lauantai 23. lokakuuta 2010

Porkkanakakku Jamie Oliverin tyyliin


Olen seurannut sivusta muissa ruokablogeissa järjestettyjä ruokahaasteita, mutta en ole itse tohtinut koskaan osallistua mukaan. Ruokahaasteessa on kyse leikkimielisestä kuukausittain järjestettävästä kilpailusta ruokablogien välillä. Edellisen kuukauden ruokahaasteen voittajablogi antaa muille bloggaajille haasteeksi aiheen, jonka mukaan kyseisessä kuussa tulee kokata tai leipoa jotakin. Osallistujat postaavat haasteen mukaan tekemänsä ruuan omassa blogissaan ja lähettävät kilpailun järjestäjälle linkin reseptistään määräaikaan mennessä. Kilpailun järjestäjä esittelee tämän jälkeen kaikki haasteeseen osallistuneet ruuat blogissaan. Sitten käynnistyykin kaikille lukijoille avoin äänestys parhaasta haastevastauksesta. Äänestys kestää noin viikon ja sen jälkeen voittaja julkistetaan. Ruokahaasteessa ei kilpailla sen kummemmista palkinnoista vaan voittaja saa puolestaan keksiä seuraavan kuun ruokahaasteen ja järjestää äänestyksen omassa blogissaan. Ruokahaasteeseeen voivat siis osallistua kaikki bloginpitäjät silloin kuin haluavat.

Lokakuun ruokahaasteen järjestää blogi nimeltä Villa Ainala Cuisine. Lokakuun aiheena on kokata tai leipoa jotakin makeaa lahjaksi synttärisankarille. Tämä haaste iski minuun, sillä pääsen leipomaan ihan oikeasti aina lokakuussa päivänsankareille: sekä isosiskoni että isäni viettävät lokakuussa syntymäpäiviään ja isäni nimpparitkin sattuvat samalle kuulle. Minun on siis ehdottomasti osallistuttava haasteeseen! Mutta voih: tämänkertainen ruokahaaste ei jostain syystä olekaan innostanut samalla tavalla muita ruokabloggaajia. Tähän mennessä ruokahaasteeseen on osallistunut minun lisäkseni vain yksi blogi! Ja viimeinen osallistumispäivä on tänään... Eipä siis kovin suurta osaanottajarynnistystä ole enää odotettavissa, mutta minkäs teet vaikka haasteaihe onkin mitä hauskin. Pessimistipuoleni hieman pohti, että mitäs sitä minäkään näin pieneen kilpailuun osallistumaan, mutta optimistipuoleni taas iloitsee paremmista voittomahdollisuuksista. Onneksi optimismi on ottanut ylivallan, joten ei muuta kuin jännityksellä kisaamaan ihka ensimmäiseen ruokahaasteeseeni! Äänestysohjeista kirjoittelen myöhemmin tarkemmin…

Lokakuun päivänsankarille halusin leipoa jotakin tähän vuodenaikaan sopivaa, jotakin takuulla herkullista, mutta vielä tavanomaista parempaa ja ehdottomasti kakkua – synttärisankarille täytyy olla kakkua! Oma haasteherkkuni kelpaisi lahjaksi ainakin minulle ja niin se kelpasi isällekin – sekä nimi- että syntymäpäivänä. Kyseessä on itsensä Britannian ihmeen eli tietenkin Jamie Oliverin tyyliin tehty suussa sulava porkkanakakku!

Itse tehty ruokalahja on mitä loistavin idea. Jos haluat panostaa enemmän, anna lahjaksi myös tarjoiluastia, jossa viet herkut. Voit lisäksi jatkaa lahjateemaa vielä pidemmälle kuten vaikkapa tässä: lahjaksi lisää reseptejä Jamien tyyliin!

Ystäväni olivat hehkuttaneet ihanaa manteleilla ja pähkinöillä täydennettyä Jamie Oliverin porkkanakakkuohjetta joskus aiemmin. Salapoliisintaitojeni (lue: googletuksen) avulla löysin kuin löysinkin kyseisen porkkanakakkuohjeen netistä. Tarvittiin vielä hieman taidokasta käännöstyötä (lue: nettisanakirjaa ja lisää googlettamista) sekä reseptin huolellista testausta ja hiomista koekeittiössä (lue: uusintayritys keskeltä raa’aksi jääneen isän nimipäiväkakun jälkeen). Sanonpahan vain, että ennakkoluuloni ulkomaalaisia ruoka- ja erityisesti leivontaohjeita kohtaan saivat vain vahvistusta. Mittayksiköistä selvittyäsi et välttämättä pysty hankkimaan kaikkia tarvittavia raaka-aineita! Suomessa ei myydä esimerkiksi vaaleaa fariinisokeria tai itsestään kohottavaa jauhoseosta... Ensimmäinen kakkuni oli hyvä yritys, mutta ohjeen parantelun jälkeen isän syntymäpäivänä päästiin viimein herkuttelemaan täydellisellä lopputuloksella. I did it my way eli Jamie Oliverin porkkanakakusta tuli lopulta Noora porkkanakakku Jamie Oliverin tyyliin.

Yleisesti ottaen porkkanakakku on ehdottomasti yksi suosikkikakuistani. Minulla ei ole toistaiseksi ollut mitään suosikkiohjetta sen tekoon, mutta alla olevalla ohjeella taisi tulla herkullisinta porkkanakakkua, mitä olen koskaan tehnyt. Tilkka appelsiinimehua antaa kakulle mehukkaan säväyksen, muttei kuitenkaan liian hallitsevaa makua. Taikinaan lisätyt mantelit ja saksanpähkinät tuovat ihania sattumia muuten niin pehmeään kakkuun, mutta kakku toimii varmasti loistavasti ilman niitäkin. Tällä kolmen kananmunan ohjeella tulee matalan uunivuoan vetoinen taikina, mutta isommalle porukalle leipoessani kaksinkertaistaisin taikinan ja paistaisin uuninpellillisen porkkanaleivoksia.

Porkkanakakku Jamie Oliverin tyyliin

150 g voita
1 ¼ dl fariinisokeria
¾ dl sokeria
3 keltuaista
1 rkl appelsiininkuoriraastetta
3 rkl appelsiinimehua
1 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 dl porkkanaraastetta
kourallinen (n. 1 dl) manteleita
kourallinen saksanpähkinöitä
2 tl kanelia
¼ tl inkivääriä
ripaus muskottipähkinää
ripaus jauhettua neilikkaa
ripaus suolaa
3 valkuaista

Kuorrutus:
150 g maustamatonta tuorejuustoa
n. 1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1-2 tl sitruunamehua

pähkinöitä koristeluun

Paistaminen: 180 °C, 40–50 minuuttia

Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset yksitellen vatkaten voi-sokerivaahtoon ja säästä valkuaiset myöhempää vaahdotusta varten. Lisää taikinaan raastettu appelsiininkuori ja puristettu appelsiinimehu. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää taikinaan. Sekoita viimeiseksi joukkoon porkkanaraaste, karkeaksi rouhitut mantelit ja saksanpähkinät sekä mausteet. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi omassa kulhossaan ja kääntele valkuaisvaahto varovasti taikinaan. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun matalaan uunivuokaan. Paista 180 °C:ssa 40–50 minuuttia.

Vai vaahdossako sen salaisuus?

Vatkaa kuorrutteen aineet yhteen. Tomusokerin ja sitruunamehun määrää voit säädellä oman makusi mukaisesti. Itse olen hieman varovainen tomusokerin määrän suhteen, sillä minusta kuorrutteessa saa maistua tuorejuuston happamuus ja sitruunan kirpeys makean kakun vastapainona. Levitä kuorrute jäähtyneelle kakulle ja koristele pinta erilaisin pähkinöin ja mantelein.

Älä unohda nuolla kuorrutekulhoa!

6 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Noora voittoon! Vien sut supermarkettiin katsomaan jauho- ja sokerihyllyjä, ei ne ole täällä pelottavia:) Näitkö mun blogista sen Lakeland-linkin? Se oli erityisesti sulle!

Kirsikka kirjoitti...

Nami, nami, jätä mullekin palanen:). Onnea kisaan!

Karkkis kirjoitti...

Oi, mahtava lahja! Ehkä munkin pitää leipoa isänpäivänä, hyödyllistä ja hyvää lahjaa on niin vaikea keksiä!

ak kirjoitti...

Brukar vara inne och läsa din blogg nu och då.
Denhär kakan skall jag definitivt testa inom kort. Var också och röstade på ditt bidrag.
Lycka till!

Anonyymi kirjoitti...

Heippa taas Ava täällä!

Porkkanakakku on yksi ikisuosikkejani (sana lainattu sinulta). Minä teen yleensä aina sellaisella reseptillä, jonka olen saanut noin 15 vuotta sitten. Se on aika perus. Viime vuonna eräs lapsuudenystäväni vinkkasi, että appelsiinimehu ja appelsiininkuoriraaste antavat hyvän säväyksen ja niitä sinunkin reseptissäsi oli. Pähkinöitä en ole vielä kokeillut, mutta nyt aion kokeilla sinun innoittamanasi. Sinun kakkusi oli todella kaunis ja asetettu täydellisesti tarjolle!! Jään taas innolla odottamaan seuraavia reseptejäsi. Terv Ava (kuten jo alussa totesin.

Kirsikka kirjoitti...

Noora, onnea ruokahaasteen voitosta! :D