keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Artisokkabroileri ja uunijuurekset


Viettäessäni viikonloppuja Turussa samaan aikaan isosiskoni kanssa kutsun usein itseni hänen ja hänen miehensä luokseen sunnuntailounaalle. Yritän aina hääriä siskoni apuna keittiössä, mutta usein onnistun vain olemaan tiellä ja availemaan vääriä kaappeja työvälineitä etsiessäni… Siskoni on erinomainen kokki ja hänellä on aina hyviä ruokaideoita. Viime sunnuntaina teimme omin muunnoksin uusimman Pirkka-lehden artisokkabroileria, joka osoittautui erittäin blogiin pääsyn arvoiseksi. Tällä kertaa olin myös varsin toimeliaana kakkoskokkina enkä vain raaka-aineita napostelevana rähmäkäpälänä, joten kehtaan postatakin ruuan itse tehtynä. Tähän blogiin laittamani ohjeen ainemäärät eivät ole kovin tarkkoja, sillä jokainen käyttää tietysti sen verran broileria ja juureksia, kuin itse katsoo tarpeelliseksi. Me kokkasimme varmasti tuplasatsin alkuperäisen Pirkan ohjeesta.

Siskoni ja hänen miehensä luokse kerääntyy välillä vähän enemmänkin pikkusisaruksia. Talon isännän pikkusisko ja -veli ovat sattumalta myös opiskelukavereitani, joten mikäs voisi olla mukavampaa kuin sisarusillat ja -löhöilypäivät herkullista ruokaa syöden ja vaikka ikisuosikkejamme Kummeleita katsellen. Viime sunnuntaina joukosta puuttui vain tämä pikkuveli. Kummeleitakaan emme muistaneet katsoa, mutta suomalaista huumoria koettiin kuitenkin jälkiruuan eli mämmin muodossa. Miten ihanaa se olikaan vaniljakastikkeen kanssa!

Mutta takaisin pääruokaan. Artisokka on itselleni suhteellisen uusi tuttavuus, mutta pidän siitä valtavasti. Öljyyn säilöttyjä artisokkia myydään, harmi vain, melko pienissä ja kalliissa purkeissa. Artisokkia käytetään tässä ohjeessa sellaisenaan broilerin ja uunijuuresten seurana. Pieni osa artisokista säästetään maustamaan ruuan kanssa tarjoiltavaa kermaviilikastiketta. Broileri ja uunijuurekset ovat varmaan useimmille tuttu juttu, mutta juuri ruuan viimeistelyyn käytetyt artisokat, paahdetut pinjansiemenet, rucola ja juustolastut virittivät ruualle aivan uuden ilmeen ja maun. Tämä on ihanan keväistä ruokaa, joka sopisi tarjolle juhliinkin. Siskoni kokosi valmiin ruuan tosi kauniisti ja näyttävästi laakeaan astiaan tarjolle. Kuvat ovat tällä kertaa valitettavasti otettu pienellä pinkillä kamerallani eikä isän superjärkkärillä, mutta eiköhän estetiikka kuitenkin välity!

Artisokkabroileri ja uunijuurekset

1-2 rasiaa marinoimattomia broilerin rintafileepihvejä
rosmariinia
mustapippuria
suolaa
oliiviöljyä paistamiseen

Pellin täydeltä uunijuureksia:
perunoita
porkkanoita
sipulia
pari ruokalusikallista artisokkatölkin öljyä
Provence-mausteseosta
suolaa

Koristeluun:
öljyyn säilöttyjä artisokkia
parmesaanijuustoa lastuina
pinjansiemeniä paahdettuna
rucolaa tai tuoreita yrttejä

Kastike:
1 tlk kermaviiliä
muutama artisokka
1 rkl sinappia
ripaus mustapippuria
(ripaus sokeria)

Paistaminen: 200 °C, noin 15 + 15 minuuttia

Tee ensin kastike maustumaan jääkaappiin. Valuta artisokat, mutta ota purkin öljy talteen. Soseuta muutama artisokka kermaviiliin sauvasekoittimella. Mausta sinapilla ja pippurilla. Jos kaipaat hieman makeutta, ripaus sokeria ei ole pahitteeksi.

Lohko pestyt perunat kuorineen, viipaloi kuoritut sipulit suuriksi paloiksi ja leikkaa porkkanat tikuiksi. Pyöräytä kasvikset öljy-mausteseoksessa ja levitä leivinpaperin päälle uuninpellille. Esikypsennä noin 15 minuuttia 200 °C:ssa.


Paahda pinjansiemenet öljyttömällä pannulla. Ruskista sitten broilerifileisiin kaunis pinta. Mausta fileet rosmariinilla, pippurilla ja suolalla. Nosta broilerifileet esikypsyneiden uunijuuresten päälle uuninpellille. Kypsennä uunissa vielä noin 15 minuuttia, kunnes ruoka on kypsää.

Kokoa ruoka tarjoiluvadille. Lado uunijuurekset alimmaisiksi. Viipaloi rintafileet muutamaan osaan, mutta jätä viipaleet pienellä suikaleella kiinni toisiinsa, jotta saat rintafileet aseteltua kauniisti juuresten päälle. Ripottele koristeeksi paloitellut artisokat, paahdetut pinjansiemenet, rucola tai yrtit ja parmesaanilastut. Tarjoile kermaviilikastikkeen kanssa.

Sunnuntainherkuttelujen jälkeen maanantaina olin erään ystäväni luona syntymäpäiväpäivällisillä. Kyseessä olivat siis minun hetki sitten olleet synttärini. Miten ihana lahja kutsu päivällisille olikaan! Sain päivällisen lisäksi oikein paketissa olleen lahjankin ja synttärikorttiin taas kuului ihana virkattu cupcake! Päivälliset olivat superherkulliset itse leivottune leipineen päivineen. Kiitos vielä Karkkikselle! Aloin heti itse suunnitella vastalahjapäivällisiä… :)

2 kommenttia:

Karkkis kirjoitti...

Hihii!

Kiitos vaan hyvästä seurasta! :D

En ite huomannut tätä täällä kun luin vain pari uusinta postausta, mutta äiti vinkkasi puhelimessa, että mun cupcake on täällä!

Muuten, sun kesäkurpitsa-herkkusieni-tortellinivuoka on jo päässyt naikkareihin eli naimisiin.infoonkin, tosin pastanjauhantaa-blogin kautta. Mut se on jo kuuluisa ruoka siis!

Noora kirjoitti...

Ohhoh! Aika suosittu herkku tuo tortellinivuoka!

Mulla on se sun muovirasiasi muuten vielä. Koitetaanpas sopia vaikka jotkut lounastreffit! Vastapäivällisen kokkailu taitaa siirtyä tältä keväältä, mutta voisinkin kokkailla sulle synttäripäivällistä sitten lähempänä sitä ajankohtaa!