perjantai 10. joulukuuta 2010

Salaatti paahdetuista porkkanoista


Sain maistaa tätä herkullista salaattia viettäessäni joskus iltaa ystäväporukan kanssa. Paahdetuista porkkanoista tehty mausteinen salaatti on pysynyt siitä asti mielessäni, mutta vasta nyt ehdin kokeilla sitä ensimmäistä kertaa itse. Lopputulos oli juuri niin ihana kuin muistelinkin!

Minun tulee harvoin tehtyä lämpimiä tai ruokaisia salaatteja. Tavallisesti teen aterian rinnalle runsaan raikkaan vihersalaatin, joihin saan mukavasti vaihtelua erilaisista salaattilajeista, yrteistä, hedelmistä, pähkinöistä, siemenistä ja kuivatuista marjoista. Tavallisen aterian lisänä tämä ruokaisa porkkanasalaatti se olisi tuntunut hieman raskaalta, mutta se toimi loistavasti viikonlopun iltaherkkuna suolaisen piirakan kanssa. Porkkanasalaatti sopii myös loistavasti tähän vuodenaikaan, jolloin toripöydät eivät varsinaisesti notku tuoreista vihanneksista.

Uunissa paahtuu porkkanoiden lisäksi pari muutakin C-vitamiinipommia. Paahtuneiden hedelmien mehu puristetaan osaksi salaatin kastiketta.

Porkkanasalaatin resepti on alkujaan peräisin Jamie Oliverin At Home -kirjasta, jonka satuin antamaan muutama vuosi sitten siskolleni ja hänen miehelleen joululahjaksi. Olen itsekin selaillut tuota kirjaa useasti, mutta enpä ollut huomannut kyseistä ohjetta sitä kautta. Juuri tätä salaattia on kuitenkin kokkailtu monissa ruokablogeissakin ja itse tein oman salaattini Pastanjauhantaa-blogin ohjetta seuraamalla. Kokkaillessa tuli tietenkin tehtyä pieniä omia sovelluksia, ja tässä ohje onkin sellaisena kuin itse sen tein. Suurin muutos oli ehkä se, että kunnon morttelia omistamattomana en hieronut salaattiin käytettäviä mausteita ja öljyä tahnaksi vaan valelin ne sellaisenaan uunissa paahdettavien porkkanoiden päälle. Vaivatonta, ja lopputulos oli varmasti yhtä hyvä. Oman salaattini avokadon määrä jäi myös alkuperäistä ohjetta pienemmäksi. Pastanjauhannan ohjeessa on kolme avokadoa, mutta koska oma mieltymykseni avokadon vaihtelee, ostin niitä salaattia varten vain kaksi. Huolellisesta valikoinnista huolimatta (kypsä avokado on tummahko ja käsissä napakka, mutta sormella painaen hieman periksi antava) toinen avokado osoittautui raa’aksi. Salaattiini päätyi siis vain yksi avokado. Ja hyväähän se kypsä avokado oli, vaikken vieläkään ala tunkea sitä joka paikkaan tai syömään sellaisenaan välipalaksi kuten siskoni tekee. Avokadoihmisille kuitenkin tiedoksi: suosikkijäätelöni on ehdottomasti avokadojäätelö! Voin joskus opettaa teille, miten sitä tehdään.

Kehotan lukemaan ohjeen mielenkiinnolla läpi ja kokeilemaan salaattia itse!

Herkkua on siinä monenlaista...

Salaatti paahdetuista porkkanoista

500 g porkkanoita
oliiviöljyä
valko- tai punaviinietikkaa
pari teelusikallista jauhettua juustokuminaa
ripaus kuivattua chiliä
merisuolaa
mustapippuria myllistä
2 hienonnettua valkosipulinkynttä
tuoretta tai kuivattua timjamia
1 appelsiini halkaistuna
1 sitruuna halkaistuna

1-3 kypsää avokadoa
4 viipaletta ciabattaa tai muuta vaaleaa leipää
muutama kourallinen erilaisia salaatteja
uunissa paahtuneiden hedelmien mehua
oliiviöljyä
valko- tai punaviinietikkaa
mustapippuria
suolaa
(sokeria)

4 rkl erilaisia siemeniä paahdettuna
½ purkillista crème fraîchea

Paistaminen: 180 °C, noin 30 minuuttia

Kuori ja paloittele porkkanat paksuiksi tikuiksi. Esikypsennä porkkanat höyryttämällä niitä muutamia minuutteja tai ryöppäämällä (muutaman minuutin kypsennys kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä). Levitä esikypsytetyt porkkanat uunivuokaan. Lorauta päälle oliviöljyä ja viinietikkaa, ripottele pinnalle mausteet ja kääntele koko komeus sekaisin, jotta mausteet leviävät porkkanoihin tasaisesti. Pese ja halkaiset appelsiini ja sitruuna. Laita ne leikkauspinta alaspäin uunivuokaan porkkanoiden kanssa. Paahda porkkanoita ja hedelmiä uunissa 180 °C:ssa noin 30 minuuttia. Porkkanoiden oikea kypsyysaste on al dente eli purutuntuman täytyy säilyä.

Porkkanoiden kypsyessä paahda siemenet kuivalla pannulla. Halkaise avokadot, poista niistä kivet ja kuoret ja viipaloi hedelmäliha sopivan kokoisiksi paloiksi. Laita avokadot odottamaan suureen kulhoon. Lisää mukaan paahtuneet porkkanat sekä revittyjä salaatinlehtiä. Purista paahtuneista hedelmistä mehua salaatin joukkoon oman makusi mukaan. Lisää kastikkeeksi myös loraus oliiviöljyä ja viinietikkaa sekä ripaus mustapippuria ja suolaa (itse lisäsin myös ripauksen sokeria). Paahda leipäviipaleet leivänpaahtimessa ja revi paloiksi kulhoon. Sekoita salaatti huolellisesti, jotta maut leviävät tasaisesti. (Leivänpalat imevät paljon kastiketta itseensä ja muuttuvat salaatin joukossa pehmoisiksi. Jos ajatus kosteasta, mutta toki älyttömän herkullisesta, leivästä ei houkuta sinua, lisää leivänpalat vasta rapeina valmiin salaatin pinnalle.)

Siirrä salaatti laakeaan tarjoiluastiaan. Lusikoi salaatin päälle crème fraîchea ja ripottele pinnalle paahdetut siemenet.

Viimeistelyä vaille valmis

8 kommenttia:

Karkkis kirjoitti...

Nam! Kuulostaapa taas hyvältä! Tämä on taas ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

Ja avokadojäätelö! Olin unohtanut, että sellaista ihanuutta olen joskus tehnyt ohjeellasi! En kyllä nyt ihan muista miten, joten täytyy odotella bloggausta aiheesta.

Itsekin kokkailen taas oikein kunnolla sunnuntaiksi, kun vanhemmat ja appikset tulee kylään. Aion kokeilla Kuukausiliitteessä ollutta lampaanlapaa ohralla ja juureksilla. Saas nähdä mitä siitä tulee...

Noora kirjoitti...

Jep, suosittelen kokeilemaan salaattia! Niin, muistankin nyt, että olen tajonnut avokadojäätelöä myös sulle. Ehkä se sopii bloggailla vasta helteisemmillä säillä. Jos kauhea himo kuitenkin iskee, niin siihen tuli ainakin avokadon lisäksi vaniljajätksiä, olisiko ollut kermaakin loraus, sirtuunamehua, sokeria ja vaniljasokeria. Tarkka resepti ei ole nyt samassa kaupungissa kanssani.

Onnea viikonlopun kokkailuihin! Täytyypä kaivaa Kuukausiliite esiin ja katsastaa tuo herkku.

Jensson kirjoitti...

Näyttää tosiaan hyvältä. Pakko ottaa tämä resepti talteen illanistujaisia varten. Kaikki missä on avokadoa on pakko olla hyvää :P

Ihana blogi muutenkin :)

Maria kirjoitti...

Heii, koska tulee Cowboy Cookiet!!! Kaikkea sä mun avokadoistani täällä paljastat... Kerrottakoon, että mulla on ollut 2 viikkoa jääkaapissa tummakuorinen avokado. Tämän artikkelin luettuani mun piti syödä se, ajattelin että se on jo varmaan mennyt vanhaksikin. Pah, vielä raaka! Täytyy vielä kypsyttää toista puolikasta pöydällä. Välipala-avokado maistuu, kun laittaa vähän suolaa ja sitruunan tai limen mehua päälle, tai vaihtoehtoisesti sitruunapippuria:)

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Tuo salaatti on kyllä tosi herkullisen näköinen sitä täytyy kokeilla. Tykkään nykyään ruokaisista salaateista tosi paljon. Ne on näytäviä ja täyttäviä.
Avokadon kypsyys on mulle aina suuri ongelma, onkohan siihen joku taika miten sen tarkkaan tietää.
Karkkiksen kokkaukset onnistuivat oikein hyvin. Ohra-lampaanlapapata oli herkullista.

Jään odottamaan seuraaavaa postaustasi kieli pitkällä.

Ava

Noora kirjoitti...

Maria: Mä luulen, että ne cookiet tulee vasta vähän ajan päästä. Unohdin nimittäin kuvata ne ekalla leipomiskerralla!

Ava: Kuten Mariankin kommentista voi lukea, avokadon kypsyys taitaa aina olla vähän arvailujen varassa. Napakka, mutta hieman periksi antava tuntuma on minun ainoa taikani, eikä sekään näemmä aina toimi. Mukavaa, että Karkkiksen kokkailut olivat menestys. Ruokalaji kuulosti valtavan hienolta! :)

Noora kirjoitti...

Ja Jenssonille tietysti myös: Kiitos kehuista, tuntuu aina niin mukavalta saada tuollaista palautetta!

Sanna kirjoitti...

Varmasti tosi hyvää tämä salaatti! Tykkään tosi paljon avokadon ja paahdettujen porkkanoiden makuyhdistelmästä ja olen itse tehnyt tällaista, vähän yksinkertaisempaa salaattia niistä: http://muruselanalla.blogspot.fi/2014/01/sielukas-porkkana-avokadosalaatti.html .

Mutta seuraavaksi taidan kyllä kokeilla tätä sun postaamaa reseptiä :)