sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Peruna-kesäkurpitsapiirakka

Kesäkurpitsateema jatkuu!


Alkusyksyn kokkailu on aina yhtä inspiroivaa. Vaikka nykyään lähes kaikkea on saatavilla kaupoista ympäri vuoden, onneksi sadonkorjuun tunnelma valtaa ihmiset edelleen.  On taas aika tehdä sitä ihanaa omenapiirakkaa ja tätä herkullisinta kantarellikeittoa... Kodin kuvalehden peruna-kesäkurpitsapiirakan ohje on maannut pöytälaatikossani pitkään odottamassa kokeilua. Ohje osoittautui erinomaiseksi moneltakin osalta! Piirakan pohja oli pehmeän herkullinen ja rahkan ja tuorejuuston täytteeseen tuoma koostumus toimi todella hyvin. Piirakan täytettä voisi soveltaa toki monella tavalla, ensi kerralla mukaan voisin laittaa vaikkapa niitä kantarellejakin. Perunanviipaleet tekivät piirakasta varsin ruokaisan ja juuri siksi mukavan vaihtoehdon tavalliselle perunalisäkkeelle.  Ja mikä hienostunut tapa uusiokäyttää eilisen keitetyt perunat! Tämä piirakka sopiikin parhaiten ruokapöytään, kahvipöydän suolaiseksi taas toisenlaisella täytteellä.  Ehdottomasti kokeilemisen arvoista!

Peruna-kesäkurpitsapiirakka

Pohja:
100 g voita
½ purkkia rahkaa
3-3½ dl jauhoja
½ tl leivinjauhetta
3 rkl vettä

Täyte:
½ purkkia rahkaa
noin 500 g keitettyjä perunoita
1 punasipuli
noin 300 g kesäkurpitsaa
1 dl timjamisilppua
suolaa
mustapippuria

Kermaviilipäällinen:
2 dl kermaviiliä
100 g maustettua tuorejuustoa (esim. yrtit)
2 kananmunaa
suolaa
mustapippuria
juustoraastetta

Paistaminen: 200 °C, noin 30 minuuttia

Nypi pohjan aineet sekaisin ja levitä taikina 26 cm halkaisijaltaan olevaan piirakkavuokaan reunoja myöten. Hienonna punasipuli ja kuullota öljyssä. Viipaloi kesäkurpitsa ja paista viipaleita hetki pannulla, kunnes ne pehmenevät hieman. Kuori keitetyt perunat ja viipaloi. Levitä pohjan päälle ensin rahka, sitten rahkan päälle perunaviipaleet. Mausta perunoita timjamilla, suolalla ja pippurilla. Levitä sitten perunoiden päälle kesäkurpitsa ja punasipulisilppu ja mausta myös tämä kerros. Sekoita kermaviilitäytteen aineet keskenään ja kaada kesäkurpitsojen päälle. Ripottele juustoraastetta myös hieman pintaan. Paista 200 °C:ssa uunin alatasolla 15 minuuttia ja sitten keskitasolla 15 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoamista. Koristele timjamilla.

Kesä häviää, kurpitsateema jää…

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heips taas!

Kokeilemisen arvoinen resepti ja vielä "kierrätystäkin" kun voi käyttää vaikka edelliseltä aterialta jääneitä keitettyjä perunoita. Rakastan erilaisia piiraita, joten tämä voi hyvin olla vaikka suosikkireseptieni joukossa.

Kurpitsa penkillä on kympin arvoinen valokuva värikylläisyydessään. Ihana kontrasti. Rakastan välimerensinistä.

Ava

Anonyymi kirjoitti...

Heippa!
Hauskoja ja erikoisia kesäkurpitsareseptejä! Ostin aineet molempiin ja äsken tein Kesäkurpitsapalloja. Siinä tekiessä tuli monenlaisia kysymyksiä:
1) Kuinka suuri kesäkurpitsa? Käytin sellaisen joka painoi 600 g. Kun korppujauhoa kului vähintään 2 dl heräsi epäilys, että kesäkurpitsa oli liian iso.
2) Kuinka karkeaksi raasteeksi? Raastoin kesäkurpitsan karkeaksi raasteeksi, porkkanan hienoksi raasteeksi ja sipulin pilkoin terävällä veitsellä. Kaikki olivat siis erilaisia. Kun en ole nähnyt enkä maistanut alkuperäisiä, on vaikea tietää oliko rakenne oikea. Oli se puuromaista tehdessä mutta syödessä kesäkurpitsan ohuet suikaleet ehkä eivät kuuluneet asiaan. Vaikka maistuivat hyvältä.
3) Mikä on ripaus suolaa?? Käytin 2 tl
4) Miksi ensimmäisistä tuli vaaleanruskeita ja sitten sitä mukaa seuraavista aina tummempia, kunnes viimeiset olivat melkoisen mustia? Kyllä kai öljy kiehuu koko ajan vakiolämpötilalla? Ihme kyllä kaikenväriset maistuivat aivan yhtä hyviltä.
5) Voiko nämä pakastaa? Olen yksin kotona ja vaikka söinkin niitä melko määrän, en kuitenkaan pysty selvittämään niitä kaikkia kerralla.
6) Tarjottiinko nämä aidolla paikalla lämpimänä vai kylmänä? Syötiinkö ne veitsellä ja haarukalla? Olivatko ne alkupala vai lisuke?

En sitten jaksanut enää tehdä tsatsikia vaan söin palleroita yrtti-hovijuuston kanssa teen kera ikäänkuin pieninä teeleipäsinä ja oli tosi hyvää. Nam nam!

Terv. Virpi

Noora kirjoitti...

Kiitos kommenteista! Virpi, vastaan mahdollisimman pian kaikkiin kysymyksiisi!

Noora kirjoitti...

No niin, nyt Virpin kysymyksiin koskien kesäkurpitsapalloja:

1) Kuinka suuri kesäkurpitsa?
- En muista, minkä painoista kesäkurpitsaa käytin, mutta sellainen keskikokoinen on hyvä. Ja korppujauhojen määrästä: Anniinan alkuperäisessä ohjeessa sanotaan "puoli kuppia" korppujauhoja. Mittana kupillinenhan (cup) on yli kaksi desilitraa. Tässä pitääkin nyt tosiaan laittaa korppujauhoja vähän sen mukaan, kuinka kosteaa oma taikinamassa on.
2) Kuinka karkeaksi raasteeksi? Raastoin kesäkurpitsan karkeaksi raasteeksi, porkkanan hienoksi raasteeksi ja sipulin pilkoin terävällä veitsellä.
- Juuri noin mäkin tein!
3) Mikä on ripaus suolaa?? Käytin 2 tl
- Suolantarvetta pitää vaan maistaa...
4) Miksi ensimmäisistä tuli vaaleanruskeita ja sitten sitä mukaa seuraavista aina tummempia, kunnes viimeiset olivat melkoisen mustia?
- Öljy on varmaan kuitenkin kuumentunut loppua kohti. Aika matala lämpö on hyvä, että ehtii kypsyä myös sisältä.
5) Voiko nämä pakastaa?
- En ole kokeillut! Kokeilitko sinä? Mutta miksi ei?
6) Tarjottiinko nämä aidolla paikalla lämpimänä vai kylmänä? Syötiinkö ne veitsellä ja haarukalla? Olivatko ne alkupala vai lisuke?
- Lämpimänä alkupalana syötiin, veitsellä ja haarukalla.

Laitan kysymykset ja vastaukset myös kesäkurpitsapalleroiden kommenttiboksiin, nythän ollaan eri reseptin kohdalla.

Toivottavasti oli apua!