tiistai 16. helmikuuta 2010

Brunssilla Blankossa


Vietin ystävieni ja siskoni kanssa viime sunnuntaina ihanaa ystävänpäivää herkullisen brunssin äärellä Blankossa. Tämä Turussa Aurakatu 1:ssä sijaitseva ravintola järjestää sunnuntaibrunsseja noin kerran kolmessa viikossa. nykyisin joka sunnuntai (edit. 20.2.2011). Talviaikaan ravintola ei ole normaalisti auki sunnuntaisin, vaan koko päivä on pyhitetty pelkästään brunssille. Ovet aukeavat kello 12 ja 15 eurolla saa brunssibuffetista herkutella vaikka aina kello viiteen, joskus jopa iltakuuteen asti. (Silloinhan on muutenkin jo päivällisen aika…) Sisään voi astella mihin aikaan vaan, pöydät täyttyvät ja tyhjenevät melko tasaiseen tahtiin. Pöytävarauksia ei valitettavasti voi tehdä, mutta tilaa uskoisin kyllä aina löytyvän.* Aina löytyy myös syötävää, sillä seisovaa pöytää täydennetään kiitettävästi koko iltapäivän ajan. Suosittelen todellakin tällaista sunnuntaihemmottelua kaikille, myös muulloin kuin ystävänpäivänä! Blankoakin suosittelen, myös muulloin kuin sunnuntaisin.

*Edit. 20.2.2011: Blankon brunssi on vain kasvattanut suosiotaan ja vaikka se nykyisin tarjoillaankin joka sunnuntai, on kysyntä valtava. Nyt suosittelisin brunssille menoa ehdottomasti jo heti klo 12! Viikko sitten yritimme päästä brunssille klo 13, eikä siihen aikaan vapaista pöydistä ollut toivoakaan. Vaikka osa asiakkaista olikin jo syönyt, ihmiset näyttivät haluavan istua pöydissä hamaan iltapäivään asti… 

”Brunssi” tulee siis sanoista breakfast ja lunch eli kyseessä on yhdistelmä aamias- ja lounaspöydän antimista, unohtamatta tietenkään makeita herkkuja. Brunssi kuuluisi kai nauttia aamupäivällä, mutta sunnuntaina aamupäiväksi sopii kyllä varsin hyvin kello 12-17 välinen aika. Itse tulin aamupäivällä Turkuun kotipaikkakunnaltani Raumalta, joten olin nauttinut jo kevyttä aamiaista. Minulle Blankon brunssi toimitti siis vähän lounaan virkaa. Maha tuli kyllä täyteen! Blankossa ystävänpäivän brunssin antimiin kuuluivat leivät, leikkeleet ja juustot, croissantit, vihannekset, erilaiset salaatit, paistetut makkarat, munakokkeli, lohkoperunat, grillatut broilerinfileepalat ja kevätkääryleet. Ihan kaikkea tätä en kuitenkaan maistellut, mutta erityistä kiitosta minulta saavat ainakin caesarsalaatti ja broilerinfileet. Makealta puolelta taas löytyi suussa sulavan ihanaa omenakaurapaistosta vaniljakastikkeen kera sekä tietenkin, laskiaissunnuntainkin kun oli, meheviä laskiaispullia. Juomaksi sai tietysti kahvia, teetä ja mehuja.

Tunnelma brunssilla oli ennen kaikkea rento musiikin soidessa ja ihmisten nautiskellessa olostaan. Suurin osa asiakkaista, kuten Blankon normaalistakin kävijäkunnasta, oli nuoria aikuisia, mutta myös esimerkiksi lapsiperheitä näkyi. Ihmisiä tuli ja meni, osa oli kauemmin, osa vain hetken. Oma porukkamme istui brunssilla useamman tunnin. Ensin suolaista, sitten makeaa, hetki sulattelua, sitten vähän vielä leipää ja sitä hyvää salaattia… ja tietysti taas hiukan omenapaistosta… Itse olin ensimmäistä kertaa brunssilla, mutta jotkut ystävistäni olivat testanneet sunnuntaibrunssia Blankossa aiemminkin. Heidän kertomuksistaan olin oppinut, että suurena vaarana on itsensä ähkyyn syöminen! Onnistuin itse välttämään tästä vaarasta tietoisena taitamattoman mähkimisen. Ruoka ei syömällä maailmasta tai brunssibuffetista lopu, ja illallakin on kiva jaksaa vaihteeksi taas syödä. Kuten Arvo Ylppökin korosti: kohtuus kaikessa!

Brunssin voi tietysti toteuttaa itsekin. Hieman vaivaa brunssin järjestämisessä saa kyllä nähdä, joten Blankoon vieriminen on siinä mielessä aika helppo vaihtoehto. Brunssi olisikin parasta järjestää nyyttäriperiaatteella yhdessä ystävien kanssa. Tällöin voi etukäteen sopia, kuka tuo mitäkin, joten yhden ihmisen vaivannäkö jää pieneksi. Sattumalta MeNaiset-lehden helmikuun alussa ilmestyneessä viidennessä numerossa oli artikkeli brunssista ja paljon hyviä brunssiherkkujen ohjeita. Itse asiassa myös seuraavassa postauksessani tulee olemaan yksi erinomainen brunssiherkun ohje. Siispä kaikki vaan brunssia järjestämään ja seuraavaa Blankon brunssisunnuntaita odottelemaan!

Ystävänpäivä meni jo, mutta tämän kuvan myötä kehtaan toivotella vielä hyvää laskiaista!

3 kommenttia:

Karkkis kirjoitti...

Tämä kuulostaakin hyvältä! Pitääpä panna mieleen jos joskus kävisi brunssilla.

Mä kyllä olen vähän huono tuossa kohtuus-asiassa ja saatan syödä itteni ähkyyn!

Anonyymi kirjoitti...

Tosi kiva tietää! Ite miettiny aina tota brunssihommaa, ja aatellu, et kuka jaksaa syödä "aamiaisella" croisantteja yms. buffetin verran. Mutta nytpä uskaltaudun siis joskus kokeilemaan, jos sieltä saa ihan kevyttä ruokaakin! T.H&O

Noora kirjoitti...

Jep, kannattaa ihmeessä kokeilla! Ainakin tässä Blankon buffetissa oli jokaiselle jotakin. Brunssipaikkoja saisi vaan olla enemmän, että voisi vertailla valikoimia. :)