maanantai 8. helmikuuta 2010

Tiramisu


Varoitan heti kaikkia vannoutuneita tiramisun ystäviä: tämä ohje on äärimmäisen vääräoppinen! Varoitan myös kaikkia jälkiruokien ystäviä: tätä herkkua on saatava lisää!

Tiramisuhan on italialainen jälkiruoka, joka sisältää perinteisesti muun muassa mascarpone-juustoa, savoiardi-keksejä ja likööriä. Tämä tiramisu ei sisällä näistä mitään! Ehkä juuri poikkeavien ainesosien vuoksi tämä resepti kiinnittikin huomioni. Lopputuloksena oli kaikesta huolimatta (tai juuri siksi) uskomattoman herkullinen jälkiruoka.

Minulla ei ole mitään mascarponea ja savoiardi-keksejä vastaan, mutta tiramisuun lisättävä likööri ei miellytä makuaistiani. Kahvi on toinen ainesosa, jota tiramisussa vierastan, koska en ole kahvinjuojakaan. Juuri näistä syistä en oikeastaan koskaan uskalla tilata ravintoloissa jälkiruuaksi tiramisua. Koskaan ei tiedä mitä saa. Maistelen sitten tiramisua aina joltain toiselta pöytäseurueessa. Joskus yllätyn positiivisesti, mutta useimmiten olen onnellinen, että tilasin itse muuta.

Ostimme viime kesänä Anna-Leena Härkösen Taikinaterapiaa-nimisen reseptilehden. Jostain kumman syystä yksikään resepti ei ollut ennättänyt kokeiltavakseni, kunnes eräänä päivänä tavallaan löysin lehtisen uudestaan. Pyöräytin lehtisestä saman tien kolme eri herkkua. Yksi niistä oli tämä tiramisu, kaksi muuta ilmestyy aikanaan blogiin, kannattaa odottaa! Muokkasin ohjetta ihan pikkuisen alkuperäisestä, mutta samat ainesosat säilytin. Härkönen kuvailee tämän tiramisun ohjetta yksinkertaisimmaksi ja parhaimmaksi, ja vakuutti näin minutkin siitä, että joskus feikki voi olla parempaa kuin aito. Kaurakeksit ja maitorahka savoiardien ja mascarponen tilalla tekevät tiramisusta oikeastaan raikkaan suomalaisen version. Kahviakin oli juuri sopiva määrä, maistui erinomaisesti minullekin. Ja alkuperäisessä ohjeessa likööri löytyy kyllä suluista, joten jos itse pidät siitä, lorauta mukaan.

Tiramisu

Pohja:
170 g kaurakeksejä
25 g voisulaa
n. 1 dl lämmintä vahvaa kahvia
(2 rkl kahvilikööriä tai konjakkia)

Täyte:
2 dl kermavaahtoa
1 prk maitorahkaa
3/4 dl sokeria
2 tl vanilijasokeria
(2 rkl kahvilikööriä tai konjakkia)
3 liivatelehteä
2 rkl kuumaa vettä

Pinnalle:
kaakaojauhetta

Murskaa kaurakeksit murusiksi haarukalla ja sekoita joukkoon voisula. Kaada kahvi keksinmurujen joukkoon ja halutessasi lisää myös alkoholi. Muruseos saa olla aika vellimäistä, mutta voit säätää kosteutta oman makusi mukaan. Levitä muruseos kevyesti voidellun vuoan pohjalle.

Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon maitorahka sekä sokerit. Halutessasi voit lisätä myös tilkan alkoholia. Liuota liivatelehdet kiehuvan kuumaan vesitilkkaan ja lisää liuos kermaseokseen tasaisesti sekoittaen. Levitä kermatäyte pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään kolme tuntia. Siivilöi pinnalle kaakaojauhetta ennen tarjoilua.

Haluanpa kertoa teille lopuksi erään mukavan asian. En ollut ehtinyt hetkeen päivitellä blogiani opiskelukiireiden vuoksi. Nyt kun kiireeni hieman helpottivat ja pääsin taas innokkaasti bloggailun pariin, sain myös aika yllättävän uutisen. Suomen ykkösruokablogi Pastanjauhantaa oli kokannut tortellinivuokaani ja linkittänyt oman pikku blogini sivulleen! Aikamoinen juttu juuri aloittaneelle bloggaajalle, ihanaa! Huomasin heti, että kävijälaskurini summa oli kasvanut reilusti tämän myötä. Tervetuloa siis kaikki uudetkin lukijat, toivottavasti bloggaukseni innostavat kokkailemaan ja leipomaan!

Ei kommentteja: