keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Saaristolaisleipä

Sano se leivällä!


Vielä ehditte leipoa juhannukseksi saaristolaisleipää! Tämä ohje on napattu Pastanjauhantaa-blogista, mutta olen lisännyt ohjeeseen auringonkukansiemeniä tuomaan vähän lisää rakennetta. Ohje on superhelppo ja leipä herkullisinta mahdollista. Leivoin söpöt leipäset juhannuslahjaksi ja kiitokseksi kollegoilleni, jotka ovat opettaneet ja ohjanneet minua työssäni tämän kuluneen kesäkuun. Olen samassa paikassa töissä vielä ensi viikon, mutta tämä oli sopiva sauma! :) Saatatte muistaa, että sain ihanat kukalliset pahviset leipävuoat synttärilahjaksi ystävältäni Karkkikselta. Näin hyvä saa kiertää!


Saaristolaisleipä

2 isoa leipää

1 l piimää
75 g tuorehiivaa tai 2 ½ pss kuivahiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja (joista laitan itse 1 dl:n riihiruisjauhoja tuomaan savuisaa makua!)
1 dl auringonkukansiemeniä
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja

Paistaminen: 175 °C, noin kaksi tuntia

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi (tai vähän yli, jos käytät kuivahiivaa). Murenna tuorehiiva nesteeseen tai lisää kuivahiiva pieneen jauhomäärään sekoitettuna. Sekoita muut ainekset joukkoon. Taikinaa ei tarvitse vaivata. Nostata taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Kaada kohonnut taikina voideltuihin leipävuokiin. (Pahvisia pikkuvuokia oli neljä.) Paista leipiä uunin alatasossa 175 °C:ssa noin kaksi tuntia. Voitele leivät siirappivedellä paistamisen puolessa välissä. Voit toistaa voitelun pari kertaa.

Leivät säilyvät hyvin (erityisesti jääkaapissa) ja ovat helpommin leikattavissa jäähtyneenä. Herkuttele saaristolaisleipä esimerkiksi tuorejuustolla ja kylmäsavulohella päällystettynä!

Hauskaa juhannusta kaikille! Lähden itse nyt tutustumaan kiehtovaan Barcelonaan, josta lupaan tuoda herkkuterveiset taas blogiinkin! Yritetään tuoda sieltä ne helteetkin...

5 kommenttia:

lintsi kirjoitti...

Ah, saaristolaisleipä on kyllä niin herkkua! Mukavaa Barcelonan-matkaa myös -se on kyllä yksi suosikkikaupungeistani monipuolisuutensa ansiosta:)

Noora kirjoitti...

Todellakin superherkkua! Hei, ehdit vielä antaa omat vinkkisi Barcelonaa varten!

lintsi kirjoitti...

No tietysti ne perusjutut kuten Parc Güell ja Sagrada Familia. Oma suosikkini oli ehkä Casa Batlló, vaikka muistaakseni sisäänpääsymaksu on aika hintava. Picasso-museo on edullinen, mutta sinne kannattaa mennä ajoissa jonottamaan. Barcelonetassa oli parhaat paellat ja sieltä pääsi funicularilla (hissikabiini) Montjuicin kukkulalle, jossa oli mahtavat näköalat ja mukava kävellä ympäriinsä. Montserratin luostari kaupungin ulkopuolella on myös upea. Kannattaa muuten hankkia Barcelona Card, jolla pääsee julkisilla ja saa alennusta joihinkin paikkoihin. Ja tässäkin oli vain murto-osa kaikesta mahtavuudesta siellä.

Ruokahan on tietysti aivan huippua! Suosittelen syömään päivisin aina menu del dían. Kertaakaan emme joutuneet pettymään (pääkaduilla ei tietenkään kannata syödä). Ramblalla oleva katettu kauppahalli/tori on myös upea, ja sieltä saa ostettua kaikkea pikkuevästä myös.

Tusla kirjoitti...

Ihanaa Barcelonan matkaa!

Kauppahalli on ihan mahtava paikka, suosittelen piipahtamaan. Ja pikkuvisiitti Torresilla oli myös mukava, sijaitsee Barcelonan ulkopuolella.

Otin eilen uusinnan sun raparperikakusta ja tällä kertaa onnisti. Valitsin isomman vuoan niin johan paistui kakku hyvin. :)

Karkkis kirjoitti...

Ihanaa matkaa, Barcelona on hieno paikka kyllä. Me tosin oltiin siinä jossain lähellä ja käytiin vaan Barcelonassa Espanjan matkalla.

Oi, kiva kun vuoat pääsi käyttöön! :D Täytyykin tutkailla eroaako tuo saaristolaisleipäresepti mun reseptistä muuten kuin noiden siementen osalta.