keskiviikko 18. elokuuta 2010

Loppukesän ahvennyytit sienimuhennoksella


Kesän alussa lupailin grillausohjeita blogiini. Viimein sellainen on luvassa! Tämä grillinyyttiohje sopiikin erinomaisesti syys-kesään, sillä nyytistä löytyvät ahvenfileet mehevöittää ihana sienimuhennos.

Löysin ohjeen jo keskikesällä Iltasanomien Suviherkku-palstalta. Ohjeessa ei ollut kuvaakaan, mutta jo otsikko sai veden kielelle. Sienet jakavat mielipiteet, mutta minulle ne ovat olleet aina suuri houkutus. Mikäli olet samoilla linjoilla, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tätä ohjetta! Olemme tavallisesti käyttäneet jotakin tuorejuustoa grillinyyttien maustajana ja mehevöittäjänä, mutta sienimuhennoksen käyttäminen ei ole tullut mieleenikään. Kantarelleista tehty muhennos sopi erittäin hyvin yhteen ahventen ja juuresten kanssa. Minulla ei sattunut olemaan tuoreita kantarelleja käytettävissäni, joten käytin suolaliemeen säilöttyjä kantarelleja. Esimerkiksi kuivatut kantarellit kävisivät yhtä hyvin. Sienten säilöminen mahdollistaa tietysti sen, että näitä ihania grillinyyttejä voi nauttia muulloinkin kuin sieniaikaan! Kesägrilliäkään ei tarvita, sillä nyytit kypsyvät yhtä hyvin uunin lämmössä.

Niin se vaan kesä alkaa vaihtua syksyyn, ja itsekin aloitin maanantaina taas opiskelut Turussa. Vaikka viimeisellä lomaviikolla odottelin jo ”koulun” alkua, olisin vaikka heti valmiina uuteen lomaan. ;) Opiskelujen ensimmäinen viikko taitaa kuitenkin olla se kaikkein rankin, sillä uutta informaatiota tulee joka tuutista. Olemme lääkiksessä aina tietyssä opiskeluvaiheessa jonkin tietyn oppiaineen eli erikoisalan hoivissa: tämän syksyn olemme kirurgien päänvaivana. Pelkkään opiskelujen aloittamiseen liittyy siis paljon uutta omaksuttavaa kirurgian luentosalin sijainnista käytännön harjoittelujen sumplimiseen. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että eri klinikoiden käytännön järjestelyjen selvittäminen on lääkäriksi opiskelun haastavin osuus! Tämänpäiväinen kirurgian sisäänpääsytentti tosin saattoi vetää vertoja sille…

Tämä osuus sujuu tietenkin jo ihan leikiten!

Höpö höpö, oikein mukavaahan tämä koulun aloitus on ollut. On kuitenkin kivaa odotella jo viikonloppua, jolloin pääsen taas kotikaupunkiini nauttimaan kesän viimeisistä auringonsäteistä. Kesään mahtuu vielä parit juhlatkin! Tänä viikonloppuna juhlimme vaihto-opiskeluun lähtevän ystävämme läksiäisiä ja ensi viikonloppuna on tietenkin venetsialaiset! Jos et vielä tiedä, mistä niissä on kyse, seuraa blogipäivityksiäni…

Loppukesän ahvennyytit sienimuhennoksella

4 hengelle

Sienimuhennos:
200 g metsäsieniä tai herkkusieniä
1 sipuli
2 dl kermaa
2-3 rkl vehnäjauhoja

½ kg perunoita
200 g porkkanoita
pari ahvenfileetä jokaista syöjää kohti

suolaa
pippuria
tilliä
öljyä pannulla paistamiseen

Kypsentäminen: grillissä tai uunissa 200 °C:ssa noin puoli tuntia

Valmista ensin sienimuhennos. (Mikäli käytät säilöttyjä sieniä, liota niitä vedessä kunnolla ennen käyttöä: kuivatut sienet saavat kosteutensa takaisin ja suolaan säilötyistä sienistä taas lähtee pois ylimääräinen suola.) Hienonna sienet sekä sipuli ja paista niitä pannulla hetken aikaa. Lisää ripaus pippuria ja tarvittaessa hieman suolaa. Ripottele joukkoon jauhot ja anna niiden kypsyä hieman. Lisää lopuksi kerma ja anna seoksen suurustua pannulla muutaman minuutin ajan kunnes muhennos on sopivan paksuista. Tarkista maku ja anna jäähtyä.

Kuori perunat ja porkkanat ja viipaloi ne pieniksi paloiksi. Kuullota niitä hetki pannulla ja mausta suolalla ja hienonnetulla tillillä.

Levitä suuret kaksinkertaiset folioarkit työtasolle ja jaa juuresviipaleet niille. Nosta päälle ahvenfileet ja mausta ne kevyesti suolalla. Lusikoi sienimuhennos pinon päällimmäiseksi. Sulje folionyytit tiukasti. Kypsennä noin puoli tuntia grillissä tai uunissa 200 °C:ssa.

Oma tyylini syödä grillinyytit: mahdollisimman nopeasti eroon foliosta! Jos haarukalla koskee folioon, maistuu suussa sen jälkeen vain alumiin. Taustalla äitini leipomaa focaccia-leipää. Toivottavasti saamme nauttia vielä aurinkoisista grillauspäivistä ja pihalla syömisestä!

Ei kommentteja: