Heti tammikuun puolen välin taituttua runebergintortut* ilmestyvät kotonamme kahvipöytään. Viimeistään viikkoa myöhemmin tarjotaan jo laskiaispullia! Mikäli runebergintorttuja ja laskiaispullia saisi syödä vain yhtenä päivänä vuodessa, olisi se melko ankeaa. Siksipä kannatan näiden sesonkiherkkujen leipomista jo hyvissä ajoin. Viime viikonloppuna kotona käydessäni vastassa olikin äidin taikoma odotettu näky:
Minulle hillopulla, muille mantelilla. Runebergintortut kaikille ilman punssia!
Äidin leipomat runebergintortut kuuluvat itseoikeutetusti koko perheemme ikisuosikkeihin. Juuri tällä reseptillä, kinkku-juustosarvien lisäksi, äitini hurmasi aikoinaan isäni heidän ensitreffeillään! Leipoessani näitä torttuja nyt ensimmäistä kertaa itse (jep, meillä on meneillään jo toinen torttuerä) isä seisoi vieressä myhäilemässä. Kuinka tärkeitä muistoja ja suuria tunteita pala pientä torttua voikaan sisältää!
Minulle ainoat oikeat runebergintortut syntyvät nimenomaan tällä ohjeella. Kauppojen ja kahviloiden karvasmantelilla ja punssilla maustettuja yksilöitä ei voi mielestäni edes verrata näihin kotitekoisiin ihanuuksiin. Monet sanovat, etteivät pidä ollenkaan runebergintortuista, mutta veikkaan heidän perustavan mielipiteensä juuri noiden valmistorttujen makuun. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tätä superhelppoa ohjetta ja jättämään valmiit tortut kauppaan. Tässä reseptissä ei yksinkertaisesti ole mitään, mistä ei voisi tykätä! Jos sinun runebergintorttujesi taas kuuluu maistua nimenomaan karvasmantelilta tai punssilta, eiköhän sellaisten lisäys näihinkin torttusiin onnistu.
Runebergintortut
20 kpl
200 g voita
1 ¾ dl sokeria
2 kananmunaa
1 ½ dl mantelijauhetta
2 dl korppujauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
Pinnalle:
vadelmahilloa (Kokeile Den gamle fabrikin kevyttä vadelmahilloa! Miellyttävä makeus, mehevän marjaisaa.)
Sokerivesikuorrutus:
n. 1 dl tomusokeria
n. 1 rkl vettä
1 paketti (sisältää 20 kpl) Italian leivosvuokia
Paistaminen: 200 °C, noin 15 minuuttia
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää kanamunat yksitellen joukkoon hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja yhdistä voi-sokerivaahtoon. Jaa taikina 20 leivosvuokaan. Paista 200 °C:ssa noin 15 minuuttia eli kunnes tortut ovat kullanruskeita. Lisää vadelmahillo torttujen päälle kun ne ovat vielä lämpimiä. Kaiverra tortun pinnalta ensin pieni pala pois ja lisää hillo kuoppaan. Sokerivesikuorrutetta valmistaessasi lisää tomusokeriin sen verran vettä, että kuorrute on helppo levittää tortuille. Lisää sokerivesikuorrutus hillon ympärille vasta juuri ennen tarjoilua. Myöhemmin syötävät tortut voi hyvin säilyttää hillonokareen kanssa ja ne kestävät myös pakastuksen hillosilmällä.
Muruista saa maistiaiset
*Oikea kirjoitusasu on runebergintortut. Varmistin asian juuri lukion äidinkielen opettajaltani!
7 kommenttia:
No niin, tätä jo odottelinkin! Täytyy pistää korvan taakse tämä, varmasti parempia kuin kaupassa.
Tuli mieleen, että pitää alkaa miettiä jo perinteistä synttäri-illallista! Nyt kun alkaa puhua hyvissä ajoin, niin muistan järjestää sellaiset.
Oih, en tullut turhaan! Ihana blogi, todella herkullisia reseptejä. Ehdottomasti lähtee kokeiluun täällä yksi jos toinenkin juttu.
Karkkis: Jee, synttäri-illallinen! Olin jo ihan unohtanut! Ainakin vielä synttärit on jotain mitä odottaa... Vaikka oonkin jo aika vanha...
Rilla: Kiitos kehuista, kivaa, kun pistäydyit blogissani! Tervetuloa toistekin. :)
Onpa nätit Runebergin tortut! Ja kiitos reseptistä,näitä aionkin jossain vaiheessa tehdä eräälle tuttavajoukolle. Kävin hieman läpi blogiasi;ihana!
Valmistin runebergintorttuja Nooran ohjeen mukaan vaaleista Sunnuntain gluteenittomista jauhoista & juoksevasta margariinista ja niistäkin tuli tosi herkullisia, mureita:)
Kiitos ohjeesta!
Metsämarja
Yaelian: Kiitos kiitos! Valitsin kuviin kyllä kauneimmat yksilöt... ;) Toivottavasti runebergintortut maistuvat teillekin!
Metsämarja: Kiva kuulla, että nämä toimivat myös gluteenittomina!
Voi että nämä pienet runebergintortut onkin niin herkun näköisiä!
Lähetä kommentti