lauantai 19. kesäkuuta 2010

Prinsessakakku


Tänään on pitkään odotettu päivä, Ruotsin kruunuprinsessa Victorian ja Daniel Westlingin hääpäivä! Suomessa on tuskin toista perhettä, joka olisi niin innostunut prinsessahäistä kuin meidän perheemme. Vai onko teilläkin katsottu koko viikko suoria lähetyksiä Ruotsin kuninkaanlinnan edestä, keskusteltu loputtomiin hääjuhlallisuuksien vaiheista tai kehystetty hääparin kuva olohuoneen piirongin päälle? Olimme vähällä lähteä Tukholmaan katsomaan hääkulkuetta kuten isäni teki tasan 34 vuotta sitten. Tiedotusvälineiden kautta kotoa käsin saa kuitenkin paremmat näkymät tapahtumien keskipisteeseen.

Kuninkaallisinnostuksemme alkoi toden teolla, kun lukiossa ruotsin opettajani toi luokkaamme luettavaksi Svensk Damtidning -nimistä, kuninkaallisten elämästä kertovaa naistenlehteä. Lehteä lukiessa kulutin monet välitunnit ja lopulta opettajani alkoi antaa lehtiä suoraan minulle, sillä taisin olla niistä huomattavan kiinnostunut. Ja edelleenkin saan näitä lehtiä ihanalta opettajaltani samassa koulussa opettajana olevan äitini kautta! Olen säästänyt joka ikisen viikoittain ilmestyvän lehden ja voisin lukea niitä uudelleen ja uudelleen…


Juhlat ja gaalat, timanttien ja iltapukujen loiste, valtiovierailut ja etelänlomat, rakkaustarinat, kihlajaiset, häät, lasten syntymät ja heidän kasvunsa, myötä- ja vastoinkäymiset Euroopan kuningashuoneissa ovat tulleet tutuiksi minulle ja koko muulle perheelle. Kuinka monet kerrat olenkaan huokaillut, että ”Olisipa Suomessakin kuninkaalliset!” Toisaalta olen nyt saanut mielikuvissani leikkiä rauhassa Suomen prinsessaa. ;)

Sympaattinen ja yritteliäs prinsessa Victoria on ollut aina yksi suosikkiprinsessoistani, ja hänen elämänsä seuraaminen onkin ollut viime vuosina valtavan jännittävää. Hänen ja Danielin rakkaustarina on kuin satu, jossa todellinen rakkaus viimein voittaa epäilykset, luokkarajat ja vakavat sairaudet. Victoriaa ja Danielia katsellessani tunnen syvää liikutusta ja onnea, sillä vaikka kyse on kuninkaallisista, ovat he silti todellisia ihmisiä sieluineen ja tunteineen, jokaista hiuskarvaa ja nefronia myöten. Se, että saa elää rakastamansa ihmisen kanssa, ei ole ollut heidän kohdallaan selviö. Nyt he viimeinkin saavat toisensa – pakahdun! :)


Prinsessakakku kuuluu itseoikeutetusti häävalvojaisiimme. Prinsessakakunkin tarina alkaa lukioajoistani. Penkkaripäivänä me abit kiitimme lukion opettajia tarjoamalla heille erään koulutoverimme äidin leipomia prinsessakakkuja. Opettajaäitini pyysi ohjeen ja siitä lähtien meilläkin on leivottu tätä ruotsalaista kakkujen kaunotarta, milloin missäkin värissä.Victorian ja Danielin häitä varten halusin leipoa kakun sen alkuperäisessä värissään, heleän vaaleanvihreänä. Prinsessakakku on yhtä helppo tehdä kuin tavallinen täytekakkukin, mutta marsipaanikuorrutteen kaulitsemiseen tarvitaan raavasta voimaa isän kädestä. Sitä on kuitenkin aina löytynyt, sillä palkkioksi hän saa tietenkin palan suussa sulavan vadelmaista prinsessakakkua!

Prinsessakakku

Pohja:
4 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
4 dl vispikermaa
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl raastettua sitruunan kuorta
noin 2 dl vadelmahilloa

Kostutus:
1 dl vedellä laimennettua sitruunamehua

Kuorrutus:
300 g värillistä marsipaania
tomusokeria
marsipaaniruusuja koristeeksi

Paistaminen: 175 °C, noin 30 minuuttia

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi seos varovasti muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun 24 cm halkaisijaltaan olevaan kakkuvuokaan. Paista 175 °C:ssa noin 30 minuuttia. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokerilla, vaniljasokerilla ja sitruunankuoriraasteella. Leikkaa kakku kolmeen osaan ja kostuta kaksi alempaa osaa vedellä laimennetulla sitruunamehulla. Levitä alimmalle kakkulevylle vadelmahilloa ja kermavaahtoa. Paina keskimmäinen kakkulevy päälle ja levitä myös sille vadelmahilloa ja kermavaahtoa. Nosta ylimmäinen levy viimeiseksi kakun ylle ja painele kakun reunoja kevyesti tiiviimmäksi. Lisää kakun päälle keko kermavaahtoa levittäen sitä hieman reunoja kohti. Kermavaahtokeko tekee prinsessakakkuun sen tunnusomaisen pyöreän muodon.


Kutsu raavas henkilö paikalle. Pyydä kauniisti häntä kaulitsemaan marsipaani kahden leivinpaperin välissä ohueksi pyöreäksi levyksi. Levyn halkaisijan tulee olla suurempi kuin kakun, jotta marsipaani riittää peittämään myös kakun reunat. Kaulitsemisen helpottamiseksi marsipaania kannattaa notkistaa lämmittämällä marsipaanipakettia esimerkiksi kuumassa vedessä liottamalla. Nosta kaulittu marsipaani varovasti kakun ylle. Leikkaa mahdollinen ylimääräinen marsipaani pois kakun alareunasta. Voit letittää ylimääräisestä marsipaanista koristeeksi letin kakun alareunaan. Viimeistele kakku tomusokerilla ja marsipaaniruusuilla.
1 kommentti:

Karkkis kirjoitti...

Piti heti tulla katsomaan mitä kirjoitat häistä! :) Olemme myös äidin kanssa itkua tihrutellen katselleet mm. puheita ja häävalssia uudelleen ja uudelleen. Myönnettäköön, että ihan teidän perheenne antaumuksella emme ole häitä seuraneet. Tyydyimme myös ostettuihin leivoksiin.

Viinilasit sentään kohotimme!