sunnuntai 4. heinäkuuta 2010

Leipätangot


Olen nyt kesälomalla lainannut kirjastosta paljon ruokakirjoja. Rakastan reseptien ja kauniiden ruokakuvien selailua. En välttämättä etsi kirjoista mitään tiettyjä ruoka- tai leivontaohjeita vaan keräilen lähinnä ideoita.

Richard Bertinetin Leipää monella tavalla on loistava esimerkki ideasammosta. Kirjassa on vain viisi leipätaikinareseptiä, mutta näistä perusohjeista on tehty kymmeniä variaatioita. Vaaleasta taikinasta syntyy esimerkiksi patonkia, sitruunasämpylöitä ja juustokumina-gruyèreleipää, oliivitaikinasta ainakin pizzaa, ciabattaa ja focacciaa. Tummasta taikinasta tehty kardemumma-luumuleipä houkuttaa erityisesti, mutta miltähän maistuisi samasta taikinasta tehty merileväleipä? Kunnon tumma ruisleipä vai pain de campagne? Jälkkäriksi makeasta taikinasta tehtyä suklaapullaa!

Antaisikohan kirjasto tämän kirjan minulle ikuisuuslainaan?

Tein ensimmäiseksi kirjan vaaleasta taikinasta leipätankoja, jotka kirjassa saivat mausteekseen seesamia ja anista tai oliiveja, yrttejä ja pecorinojuustoa. Oman versioni tein tutusta perussetistä: oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja, fetaa, parmesaania ja yrttejä. Täytteeksi voi laittaa siis mitä haluaa. Leipätangot ovat valtavan helppoja tehdä ja lopputulos on uskomattoman houkutteleva. Tein nimittäin kahtena peräkkäisenä päivänä tupla-annokset leipätankoja ja ne katosivat saman tien. Naapurit tosin kävivät vähän auttamassa. ;) Reseptiä toivottiin pikaisesti blogiini!

Leipätangot ovat ihanan rapeita pinnalta, mutta sisältä kuitenkin meheviä. En kyllä ihmettele, että taikina on niin hyvä, onhan kirja nimenomaan vihkiytynyt asiaan. Kirjan perehtyneisyys menee kyllä hieman yli oman kärsivällisyyteni. Ensimmäisen 30 sivun aikana käydään yksityiskohtaisesti läpi leivän leipomisen eri vaiheet taikinan taittelun liikesarjoista leivän eri kypsyysasteisiin. Taikina työstetään tietenkin käsin elävän ja joustavan tuntuiseksi silkinpehmeyttä unohtamatta. ”Lupaan, että taikinan lumo alkaa tästä!” sanoo leipuri Bertinet ja upottaa kätensä tahmeaan taikinaan. Leipuri Noora sen sijaan nojailee taikinaa pyörittävään yleiskoneeseen ja lukee samalla Prinsessapäiväkirjojen* viimeistä osaa. Minähän olen lomalla, enkä missään taikinakoulussa! Ei vaan, anteeksi nyt, kirja antaa varmasti tosi hyviä neuvoja leipätaikinan työstämiseen käsin. Minä vaan en jaksa perehtyä niihin. Yleiskoneen käyttöön perehtyneenä totean silti: leivästä tulee valtavan hyvää tälläkin tyylillä.

*Jotkin kirjat ovat liian hyviä jätettäviksi teini-ikään! Olen sitä paitsi saanut Prinsessapäiväkirjoista paljon kirjallisia vaikutteita. Uskokoon ken haluaa!

Leipätangot:

noin 25 tankoa

taikina:
3,5 dl vettä
½ pussia kuivahiivaa tai 10 g tuoretta hiivaa
1 ½ tl suolaa
n. 8 dl hiivaleipäjauhoja

täyte:
aurinkokuivattuja tomaatteja
oliiveja
fetajuustoa
parmesaaniraastetta
kuivattuja yrttejä

paistaminen: 225 °C, noin 10–15 minuuttia

Lämmitä vesi kädenläpöiseksi tai vähän kuumemmaksi, jos käytät kuivahiivaa. Liuota tuore hiiva veteen tai sekoita kuivahiiva pieneen jauhomäärään ja sekoita ne veteen. Lisää suola ja loput jauhoista vähitellen. Taikina saa olla pehmeää ja hieman tarttuvaa. Kohota kaksinkertaiseksi liinan alla lämpimässä paikassa.

Hienonna taikinan kohotessa täytteen ainekset ja sekoita ne yhteen.

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Painele tai kaulitse taikina noin sentin paksuiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä levylle tasaisesti täyte ja painele sitä hieman taikinaan. Taita levy kolmin kerroin: ensin yksi kolmasosa keskelle ja sen jälkeen toinen kolmasosa tämän taitoksen päälle. Venytä taikinaa hieman pituussuunnassa. Leikkaa taikina lyhyemmän sivun suuntaisesti noin sentin levyisiksi viipaleiksi ja kieritä tai pyöritä taikinaviipale pitkäksi tangoksi. Peitä tangot leivinliinalla ja anna kohota parikymmentä minuuttia. Ripottele kohotetuille tangoille hieman vettä esimerkiksi pullasudin avulla: vesipisarat tekevät leivän kuoresta rapean sen paistuessa. Paista leivät 225 °C:ssa noin 10–15 minuuttia. Nosta paistetut leipätangot jäähtymään ritilän päälle. Säilytä valmiit leivät ilman peittämistä, jotta ne pysyvät rapeina.

Täytä

Taita

Tunne

Venytä

Rullaa

Ihaile

1 kommentti:

aleksi kirjoitti...

tuo on hyvä kirja mutta vähän liiankin yksinkertastettuna.. monissa ohjeissa tehdään niin paljon lisää että ne voi listata ihan omiksi ohjeiksi.

ja sillä on sormus sormessa kuvissa!