perjantai 22. tammikuuta 2010

Kesäkurpitsa-herkkusieni-tortellinivuoka


Meillä on kotona aarrearkku. Kyseessä on keittiön laatikossa oleva suuri keltainen pahvilaatikko, joka on täynnä lehdistä leikattuja, netistä printattuja ja kauniilla käsialalla paperilapuille kirjoitettuja reseptejä vuosien varrelta. Pinon päällimmäisinä kiertää ehkä muutama kymmenen reseptiä, joita leivotaan ja kokkaillaan meillä säännöllisin väliajoin. Laatikko sisältää kuitenkin oikeasti satoja, ehkä jopa pari tuhatta reseptiä, jotka ovat painuneet unholaan. Minulle tulee aina ajoittain suuri kiusaus käydä näpelöimässä tämän aarrearkun sisältöä ja nimenomaan kaivaa esille pahnan pohjimmaisia. Sillä tavalla löytyi myös tämä reseptiaarre. Emme ole aivan varmoja siitä, mistä tämän tortellinivuoan ohje on laatikkoomme tullut, mutta epäilemme äidin saaneen sen joskus työkaveriltaan. Lähes varmoja olemme kuitenkin, ettei tätä ole meillä aiemmin valmistettu, sillä näin ihanaa makuelämystä ei hevillä unohtaisi…

Kuten jo edellisessä postauksessani mainostin, rakastan Välimeren maiden keittiötä. Jo lukiessani tätä reseptiä vesi nousi kielelleni. Ja valmis ruoka oli juuri niin herkullista kuin odotinkin! Täyteläiset tortellinit, aromikkaat herkkusienet, raikkaat kesäkurpitsat ja vahvana maistuvat aurinkokuivatut tomaatit tekivät tästä heti yhden kaikkien aikojen lempiruuistani. Kaiken lisäksi tämä herkku on valtavan yksinkertaista valmistaa!

Tortellineja olen tottunut käyttämään vain kastikkeiden kanssa tai salaateissa ja vuokaruuan tekeminen niistä kuulosti kiehtovalta. Käytin itse suosikkimakuani, pinaatti-ricottajuustotäytteisiä tortellineja, mutta vuokaan voi käyttää mitä tortellineja tahansa. Esimerkiksi kinkkutäyte tekisi ruuasta ihan erilaisen. Tätä ruokaa on muutenkin todella helppo lähteä varioimaan. Herkkusienten, kesäkurpitsan tai aurinkokuivattujen tomaattien tilalle voisi laittaa mitä tahansa muita sieniä ja kasviksia, oliiveja, fetaa, pähkinöitä, broileria, lohta... Hyviä yhdistelmiä on loputtomasti. Suosittelen kuitenkin ehdottomasti tätä alkuperäistä ohjetta!

Paistetun kesäkurpitsan ja herkkusienten joukkoon lisättävä sherry ei taida olla mikään välttämättömyys, mikäli sellaista ei kaapista löydy. Uskon, että se kuitenkin toi ruokaan oman arominsa. Meiltäkin löytyi yllättäen sherrypullo. ”Shaishiko olla lashillinen sherryä?” kysyttiin tämän talon nuorison suosikkisarjassa Kummelissa. Tätä lausetta olemme toistelleet huumorilla kerran jos toisenkin, ja ilmeisesti myönteisen vastauksen pelossa meillekin on hankittu varmuuden vuoksi sherrypullo. Ja tulipa sillekin viimein käyttöä. :)

Kesäkurpitsa-herkkusieni-tortellinivuoka

1 paketti eli 250 g tuoretortellineja
1 suuri tai 2 pientä kesäkurpitsaa
300 g herkkusieniä tai portobelloja
2 rkl sherryä
oliiviöljyä paistamiseen
1 dl silputtuja aurinkokuivattuja tomaatteja
suolaa
mustapippuria
tuoretta basilikaa

Päälle:
2 dl ruokakermaa
1 kananmuna
parmesaanijuustoraastetta

Paistaminen: 200 C°, noin 30 minuuttia

Kuutio kesäkurpitsa ja suikaloi sienet. Paista kesäkurpitsakuutiot ja sienisuikaleet oliiviöljyssä ja anna sienistä irtoavan nesteen haihtua kokonaan. Lisää sherry, mausta suolalla ja pippurilla ja anna hautua hetki.


Keitä tortellinit pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta vesi pois. Lisää keitettyjen tortellinien joukkoon tilkka oliiviöljyä, jotta ne eivät tartu toisiinsa.

Laita uunivuoan pohjalle puolet kesäkurpitsa-sieniseoksesta ja lisää päälle puolet tortellineista, aurinkokuivatuista tomaateista ja basilikasilpusta. Tee toinen kerros samalla tavalla.

Sekoita ruokakerma ja kananmuna keskenään ja kaada tasaisesti vuokaan. Ripottele pinnalle parmesaanijuustoraastetta. Paista 200 C°:ssa noin puoli tuntia.

Tortellinivuoka ennen uuniin menoa

7 kommenttia:

Karkkis kirjoitti...

Tämä menee kokeiluun viikonloppuna, ehdottomasti! Kuulostaa hyvältä ja mä olen yrittänyt löytää hyviä kasvisreseptejä ja tähän mennessä hirveän montaa uutta ei ole löytynyt. Tai siis en ole tehnyt toista kertaa. Raportoin sitten miten tälle kävi!

Noora kirjoitti...

Odotan innolla raporttia! Toivottavasti onnistuu ja maistuu. :)

Karkkis kirjoitti...

Raportti:

Tämä ruoka hyppäs samantien mun kärkisijoille! Oli ihan hirveän hyvää! Tein hiukan pienemmän annoksen mitä ohjeessa ja se meni melkein kaikki kerralla, kun oli kaksi syöjää.

Tosta reseptistä vaan näki, että se on tosi hyvää! Ensi kerralla uskallan pistää enemmän parmesaania.

Noora kirjoitti...

Voi kuinka kiva kuulla! :) Tämä on myös siitä kiva resepti, että sitä voi syödä ihan sellaisenaan tai sitten aterian lisukkeena. Mitä tortellineja käytit? Löytyikö sulta sherryä?

Anonyymi kirjoitti...

nyt oli noora kyllä todella hyvää!! kokeilin vkonloppuna namiiii:)
t.HK

Maria kirjoitti...

Tää oli kyllä hyvää viime vkl kun tein. Mulla oli kirsikkatomaatteja ja keltainen paprika lisäksi ja tein kahdesta paketista tortellineja neljälle. Kaik män. Fetaa voisi kokeilla seuraavaksi lisätä, tulisi sellaista sopivaa suolaisuutta vielä.

Maria kirjoitti...

Eilen kokeilin tätä ja käytin soijarouhetta lihan korvikkeena. Pastana käytin ihan kuivafusillia. Ihan ok oli. Ei se soijarouhe nyt ihan niin hyvää silti ollut, että lihasta luopuisin.