perjantai 12. maaliskuuta 2010

Amerikkalainen kaneli-pähkinäkakku


Viime viikonlopun herkkujen postailu jatkuu vielä hieman. Nyt on luvassa superihanaa kaneli-pähkinäkakkua! Kakkua paistaessani ja uunin kurkistaessani en olisi millään halunnut enää sulkea luukkua, niin ihanat tuoksut sieltä tulvahtivat. Valmiista kakusta taas yksi pala ei olisi millään riittänyt. En vieläkään ihan ymmärrä, miten näin yksinkertainen kakku oli niin uskomattoman hyvää…

Kaneli-pähkinäkakku eli ”Sour Cream Coffee Cake” löytyi Amerikan herkut -nimisestä leivontakirjasta. Kirja on itse asiassa siskoni omistama, mutta olen ottanut sen vaivihkaa ikuisuuslainaan. Siskoni suusta pääsikin jokin kummallinen parahdus, kun hän näki minut keittiössä kirjansa äärellä. Herkullinen kakku lumosi kuitenkin hänet sen verran, että kirja on edelleen minulla… Aikamoinen kirja on tosiaan kyseessä, miettikääpä vain amerikkalaisten jättimuffinsseja, suussa sulavia brownieita, tuhteja piirakoita ja syntisen herkullisia juustokakkuja. Olen syönyt silmilläni tämän kirjan kannesta kanteen. Hassua vain, että olen joutunut muuttamaan hieman kaikkia kirjasta kokeilemiani ohjeita. Olisikohan tässä jokin kulttuurimuuri ollut ongelmana… Blogiini laitan tietysti omat hieman parannellut versioni.

Tämä kakku tupsahti eteeni kirjasta vähän yllättäen. Selailin kirjaa, pysähdyin katsomaan mehevän näköistä kuvaa ja vilkaisin ohjeen läpi. En kirjaa selaillessani ollut edes aikeissa ryhtyä leipomispuuhiin, mutta tämä ohje vaikutti liian hyvältä! Kanelia ja pähkinöitä kahdessa kerroksessa, pinnalla sokerihuurretta, taikinassa kermaviiliä… tuskin on siis kovin kuivakka kahvikakku, ajattelin. Ja lopputuloksena oli tosiaan varmasti yksi maukkaimmista ja mehevimmistä kahvikakuista, joita olen maistanut. Kaiken lisäksi tämän kakun valmistus on todella helppoa, hups vaan ja tittididii! Älä siis enää epäröi, leivo tätä!

Kaneli-pähkinäkakku

100 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
4 ¼ dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
vajaa 1 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
2 ½ dl kermaviiliä (tai 2 dl kermaviilä ja ½ dl maustamatonta jogurttia)

Täytteeksi ja pinnalle:
2 dl rouhittuja saksanpähkinöitä
1 tl kanelia
½ dl sokeria

Paistaminen: 175 °C, n. 1 tunti

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen vatkaten vaahdon joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen kermaviilin kanssa. (Tavallinen kermaviilipurkki on 2 dl, joten itse laitoin loput ½ dl maustamatonta jogurttia. Hyvää tuli.)

Rouhi saksanpähkinät ja yhdistä kaneli ja sokeri keskenään. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun pitkään leipävuokaan puolet kakkutaikinasta. Ripottele taikinan päälle tasaisesti puolet pähkinärouheesta ja kaneli-sokeriseoksesta. Kaada päälle loput taikinasta ja ripottele pinnalle loput pähkinärouheesta ja kaneli-sokerista. Paista 175 °C:ssa noin tunnin verran. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ennen kuin kumoat sen. Kumoa kakku pois varovasti, sillä paistettu yläpinta on tietysti kakun varsinainen yläpinta. Ei siis kääntötemppuja!

1 kommentti:

Essi kirjoitti...

Kiitos reseptistä. Hyvää oli. Melko murenevaa vain (ainakin tuo minun versio) Melkein koko kakku meni kahvitellessa.