keskiviikko 23. joulukuuta 2009

Maailman ihanin kakku: Mokka-Ambrosia


Mikäli olet kuluttanut ikuisuuksia täydellisen kakun etsimiseen, voit lopettaa nyt. Mokka-Ambrosia on ehdottomasti paras kakku, mitä olen koskaan syönyt! Luulenpa, että maistettuasi tätä sinäkään et voi olla rakastumatta…

Mokka-Ambrosialla on kunnia aloittaa ikisuosikkien sarja. Ikisuosikit ovat herkkuja, joista olen saanut nauttia niin kauan kuin muistan. Herkkuja, joita meidän perheessämme on valmistettu aina uudelleen samalla tutulla reseptillä, yleensä siis äidin taitavissa käsissä. Itse olen innokas metsästämään kaikenlaisia uusia reseptejä, mutta harva resepti jää käyttöön lopullisesti ja siirtyy sukupolvelta toiselle. Nämä ikisuosikkireseptit ovat sellaisia harvinaisuuksia. Joululahjaksi saatte nyt siis tämän kakkujen kuningattaren reseptin!

Yllä oleva kuva Mokka-Ambrosiasta on viikonlopun pikkujoulutunnelmista. Ystäväperheemme naapurista olivat vieraanamme ja halusin leipoa kahvipöytään jotain todella hyvää ja sopivan juhlavaa, muttei mitään liian raskasta. Selasin varmaan kaikki netin reseptiarkistot ja kotimme leivontakirjat läpi, kunnes tajusin: vanha kunnon Ambrosiakakku on juuri oikea valinta. Ambrosiakakku ei ole liian makea tai kermainen vaan mokkatäyte ja makea kuorrute tasapainottavat toinen toisiaan juuri oikealla tavalla. Kun vielä leivoin kakun sydänvuokaan ja asetin koristeeksi muutaman kanelitangon, sopi Mokka-Ambrosia loistavasti jouluiseen iltaamme.

Mokka-Ambrosiaan liittyy monia muistoja, onhan sillä herkuteltu meillä monta kertaa vuosien varrella. Lapsuuden kesinä serkkupojallani oli tapana tulla meille muutamiksi päiviksi lomailemaan. Hän ihastui meillä äidin Mokka-Ambrosiaan ja opetteli leipomaan kakun saman tien! Viime keväänä taas, paria päivää ennen häitään, isosiskoni parahti kotona kahvipöydässä Ambrosiakakkua syödessään: ”Mä haluan Mokka-Ambrosian hääkakuksi!”. No, onneksi morsian sai sentään Ambrosiakakkua polttareihinsa. Häissä tarjoiltiin suussa sulavan herkullista valkosuklaa-tummasuklaa-vadelmakakkua, joka oli kyllä mitä täydellisin hääkakku.

Mutta takaisin Mokka-Ambrosiaan. Mistä tämän valloittavan kakun resepti on sitten peräisin? Mokka-Ambrosia on oikealta nimeltään ”Påsk-Ambrosia med moccafyllning”. Reseptin äitini on leikannut joskus 80-luvulla Husmodern-nimisestä lehdestä, jota fammuni tilasi. Mikä löytö, sanoisinko! Alkuperäisestä nimestään huolimatta kakku voisi siis olla yhtä hyvin Jul-Ambrosia, Födelsedag-Ambrosia tai vaikka sitten joskus minun tapauksessani se Bröllop-Ambrosia. :)

Mokka-Ambrosia

Pohja:
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
125 g sulatettua voita

Täyte:
2 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
½ tl vaniljasokeria
2 rkl keitettyä kahvia
½ tl liivatejauhetta
1 tl kaakaojauhetta

Kuorrutus:
2,5 dl tomusokeria
2-4 rkl appelsiinimehua

Paistaminen: 175 °C, noin 30 minuuttia

Valmista ensin pohja. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja lisää jauhoseos kääntelemällä vaahtoon. Lisää taikinaan lopuksi sulatettu voi. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (halkaisija n. 25 cm). Paista 175 °C:ssa noin 30 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä ja halkaise se kahteen osaan.

Valmista sitten täyte. Lisää kermaan sokerit ja vatkaa vaahdoksi. (Alkuperäisestä ohjeesta sokeri ja vaniljasokeri puuttuvat, mutta olemme todenneet täytteen kaipaavan pienen makeutuksen.) Sekoita liivatejauhe kiehuvan kuumaan kahviin. (Kahvin on todellakin oltava kiehuvan kuumaa, joten kätevintä on mitata nämä pari ruokalusikallista kahvia kuppiin ja kuumentaa kahvi kiehuvaksi mikrossa.) Sekoita kahviin vielä kaakaojauhe. Kaada kahvi kermavaahdon joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Levitä täyte alemmalle kakkupohjalle ja paina ylempi kerros kevyesti päälle. Anna täytteen jähmettyä esimerkiksi jääkaapissa.

Viimeistele kakku tomusokeri-appelsiinimehukuorrutuksella. Koristele kakku halutessasi teeman mukaan.

Oikein hyvää joulua ja vuodenvaihdetta kaikille! Lähden itse jouluyönä Madeiralle. Seuraavat ruokabloggaukset ovatkin sitten matkalla maistelluista herkuista…

7 kommenttia:

Karkkis kirjoitti...

Hih, minäkin muistan, että teillä on aina ollut tätä! Nyt alan lukea tätä säännöllisesti, kun sain aikaiseksi ottaa nuo blogspotin tunnukset käyttöön.

Noora kirjoitti...

Kiitos kommentista! Sullekin on tosiaan varmasti tarjottu tätä joskus... Onneksi hyvät reseptit ei vanhene. :)

Marianne kirjoitti...

Tämä on tosiaan aivan ihana suussa sulava unelma...! Olemme saaneet yhden jos toisenkin kerran maistaa Helmin leipomana ja aina on maistunut yhtä ihanalle!

Sirpa kirjoitti...

sait mainostettua kakun kyllä niin, että sitä on pakko kokeilla ja pian!

Metsämarja kirjoitti...

Hei, Noora! Valmistin tänään tortelliini-vuokaa. Minulla oli muut tarveaineet, ainoastaan tuore basilika puuttui. Laitoin vahingossa ensimmäisen kerroksen päälle meiramia. Se ei ehkä ollutkaan aivan hassua vaan siitä syntyi mielenkiintoinen makuyhdistelmä. Seuraavaan kerrokseen löytyi kuivattua basilikaa ja ruuasta tuli maukas ja hyvin pidetty.
Kiitos ohjeesta.
Terveisin "Metsämarja"

Anonyymi kirjoitti...

Täällä kummittelee Arja-enkunope. Olen kokeillut tortellinivuokaa ja ambrosiaa. Molemmat huippuhyviä!!!! Amrosia-kakkua olen saanut ennenkin. Arvaat varmaan kuka sitä on tarjonnut. Tästä kakusta tuli ikisuosikki minullekin. Olen tehnyt samaa kakkua hiukan eri reseptillä, mutta täytyy sanoa, että sinun reseptiäsi ei voita mikään. Sinulla on aivan ihana blogi. Olli aikoo opetella ruuanlaiton
kun jää eläkkeelle. Sovimme, että hän alkaa pitää myös blogia siitä miltä kokkailun opettelu tuntuu ja minä pidän "vastablogia", jossa kerron miltä noviisin keitokset maistuvat. Näitä blogeja täytyy odotella vielä muutama vuosi.
Käyn vastakin blogiasi tutkailemassa.

Terv Arja

Noora kirjoitti...

Kiitos kommenteista! Ihanaa, että te olette tykästyneet Ambrosiakakkuun ja tortelliinivuokaan. On aina tosi mukavaa kuulla, jos joku on kokkaillut tai leiponut ohjeillani ja saanut niistä vielä uusia suosikkejaan. Kiitos myös blogikehuista! Toivottavasti tätä on yhtä mukava lukea kuin minun kirjoittaakin.

Arjan ja Ollin blogi-idea kuulostaa tosi hauskalta! Niitä blogeja alan ehdottomasti seurata!