavista väreistä ja tuoksuista tunsin todella mitä luksusloma on!







Mutta tietenkin loma Kreikassa on myös yhtä kuin loma herkkujen ääressä. Kreikkaan kannattaa lähteä ihan vaikka vain senkin vuoksi! Santorinilla ihastuimme ainakin yhteen saaren erikoisuuteen, friteerattuihin kesäkurpitsapalloihin ”kolokithokeftedes”, joita söimme usein alkupalana tsatsikin ja kreikkalaisen salaatin kanssa. Ostimme Santorinilta pienen reseptikirjankin ihan vain tehdäksemme juuri näitä palluroita kotonakin. Ja kuinka ollakaan, yhtä nopeasti kun rusketus häipyi iholtani, unohtui reseptikirja jonnekin kirjahyllyn syövereihin ja muisto kesäkurpitsapalloista haihtui alitajuntaan. Kunnes…

Eräänä kauniina kesäpäivänä kolme vuotta myöhemmin isä lähettää sähköpostilla minulle reseptin. Resepti on peräisin hänen työkaveriltaan, joka juuri vietti häämatkaansa Santorinilla ihastuen puolisonsa kanssa tietenkin kesäkurpitsapalloihin. Hänpä ei ollut päästänyt ruokamuistoa menemään Suomeen palatessaan vaan testaillut pallojen paistamista erilaisilla ohjeilla myös itse kotona ja lopulta tehnyt oman variaationsa. Voi että, miten ilahduin, kun tajusin ja muistin, mistä ohjeesta on kyse! Kiitos Anniina erinomaisesta ohjeesta ja siitä, että saan tallettaa sen Söta o saltigaan! Tässä pallukat pienellä muna- korppujauhojauholisäyksellä sekä kaveriksi myös tsatsikia Anniinan ohjeella olkaaten hyvät:


Kesäkurpitsapallot

1 kesäkurpitsa
1 sipuli
1 raastettu porkkana
1-2 valkosipulin kynttä
1 iso tai kaksi pientä kananmunaa
noin 1 dl korppujauhoja
suolaa
mustapippuria
runsaasti oliiviöljyä paistamiseen

Raasta kesäkurpitsa, lisää raasteen joukkoon ripaus suolaa ja laita raaste siivilään joksikin aikaa valumaan. Silppua sipuli hyvin hienoksi ja kuullota. Raasta myös porkkana ja hienonna valkosipuli. Sekoita kasvikset keskenään, lisää joukkoon munat ja korppujauhoja sekä mustapippuria ja suolaa. Anna turvota. Seoksesta pitäisi tulla puuromaista ja sen verran kiinteää, että saat paistettua siitä palloja. Kaada oliiviöljyä paistinpannulle muutaman sentin kerros ja kuumenna öljy. Ota taikinaa ruokalusikalla pannulle pallukoiksi. Kääntele palloa öljyssä kunnes pinta ruskistuu kauniiksi. Nosta valmiit pallot talouspaperin päälle valumaan ja siirrä tarjoiluastialle. Tarjoile tsatsikin kanssa.


Tsatsiki

½ kurkkua
minttua tai muita yrttejä silputtuna maun mukaan
1-2 hienonnettua valkosipulin kynttä
suolaa
pippuria
paksua turkkilaista jogurttia (tai tavallista jogurttia valutettuna)
1 tl viinietikkaa
1 tl oliiviöljyä

Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Valuta siivilässä. Jos käytät tavallista jogurttia laita sekin valumaan kahvisuodattimeen tai suppiloon suodatinpaperiin, tällöin saat paksua jogurttia. Yhdistä kaikki aineet keskenään ja anna maustua. Lorauta tsatsikin pinnalle vielä hieman oliiviöljyä ja lisää yrttejä tai kreikkalaiseen tapaan oliivi koristeeksi. Kesäkurpitsapallojen lisäksi tsatsiki sopii monen muunkin ruuan seuraan, kokeile myös päällysteeksi vaalealle leivälle.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heips!

Reseptien saloihin en ehtinyt vielä paljon tutustua, mutta nuo varmaankin Barcelonasta ostetut astiat ovat kertakaikkiaan IHANIA!!!

Kesäkurpitsasta puheenollen: Sain pari viikkoa sitten siitä tehtyä sosekeittoa ja se oli tosi hyvää. Minulla ei ole reseptiä, mutta aion tehdä kokeiluja.

Ava

Noora kirjoitti...

Vastauksia kysymyksiin:

1) Kuinka suuri kesäkurpitsa?
- En muista, minkä painoista kesäkurpitsaa käytin, mutta sellainen keskikokoinen on hyvä. Ja korppujauhojen määrästä: Anniinan alkuperäisessä ohjeessa sanotaan "puoli kuppia" korppujauhoja. Mittana kupillinenhan (cup) on yli kaksi desilitraa. Tässä pitääkin nyt tosiaan laittaa korppujauhoja vähän sen mukaan, kuinka kosteaa oma taikinamassa on.
2) Kuinka karkeaksi raasteeksi? Raastoin kesäkurpitsan karkeaksi raasteeksi, porkkanan hienoksi raasteeksi ja sipulin pilkoin terävällä veitsellä.
- Juuri noin mäkin tein!
3) Mikä on ripaus suolaa?? Käytin 2 tl
- Suolantarvetta pitää vaan maistaa...
4) Miksi ensimmäisistä tuli vaaleanruskeita ja sitten sitä mukaa seuraavista aina tummempia, kunnes viimeiset olivat melkoisen mustia?
- Öljy on varmaan kuitenkin kuumentunut loppua kohti. Aika matala lämpö on hyvä, että ehtii kypsyä myös sisältä.
5) Voiko nämä pakastaa?
- En ole kokeillut! Kokeilitko sinä? Mutta miksi ei?
6) Tarjottiinko nämä aidolla paikalla lämpimänä vai kylmänä? Syötiinkö ne veitsellä ja haarukalla? Olivatko ne alkupala vai lisuke?
- Lämpimänä alkupalana syötiin, veitsellä ja haarukalla.

Anonyymi kirjoitti...

Ihania ovat edelleen, onneksi löysin ohjeeni täältä :)

Korppujauhoja meni muuten tällä kertaa 2dl, liekö sateinen kesä syynä...

Sadonkorjuuterveisin

Anniina

ps. tämän kesän hittini kasvimaalla on mangoldi, johon kaipailisin hyvää ohjetta.