lauantai 17. heinäkuuta 2010

Munakoisopizza


Ruokablogini ahkerin lukija on varmasti isosiskoni. Saan häneltä jatkuvasti palautetta koskien ruokablogini päivitystahtia. Hänen mukaansa saisin lisäillä tänne uusia juttuja melkein joka päivä! Vaikka hyörinkin keittiössä lähes päivittäin, ei niin nopea päivitystahti oikein onnistu. Ruokablogin kirjoittamiseen, suunnitteluun, leipomiseen, ruuanlaittoon ja kuvaamiseen saa kulumaan aika paljon aikaa tälläkin päivitystahdilla. Tiivis ruokaboggailu kävisi helposti päivätyöstä, ja sellaiseksi sen mielelläni ottaisinkin, jos joku ryhtyisi palkanmaksajaksi. Enpä epäilisi hetkeäkään, en! Mutta ainakin toistaiseksi olen onnellinen ruokablogistani harrastuksena. Vain siskoni on joskus hieman tyytymätön… ;)

Siskoni tuli juuri käymään kotonamme Raumalla ja ajattelin tehdä häntä varten jotakin herkullista. Päädyin jälleen leipomaan, mutta tällä kertaa leipomukseni käy myös ruuasta. Jääkaapissamme sattui olemaan munakoisoa, paprikaa, kirsikkatomaatteja, feta- ja parmesanjuustoa sekä pestoa. Juuri nämä ovat ainekset maailman ihanimpaan pizzaan, jonka äitini on kehittänyt saatuaan idean parin vuoden takaiselta Rooman matkaltaan. Tämä pizza on niin hyvää, että se kilpailee mielestäni aivan eri luokassa kuin muut pizzat. Munakoisopizzassa ei ole ollenkaan tomaattikastiketta muiden täytteiden pohjana vaan pizzapohjalle levitetään pestoa. Tähän päälle ladotaan itketetyt ja paistetut munakoisot muiden täytteiden kanssa. Mielettömän hyvää!

Itketetyt munakoisot? Niin, munakoiso ei ehkä kuulu jokaisen perusraaka-aineisiin ja siksi annankin pienen opastuksen munakoison saloihin. Jos et tunne vielä tätä maukasta, mehevää ja monikäyttöistä kasvista, veikkaan, että siitä tulee uusi paras ystäväsi. Munakoiso on sellaisenaan käytettynä kitkerä, mutta itkettämällä kitkerät kyyneleet pois munakoisosta sen maku muuttuu pehmeäksi. Munakoisoa ei itketetä loukkaamalla sen tunteita vaan ripottelemalla suolaa viipaloidulle munakoisolle. Suola nostaa kitkerän nesteen munakoisoviipaleiden pinnalle pisaroiksi, jotka pyyhitään itketyksen jälkeen pois. Itketyksen jälkeen iki-ihana munakoiso on käyttövalmista paistinpannulle tai grilliin. Rohkeasti vain kokeilemaan!

Munakoisoviipaleet kyynelehtimässä

Munakoisopizza

pizzataikina:
2 dl vettä
½ pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
4 rkl oliiviöljyä
5 dl vehnäjauhoja (Edit: Suosittelemme pientä osuutta durumvehnäjauhoja!)

täytteet:
noin puolet pienestä purkillisesta pestoa
1 keskikokoinen munakoiso
1 paprika
oliiviöljyä paistamiseen
suolaa itketykseen
10-20 kirsikkatomaattia
100 g fetajuustoa
parmesaaniraastetta
pizza- tai emmentaljuustoraastetta
pippuria
Provence-maustetta
tuoretta basilikaa

Paistaminen: 225 °C, noin 15 minuuttia

Tee ensin pizzataikina. Lämmitä vesi hieman yli käden lämpöiseksi, sekoita ½ pussia kuivahiivaa pieneen jauhomäärään ja lisää nämä veteen. Lisää suola, öljy ja jauhot ja alusta taikina valmiiksi. Kaulitse taikina pyöreäksi levyksi leivinpaperin päälle ja anna kohota liinan alla noin puoli tuntia eli täytteiden valmistelun ajan.

Viipaloi munakoiso noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja levitä ne esimerkiksi leivinpaperin tai leikkuualustan päälle. Ripottele noin ¼-½ tl suolaa kunkin viipaleen päälle ja annan munakoisojen itkettyä noin 15 minuuttia. Pyyhi tämän jälkeen talouspaperilla neste ja suola pois viipaleista. Paista viipaleita paistinpannulla oliiviöljyssä kunnes ne pehmenevät. Paloittele paprika ja paista myös paprikanpalat.

Levitä kohonneelle pizzapohjalle ohut kerros pestoa. Levitä tämän päälle paistetut munakoisot (voit leikata viipaleet puolikkaiksi tai neljäsosiksi), paistetut paprikanpalat, puolitetut kirsikkatomaatit, kuutioitu fetajuusto, kuivattuja yrttejä, ripaus mustapippuria ja silputtua tuoretta basilikaa. Ripottele pinnalle hieman raastettua parmesaania ja pizzajuustoraastetta. Paista pizza 225 °C:ssa noin 15 minuuttia.



Tyytyväinen isosisko: pikkusisko päivitti blogin ja teki pizzaa

Munakoisopizza vie sydämeni suoraan takaisin Italiaan ja onnekseni muutkin osani pääsevät sinne pian perässä. Lähden nimittäin maanantaina viikoksi Sorrentoon ja Caprille lomailemaan! Herkullisia matkaterveisiä tulossa pian!

2 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Tämä tehty. Tapahtui vanhanaikaiset eli aivan liikaa täytettä:) Oli hyvää.

Noora kirjoitti...

Voiko pizzassa olla liikaa täytettä?! ;) Äitikin teki tätä taas eilen, kun oli äidin työkavereita vieraana. Naurettiin, kun äiti oli joskus aiemmin kertonut tän ohjeen just yhdelle näistä vieraista ja tämä ei ollut ymmärtänyt, että kyseessä oli pizza. Heillä tehdään tätä siis munakoisovuokana! Kuulemma hyvää on sekin.