perjantai 30. joulukuuta 2011

Tiramisukakku

Tähtikakussa on juhlan ainekset


Tämä herkullisen ja kauniin (vaikka itse sanonkin…) näköinen kakku koristi joulupöytäämme kotona Raumalla, jonne ehdin täältä Italiasta viettämään joulua. Minun on välillä naurettavan vaikeaa valita kakkua juhlahetkistä erityisimpiin. Toisaalta haluaisi kokeilla juhlan kunniaksi jotain uutta ja hienoa, ja toisaalta taas leipoa jonkun takuuvarmoista ikisuosikeista. Kahvipöydässä meillä on harvemmin vain yhtä lajia herkkua tarjolla, joten kokonaisuuttakin on mietittävä… Saattaa kuulostaa hankalalta, mutta suunnitteleminen on aika lailla yhtä hauskaa kuin itse leipominen ja syöminenkin!

Kakkuvalintaani ohjasi tällä kertaa niinkin hauska juttu, kuin kakun koristeluun tarkoitettu sabluuna, jonka sain ystäväni antaman ruokalehden mukana. Sabluunan avulla voi siis tehdä hienon tomusokeri- tai kaakaojauhekuvioituksen kakun pintaan. Sabluuna toi heti mieleeni ihanan suklaakakkumme, jonka suklaakuorrutteisen pinnan äiti on tavannut koristella tomusokerilla paperista leikattua sabluunaa tai piparkakkumuotteja apuna käyttäen. Viime hetkellä isosiskoni esitteli minulle kuitenkin Valion Tiramisukakun, jota hän oli itse ehtinyt jo kokeilla. Raikas rahkasta tehty kakku olikin sopivampi pari jo joulupöytään leivotuille taateli- ja maustekakulle. Tiramisukakku oli tietysti myös tavallaan ”tervehdys” Italiasta!
Tiramisukakun ehtii hyvin leipoa vielä uuden vuoden juhliin, sillä meilläkin kakku valmistui jouluaaton kahvipöytään vasta joulurauhan julistuksen jälkeen... Hyvin ehti hyytyä viileässä juuri neljässä tunnissa! Kakun pohjaan saa myös hyötykäytettyä viimeiset joulupiparit. Mikäli et omista hienoa sabluunaa koristelua varten, Valion sivulta voit tulostaa ja askarrella itsellesi kauniin paperisen sabluunan.
Tiramisukakku

Pohja:
185 g keksejä (meillä puolet joulupipareita ja puolet Dominoita)
30 g voita sulatettuna

Täyte:
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
2 purkkia Valion Tiramisu-rahkaa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl vahvaa kahvia

Koristelu:
kaakaojauhetta
tomusokeria

Murskaa keksit ja sekoita keksinmurujen joukkoon voisula. Leikkaa leivinpaperista irtopohjavuokaan pohjan kokoinen pala ja painele keksiseos paperin päälle vuokaan. Laita pohja jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään. Vatkaa sillä aikaa kerma vaahdoksi, ja tässä vaiheessa on myös hyvä sekoittaa joukkoon sokeri ja vaniljasokeri. Kaada rahka toiseen kulhoon ja sekoita rakenne tasaiseksi. Ota 2 ruokalusikallista kuumaa kahvia esimerkiksi kahvikuppiin ja liuota siihen pehmentyneet liivatelehdet. Sekoita kahvi-liivateseos rahkan joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kannattaa käyttää apuna sähkövatkainta ja pyytää vaikka jotakuta toista kaatamaan kahvia samalla kuin itse huolellisesti sekoittelee. Sekoita kermavaahto tämän jälkeen rahkan joukkoon. Itse käytin taas apuna sähkövatkainta hiljaisella teholla. Levitä täyte kakkupohjalle tasaisesti. Laita jääkaappiin hyytymän vähintään neljäksi tunniksi tai yön yli.

Irrota hyytynyt kakku varovasti vuoasta. Siivilöi kakun pintaan runsas kerros kaakaojauhetta ja tämän päälle tomusokerikuviot sabluunan avulla. (Oma kaakaojauhekerrokseni taisi olla liian ohut, sillä hienot tomusokeritähteni alkoivat kadota vähitellen kosteahkoon kakun pintaan. Varmuuden vuoksi kannattaa koristella kakku vasta juuri ennen tarjoamista.)


Onnellista uutta vuotta 2012 kaikille blogini lukijoille!

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ciao!
Tämä kakku oli jouluaattona ainakin yhtä hyvää kuin eilen Roomassa kanssasi maisteltu.
Kiitos Noora kun taas saimme kanssasi viettää ihanan loman, ensin muutama päivä kotona ja sitten neljä päivää Roomassa.
Hyvä kielitaitosi säväytti ja ihastutti monta roomalaista, ja me saimme nauttia, kun asiat aina hoituivat hienosti.Kiitos!

t. äiti

Anonyymi kirjoitti...

Heips!

Todella kaunis kakku ja varmasti makoisa. Meillä syötiin Karkkiksen tekemää puolukkahyytelökakkua ja siinä taas oli päällä koristeena valkosuklaasta paperille tehty ristikko joka sitten juuri ennen tarjoilua siirrettiin kakun päälle.

By the way, jouduitko kärsimään tapaninpäivän myrskystä kun lensit takaisin Italiaan?

Hyvää uutta vuotta!!

Ava

Karkkis kirjoitti...

Onpas söpö sabluuna! Ja kakkukin varmasti loistava.

Haha, tällä kertaa Avan mainitsema valkosulkaa koriste ei johtanut valkosuklaakatastrofiin keittiössä!

Niin, ja kiitos joululahjasta! Se on todella kaunis!

Noora kirjoitti...

Vastailen taas kommentteihinne vähän myöhässä. Täytyypä muuten päivittää tätäkin blogia piakkoin.

Äiti: Tulipa paljon kehuja, kiitos samoin seurastanne ja koko joulusta!

Ava: Karkkis kertoikin tuosta kakusta kun joulun alla nähtiin, kyseessä tosin oli eri yksilö - niin Karkkis, pikku katastrofin kanssa... Tapaninpäivän myrsky heilutti Raumalta Tampereelle matkannutta bussiani, muttei muuten vaikuttanut matkantekooni mitenkään. Huhhuh, jauhanpas nyt vanhoja asioita, pitäisi aina vastata heti näihin kommentteihin...

Karkkis: Kiitos kehuista ja joululahjasta! Nähdäänkö muuten Karkkiksen blogissa myös ruokajuttuja?

Karkkis kirjoitti...

Juu tulee myös ruokajuttuja! Muutaman viikon päästä tulee ainakin leivosaiheinen postaus ja kyllä varmaan laitan kun kokeilen uusia reseptejä.