sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Banaanileipää suklaalla ja ilman

Banaani-suklaaleipä

Banaanileipä

Edellisen postaukseni aiheena oli brunssi ja lupailin antaa erään hyvän brunssiherkun ohjeen. Olin pari vuotta sitten matkalla Pekingissä ja hotellin aamiaisella oli joka päivä tarjolla mitä ihaninta banaanista tehtyä leipää. Matkasta asti olen ikävöinyt tätä pehmeän makeaa mutusteltavaa. Mielestäni banaanileipä on parasta ihan sellaisenaan, mutta halutessaan päälle voi laittaa vaikka hilloa tai siivun juustoa. Ihan arkiaamuun banaanileipä ei makeudessaan taida sopia, mutta sen sijaan loma- ja vapaapäivien luksusaamiaisille paremmin kuin hyvin. Banaanileipä on myös ihana välipalaherkku tai vaikkapa hiihtoloman retkieväs.

Aiemmissa postauksissani kirjoitin myös Anna-Leena Härkösen Taikinaterapiaa-reseptilehdestä. Sieltä silmiini osui banaanileivän ohje. Haeskelin vertailua varten ohjeita myös netistä ja Ruokalan sivuilla törmäsinkin banaani-suklaaleivän ohjeeseen. Päätin järjestää oikein kunnon banaanileipätestin. Kuitupitoinen banaanileipä vastaan suklaanhimoisen banaanileipä!

Molemmat leivät valloittivat minut omalla tavallaan, mutta suklaaleipä ei ollut kyllä leipää nähnytkään! Kyseessä on tarkemmin sanottuna ihanan mehevä banaani-suklaakakku, jota söisin mielelläni kahvipöydässä. Tavallinen banaanileipä sen sijaan menee vielä leivästä. Minua ihastutti erityisesti tämän banaanileivän rouheinen rakenne. Alkuperäisessä ohjeessa taikinaan lisättiin kauraleseitä, mutta minä vaihdoin suurin piirtein puolet leseistä kaurahiutaleisiin. Lopputulos oli oikein onnistunut.

Aamiaista tai brunssia varten banaanileipä kannattaa valmistaa ehkä jo edellisenä iltana. Mielestäni leipä maistui paremmalta jäähtyneenä kuin suoraan uunista otettuna. Sekä banaanileipä että banaani-suklaaleipä säilyvät hyvin. Säilyvyyttä voi olla kyllä vaikea testata, sillä nämä ihanuudet on mukavampi syödä kuin seisottaa pöydällä…

Banaani-suklaaleipä

125 g voita
2 ½ dl sokeria
2 kanamunaa
2 rkl kermaa
3 banaania
1 tl sitruunamehua
1 tl vaniljasokeria
2 ½ dl tummaa suklaata rouhittuna
5 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
¾ tl soodaa

Paistaminen: 175 °C, noin tunti

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten joukkoon. Lisää taikinaan haarukalla soseutetut banaanit, kerma, sitruunamehu ja vaniljasokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Lisää viimeiseksi suklaarouhe. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun leipävuokaan. Paista 175 °C:ssa noin tunti.

Banaanileipä

3-4 kypsää banaania
1 dl sokeria
1 kananmuna
½ dl voisulaa
1 dl kauraleseitä
1 ½ dl kaurahiutaleita
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa

Paistaminen: 175 °C, 1 tunti 15 minuuttia.

Muusaa banaanit, lisää sokeri, kananmuna ja sulatettu voi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää banaaniseokseen. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun leipävuokaan. Paista 175 °C:ssa noin 1 tunti 15 minuuttia.

Ei kommentteja: